С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Готвачът вече трябва да е и умел мениджър

Марина Караконова
05 Юни 2016, 20:48
Share Tweet Pin it Share

Рани Хадид е ръководил кухните на едни от най-известните хотели на Израел, както и на различни круизни кораби, а в последните години е главен готвач в популярния Carmel Forest Spa Resort в Израел. В България, където гостува по покана на израелското посолство в рамките на Международния кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света", той проведе майсторски клас и готви заедно с жени претърпели насилие, социални работници и деца.

Кога решихте да се занимавате с готвене?
Вероятно решението е дошло и с един от най-ранните ми спомени, свързани с храната: връщането ми от училище вкъщи и миризмата на сготвеното от майка ми. Най-често това бяха пълнени зеленчуци с месо и ориз.

Кои са продуктите, без които израелската кухня не може?
Израелската кухня събира кухни от цял свят. Разбирам, че пълнените зеленчуци, чушки, например, ги има и у вас. Общо за нас е и млякото с ориз. И все пак, мисля, че израелско ястие не може да се сготви без кардамон, канела, кориандър, чесън, мента, магданоз.

Кои са основните плюсове и минуси на професията ви?
Големият плюс е, че по дефиниция създаваш нещо, което прави хората щастливи. Има ли нещо по-хубаво от това да заситиш нечий стомах? Освен това, не става дума само за засищането, за чистото утоляване на глад. Преди това би трябвало да доставиш удоволствие на човека и зрително, и обонятелно, да го зарадваш с вид и аромат. А големият минус е, че все ще се намери някой, който няма да хареса храната ти.

Какво най-отчетливо се промени в ресторантския бизнес през последните 10-15 години?
Понеже опитът ми е най-вече в големите ресторанти и хотели: вече все повече се налага освен да си готвач, да си и топ мениджър, да умееш да работиш, да управляваш и да се справяш с хора, екип, и ситуации.

Как си обяснявате глобалната мания по храната?
С манията по здравословното. Хората разбраха, че връзката между здравето и храната е съвсем директна. Склонни са да ядат дори неща и продукти, които не им харесват. Не всеки обича кейл (къдраво зеле), но той влезе масово в кухните, защото е полезен, здравословен зеленчук. Въпреки това, моето мнение е, че няма продукт, който да не може да бъде сготвен вкусно. Дори и кейлът! Кой е най-големият ви гаф в кухнята? Беше преди 18 години, работех в хотел "Принцес". Беше закуска, гостите бяха близо 600 души. От салона се чуха викове – "доведете готвача!" Скандалът идваше от възрастен човек, който посочи в чинията си парче сирене. "Как не ви е срам – това сирене е развалено!" Докато не видях, че говори за рокфора, изживях истинското усещане за провал.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  кориандър, чесън
1 Коментар
  • Profile preview
    MyTwoCents
    11, 18, 16 Август 2016, 11:18

    Много ресторанти основани от готвачи фалират заради липсата им на предприемачески умения. Едно е да можеш да готвиш чудеса, друго е да направиш бизнес (и то печеливш) от това.

    @)----,--'--

    !

Реклама »