С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

#БакхусПосланик: Александър Цеков

Бакхус
28 Август 2023, 09:34
Share Tweet Pin it Share

Интервюто е част от поредицата разговори с новата порция #БакхусПосланици, която се състои от 10 души с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Те допълват първоначалната група от десетима души, които обявихме през есента на 2022 г.
Всички те са

нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.

Посланиците ни са "бакхустници", които образоват, мотивират и насърчават развитието на гастрономическата и енологична култура в нашата страна. Те видимо споделят философията ни, че ние сме това, което ядем, пием и четем. В профилите им ще откривате адекватно и откровено съдържание по повод интересни места, отличаващи се в гастрономическо отношение. Постовете от тях ще виждате обикновено като "стори" или пост в социалните мрежи и брандирани със специална лента "#БакхусПосланик".

Споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му.

Александър Цеков | @alexander_tsekoff

Александър Цеков се докосва до магията на кухнята още на 14-годишна възраст, когато започва да учи в Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в Банкя. Оттогава той живее в съзнанието на кулинарния свят като сладкар. Последната негова спирка е ресторант "Космос", където практикува сладкарство, а впоследствие става творчески директор. Тази негова позиция го вдъхновява да навлезе в магичния свят на гостоприемството.
Отделно от това той изследва и творческия си потенциал през сценичните изкуства. Танците са една от последните страсти, които изследва, като създава кулинарно-танцови спектакли заедно с Коста Каракашян, Антония Георгиева, "Космос", HRC Кулинарна Акадения и трупата Karakashyan&Artists.

Алекс, как възприемаш идеята за посланичеството на добрия вкус?
Добрият вкус е комплекс от толкова много автентични качества на човека, че нямам търпение да наблюдавам, изживявам и представям индивидуалностите, изразени с храна, напитки и гостоприемство.

Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или напитки?
Храната е жива материя, приготвена от нишката на любовта и грижата към човека. Храната!

Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш в нея?
Именно любовта към човека. Тъй като храната и всичко, свързано с нея, носи корена на тази обич.

Какво те кара да се върнеш отново в заведение?
Гостоприемството.

Кое е ястието или напитката, която винаги те кара да се чувстваш по-добре?
Тараторът с нарязана на кубчета краставица, копър, орехи и много чесън. Но основно чесънът! (смее се)

Коя практика в родните ресторанти ти се иска да спреш да срещаш?
Сервирането на таратор без чесън. Но по-сериозно: отношението на гилдията към проблемите на сектора с алкохола и наркотиците. Мечтая за създаване на институция и за желание от страна на хората с проблеми да се справят с тях. Вярвам, че това, което създаваме, е отражение на нашите емоции и енергия. Здрав дух, здраво тяло, здрава храна.

Mясто по света, където ходиш дори и само заради гастрономията?
Не съм от най-изявените кулинарно гастролиращи хора все още, но едно от кулинарните ми пътувания беше в Испания, където бих се върнал със сигурност.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  десерти, космос, посланик, храна

Реклама »