С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кроасани = корупция?

Марина Караконова
24 Юни 2016, 05:36
Share Tweet Pin it Share

Привърженици на оставането на Великобритания в ЕС бяха принудени вчера да се откажат от идеята си да раздават безплатни кроасани на гласуващите. Причината? Закон от 19 век.
Операция "Кроасан" е организирана заедно от британци и французи, и идеята й е това да е жест, символизиращ съвместното отчупване на хляба. Доброволците били в готовност да раздават кроасаните през цялата сряда на пътниците на Kings Cross.
Само че представители на общинската полиция се свързали с инициаторите предварително, и ги предупредила, че това е изборно нарушение.

Раздаването на храна, оказва се, като част от изборна кампания, е забранено, бидейки "корупционна практика". Това гласи глава 114 от Закона за народното представителство от 1983 г.:
Според текста, накратко, преди, по време или след избори се забранява "черпенето" с цел да се повлие върху вота, независимо дали на "месо, питие или забавление".
Този закон почти изцяло повтаря текст от изборното законодателство от 19 век.
В изявление инициаторите на кампанията заявили, че нямали представа за съществуването на подобна забрана.
Накрая кроасаните били раздадени на бездомни.

Пред The Independent специалистът по изборно право проф. Боб Уот от Бирмингамския университут напълно се съгласява с полицейската забрана. "Преди Изборния закон от 1872 г., при който се въвежда тайното гласуване, е било добре известно, че се раздавали всякакъв вид лакомства, за да убедят хората да гласуват."

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  избори, кроасани, референдум

Реклама »