С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Джоел Салатин - основателят на движението за поликултурно устойчиво земеделие с майсторски клас и вечеря в България

Бакхус
08 Август 2017, 16:17
Share Tweet Pin it Share

През 1961 г. Уилям и Лусил Салатин решават да се преместят в долината Шенандоа, Вирджиния. Там си купуват най-занемарената и изстрадала ферма в района и я преустройват, като използват изцяло традиционни фермерски похвати. Семейство Салатин се заема да сади дървета, изгражда огромни купчини компост, изравя езерца. Започва да мести кравите си на различна паша ежедневно, с помощта на електрически огради.

Мобилни огради използват всъщност за всички животни, които отглеждат, и така успяват да ги хранят целогодишно с разнообразни степни култури, въвеждайки принципа на ротационните пасища.
По този начин всички питомци на семейство Салатин израстват на пасището, а всеки от тях допринася своето в природния цикъл в изцяло естествени условия и храна. Фермата им се смята за оазис на неиндустриализираното стопанство, а нейните продукти могат да се намерят на разстояние не повече от няколко часа.

Polyface farm присъства във филмите Food, Inc. и Fresh, както и в книгата на Майкъл Полан Дилемата на всеядния. A синът на Уилям и Лусил - Джоел Салатин - е обявен от списание Time за най-добрия фермер в света. Днес фермата Полифейс снабдява с чиста храна 4000 семейства, 10 магазина и 50 ресторанта.
В България, фермата "Чифлик ливади" на Филип Харманджиев от години следва методите на фермата Полифейс и по негова инициатива Джоел Салатин ще изнесе серия от лекции и семинари в рамките на два дни тази есен.


Програмата на Салатин в България включва майсторски клас в Сандански за начинаещи и действащи фермери и собственици на земя, както и лекция в София за всички, за които е важно да знаят откъде идва храната им, кой я произвежда и как да я приготвят сами.

Всеки записал се ще има възможност да се включи в двудневния майсторски клас със Салатин в гр. Сандански на 28 и 29 септември. Американецът ще сподели какво трябва да се знае през първите пет години и как се създава, бюджетира и прави дизайн на ферма. Той ще покаже как могат да се интегрират различните животински системи за максимален ефект, плодородие и добиви и как да направим и използваме пълноценно компост във фермата си. Салатин ще даде и ценни съвети за маркетинг, създаване на кооперативи и изграждане на успешна клиентска мрежа, както и за развитието на човешкия потенциал във фермата.

На 29 септември от 20:00 ч. в Центъра за дизайн, култура и иновации - Генератор в София, ще се организира вечеря, на която в неформална обстановка и в много приятна компания, храна и вино, всеки ще може да зададе въпросите си към Салатин, да чуе новаторски идеи, да сподели опит. Храната ще е предоставена от Чифлик Ливади и други български ферми.

Местата за събитията с Джоел Салатин в България са ограничен брой и всеки може да запази своето на www.salatinbulgaria.com.

Посещението на Джоел Салатин у нас се случва с подкрепата на Фондация Америка за България и по покана на Чифлик Ливади.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  земеделие, лекция, ферма
3 Коментара
 • Profile preview
  Торбеш
  21, 52, 10 Август 2017, 21:52

  На преждепишещите каскети, запенени от омразата си към Велика Америка, ще кажа с презрение, че след като комунягите съсипаха българското земеделие, убиха българския земеделец - НЯМАТ ПРАВО ДА ГОВОРЯТ ПО ТЕМАТА!
  Какво лошо има да научиш нещо в повече? Никога не е в повече!
  Освен това няма такова нещо като "ЗНАЯ ВСИЧКО ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ"
  Приветствам всяко знание, дошло в България - по-ценно е от всякакъв капитал!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.

  ! Оценка
      +3
 • Profile preview
  мики маус
  16, 28, 09 Август 2017, 16:28

  Пфу, повдига ми се вече от тази америка за България!
  Излиза, че нашата държава е толкова нефелна, че въпреки всички излишъци, фондове, инкубатори и тех-паркове, фондацията трябва да плати самолета на този "специалист".

  А фактът, че каубой ще ни учи на земеделие просто не заслужава да бъде коментиран! Преди за всичко се допитвахме до СССР, сега до САЩ. Ирационално е да гледаш в черно-бели краски, но така се получава с нашата държава.

  ! Оценка
  -5    +1
 • Profile preview
  wys16524047
  18, 27, 08 Август 2017, 18:27

  Не очаквах че Българите са толкова неграмотни по тази тема , че от САЩ ще ги обучават ! Това си е промивка на мозъци и поредното ,,мило" вмешателство! Дядовците ни имат много повече опит , но не е от чужбина все пак...то и пр..нята им е хубава! Е ,,Америка за България все пак е организатор и спонсор!!!!! Толкова мило унижение за земеделци и животновъди!

  ! Оценка
  -5    +3

Реклама »