С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Made in blue

Тамара Вълчева
16 Май 2016, 11:14
Share Tweet Pin it Share

"Не стигнахме до партито, попаднахме на новото Made in home и останахме цялата вечер там, беше много вкусно" – след това съобщение от приятелка, отидох да проверя, дали е права или блудкавата храна в Англия, където живее по принцип, е занижила стандартите й.

Заведението е отворило точно преди пет дни. Казва се Made in Blue, различно меню, по-различен интериор, който да отговаря на духа на старата софийска къща на ул. "Юрий Венелин" 6. На практика единственото, което го прави продължение на Made in home от ул. "Ангел Кънчев" са същите собственици.



Дневното им меню е доста разнообразно, всъщност заема половината от цялото меню. Една крем супа от печени батат, морков и джинджифил (4,20 лв.), бурито с хумус и зарзават (7,50 лв.), който върви с вкусно сладко и леко пикантен сос, нар и естрагон. Пълненият патладжан със сос от печени лимони – вкусен но тежък, заради пълнежа, серивират го и със зелена салата и рукола. В дневното меню има още "морска чиния с миди и син рак", "пикантен телешки дроб" (7,50 лв.) и други. На въпроса дали това дневно меню ще се променя всеки ден, отговорът беше неубедително да, остава да проверим през следващата седмица.
Основното меню е разделено на салати, които са вкусни, но необяснимо скъпи от 9,90 най-евтината до 12,80 лв., предястия и основни.



В предястията влиза и български прочит на бликзоизточния деликатес хумус, а именно с шкембе и сладко от червен лук. Не сме го пробвали, но ще сме признателни на тези от вас, които го опитат и ни напишат впечатленията си (цената му е 12,80 лв.). Друго интересно предястие е печеният батат с горгонзола и лавандула (10,80 лв), фалафели от леща (9,80 лв.) – които не се различават много от кюфтенцата от леща в "Дон домат", но не боли коремът след това. Не липсват и традиционните пържени картофи.

Основните ястия до едно са месни – пълнен свински котлет с ромеско сос, печен картоф с тартар (18,20 лв), печено каджун пиле (16,90 лв.) и "скара в тенджера" с кюфтета, дроб и наденица, пържени картофи и печен зарзават за 17,60 лв. И още различни вариации на манджи с месо в основните ястия. Вярно е, че в менюто не липсват интересни вeгетериански предложения, но така и не разбрах защо смятат, че безмесното ядене не може да е основно.

Хлябът си го правят на място – от лимец, бял и маслинов. Десертите са пет, в това число познатият чийзкейк (6,20 лв.), но пък сезонно с ягоди, френска селска торта (6,90 лв.) и бадемов крем (6,90 лв.)
Сервитьорът се похвали, че той лично е забърквал лимонадата и сока от бъз. Бирите са предимно крафт, виното ABC – anything but chardonnay – a именно: Black C Sauvignon Blanc, Katarzyna Le Rose и Le Photographe Syrah. Наливното вино е от Капатово и бялото все пак е шардоне – купаж от шардоне и вионие.

Обслужването е добро – предложиха вестници за четене и веднага се съобразиха, че баба ми сигурно не би искала да пие лимонада от сламка и донесоха чаша, за да си пресипе. Дано задържат милото отношение и усмивките, защото сервитьорите в първото Made in home вече са безразлични и отегчени.
Градината е уютна, с интересно вертикално озеленяване и цветя, а стаите в къщата създават естествени сепарета, интериорът, разбира се, е достатъчно хипстърски и еклектичен, с внимателно подбрани картини и лампи, които да напомнят за времето, когато къщата е била млада.

Работното време е от 11 до 22 ч.
ул. "Юрий Венелин" 6

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  хумус, шкембе
2 Коментара
  • Profile preview
    Ivan Vasilev
    15, 36, 31 Май 2016, 15:36

    Снимките наистина са потресаващо лоши. По-добре щеше да е без тях. Иначе местенцето е уютно и привлекателно!

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    nu_
    23, 55, 25 Май 2016, 23:55

    Искрено се чудя какво се случва със списанието напоследък - ето пак, запетайките са избягали нанякъде, заедно с вкуса към добрата - или поне не отчайващо лошата - фотография. Бакхус, защо така? Няма как вечно да си на 100%, но при вас напоследък изключение са добре написаните текстове, които не изглеждат анти-апетитно. Няма ли редактори, коректори, обща визия, желание да разказвате истории с вкус във всякакъв смисъл - нали сме се събрали от интерес към гурме културата?

    ! Оценка
        +3

Реклама »