С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Ресторант на годината

Soul Kitchen: "Храната трябва да събужда сетиватата ни"

Марина Караконова
06 Януари 2021, 14:02
Share Tweet Pin it Share

"Благодарение на пътуването българинът има все по-висока кулинарна култура и става все по-отворен за нови вкусове. 2021 г. ще е тежка, може би ще настъпи и известно отсяване на ресторанти." - Бетси Щорк, собственик

Когато Soul Kitchen отвори през 2013г., "вегански ресторант" все още звучеше, меко казано, екзотично. Рискът си е струвал въпреки първоначалните съмнения, предупреждения и съвети да се откажат от тази идея. Soul Kitchen не само оцеля, без за момент да се отклони от веганската си формула, но вече е с 20 души екип, зае и втория етаж на къщата, в която се намира, предлага храна за вкъщи и кетъринг, създаде лоялни клиенти.

И може би най-важното - въпреки че са лишени от ресурса на животинските продукти оформи собствен и разпознаваем кулинарен почерк - "авторска кухня".

В Soul Kitchen изхождат от убеждението, че всяко нещо в кухнята има растителна алтернатива, стига да имаш нужните изобретателност и опит. Но това не е самоцел, "преди всичко храната трябва да е вкусна, красива, да събужда сетивата ни".

  • снимка: Юлия Лазарова

Главен готвач е Борислав Стоянов, на 27 години, който започва в ресторанта на 22 години. Практика от самото начало е, че за създаването на всяка рецепта се взимат под внимание предложения и идеи от целия екип. Следват много проби и опитване, при успех ястието се включва в седмичното меню, след което се чака обратна връзка от клиентите.

Колкото до основното меню, в него има задължителни сезонни промени, но и някои ястия, които не са се сменили от самото начало. Сред тях са пицата "Медитеранеа" (тестото ѝ е от лимец и картофи), салатата "Нора Лиза" с домати, авокадо, маслини и песто, спаначената палачинка със спанак, артишок, гъби и сирене от ядки, както и тараторът, който се приготвя от подквасено мляко от кашу.

Сред зимните предложения в края на 2020 г. са пикантният карфиол, картофената салата с растителна майонеза, такосите с боб.

В Soul Kitchen изхождат от тезата, че храненето трябва да е комплексно изживяване, а атмосферата често е определяща за него. В тази посока е интериорът, създаден с много въображение и вкус. Старинните или дизайнерските мебели, цветове и материи от 60-те и 70-те, реставрираните дървени дограми, запазените чугунени радиатори до порцелановите ключове за лампи - всичко говори за място, мислено до последния детайл.

Клиентите на Soul Kitchen са "пъстра картина", но са преди всичко изискващи хора, които се интересуват откъде идват и как са сготвени продуктите им. И най-вече - в този ресторант се влиза без никакви предразсъдъци в главата или небцето, както и с убеждението, че здравословно и вкусно не се противопоставят, а могат да вървят ръка за ръка.

Soul Kitchen e: Първият веган ресторант в България
Формула: Кухня на растителна основа
Отличава се с: Умението да поемаш риск
Задължителното ястие: пица "Медитеранеа"
Главен готвач: Борислав Стоянов
Създател на винения лист: Живко Джамяров
Какво трябва да знаем за напитките: Със съвсем малко изключения български вина са от малки, немасови изби
Най-рядко вино: Soul Wine
Най-поръчвано вино: Bratanov
Отличава се с: Последователност и спазване на първоначалната концепция

Въпреки че Живко Джамяров вече не е в екипа на Soul Kitchen, създадената от него концепция за винения лист се запазва. А тя е да се търсят и предлагат вина от по-малките, често наричани "бутикови" изби, както и да се търсят вина, които да отговарят на спецификата на веганската храна. Вината са предимно некомерсиални, търсят се по-интересни стилове и сортове. Практика в ресторанта е да се обикалят изби, да се прави селекция от сортове и да се поръчват вина, които да се бутилират ексклузивно под бранда Soul Wine. До тази година имат собствено мерло и розе, правени в изба Maryan. Колкото до вносните вина, те са сред първите, които започват да търсят по-непознати винени дестинации за сметка на свръхпопулярните. Пример - Словения пред Нова Зеландия.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    clint_eastwood
    16, 46, 08 Януари 2021, 16:46

    Попадал съм там по случайност - единственият начин да ви хареса е, ако сте вегани. Но ако сте вегани, значи не сте яли вкусна храна от много време и съответно всичко ще ви се стори вкусно.

    !

Реклама »