Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Новини

Рим забрани храната и пиенето край фонтаните си

Бакхус
15 Юни 2017, 14:54
Share Tweet Pin it Share

Дойде време да кажем arrivederci на фунийките сладолед край фонтана Треви.

Забраната е част от битката на града срещу лошото, понякога безобразно поведение на туристи.

Кметът на Рим Вирджиния Раги издаде заповед със забрана за хранене, пиене, плуване, катерене, къпане, игра с домашни любимци, и хвърляне на предмети във фонтаните. Забраната е валидна до края на октомври.
От близо 15-те фонтана, попадащи в забраната, са и тези на Piazza di Spagna и Piazza Barberini, и всеки, хванат да нарушава заповедта ще бъде глобяван с 45 до 240 евро.

Фонтаните са сред най-притегателните места за туристите в Италия. В миналото хората също са се събирали там, дори са перяли дрехите си. Но с нарастването на броя на туристите, нарастват и боклуците и посегателствата върху историческите забележителности. Затова в изявлението си г-жа Раги казва, че мярката се предприема, за да се гарантира адекватна защита на историческото, художествено и археологическо богатство на Рим.
Забраната идва след мащабна реновация на римските забележителности - като почистването на Колизеума, подновяване на Испанските стълби, и на фонтана Треви, подкреппено почти изцяло от модната къща Fendi.

 • Яденето на джелато в Италия се популяризира и от филми като

  Яденето на джелато в Италия се популяризира и от филми като "Яж, моли се и обичай".Рим не е сам в битката с невъзпитаните туристи. Във Флоренция заливат с вода всеки, седнал на стълбите на катедралата, а Венеция забрани отварянето на фаст фууд или кебап ресторанти в историческия си център.

Тепърва ще се види дългосрочния ефект от тези мерки. Но, дори и да не може да ядете сладоледа си до Треви, все още ще може да хвърляте монети.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
 • Profile preview
  matematika
  15, 23, 14 Юли 2017, 15:23

  Забранено е до октомври, докато варварите- туристи са много ядат и хвърлят отпадъци от храната! У нас замърсяването също е забранено, но не се спазва, а и никой не глобява. Увеличиха цената на пластмасовите пликове, но те не изчезнаха от градинките, може само да са намалели малко,

  !
 • Profile preview
  historama
  11, 47, 04 Юли 2017, 11:47

  А в България можеш да си купиш бира и чипс от супера, и да седнеш в парка , в Морската градина на Варна, пред Александър Невски или на някоя пейка на площад Славейков, и да си я изпиеш с кеф сам, или в компания. Можеш да си слушаш и любимите парчета.

  ! Оценка
      +1

Реклама »