С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Пиперливият Сандо Макс и първият в Европа музей на лютото

Андреа Пунчева, снимки: Михаил Новаков
03 Октомври 2023, 10:25
Share Tweet Pin it Share

Преди няколко дни от "Бакхус" излязохме на 15-ина минути от София за предварителното откриване на един нов и, честно казано, много нахъсващ проект: нашите приятели от Chilli Hills, с които сме правили няколко пъти люти надяждания и които ще участват за поредно издание на Бакхус Fish Fest на 7 и 8 октомври, откриват уникална по рода си ферма за люти чушки. Хем кулинарна дестинация, хем място за музикални и културни събития, хем пространство за творчески работилници... накратко, ако може да ви хрумне, те (почти сигурно) могат да го изпълнят.
Намира се в с. Лозен и предстоящият уикенд, на 7 октомври, е официалното откриване. За него вижте повече тук.


  • Сандо, заедно със София и Андреа от

    Сандо, заедно със София и Андреа от "Бакхус", на предпремиерата



На предпремиерата на откриването, на 30 септември, си изкарахме чудесно: хапнахме разни вкуснотии от камионите с храна, пихме по няколко коктейла (и не шофирахме след това, има си Lucky Drive, които заради партньорството си дават стабилните 30% отстъпка), предстои още от същото и на 7-и, като то е отворено за всички желаещи. Освен всичко друго, хванахме основателя Александър Кюркиев, за нас познат просто като Сандо Макс, да разкаже повече за идеята.

Сандо, отваряте ново пространство, този уикенд, на 7 октомври му е премиерата. Ние бяхме предпремиерно, но все пак: какво представлява, за кого е, какво да очакваме от него?
Това е новият проект на Chilli Hills: представлява ферма за люти чушки в комбинация с пространство за събития. Накратко, отодавна искаме да преместим фермата си близо до София и когато попаднахме на това място в село Лозен, се влюбихме от пръв поглед. Мястото е толкова яко и толкова близо до София, че е грехота да не го използваме мултифункционално.
Освен че ще отглеждаме продукция, тук планираме да провеждаме всякакви наши събития, творчески работилници, кулинарни изяви. Също така ще предлагаме частни люти турове и ще може да го отдаваме под наем и за чужди събития.




Звучи мащабно... ясно защо е отнело цяла година труд, както ти беше споменал в едно видео наскоро. Защо изобщо се захванахте с толкова голям проект? Не е било никак евтино, видях как е изглеждало пространството преди - изглежда, че гониш повече от търговски цели, по-скоро на люта кауза ми намирисва?
Наистина е така. В началото искахме да облагородим оранжериите и да засадим растенията, но с времето започнахме да осъзнаваме потенциала на мястото. Аз си представих голямата картинка веднага, но изключително се радвам, че нашите партньори от селото Мартин, Велизар, Васко и Любо веднагически разбраха моята идея и се посветиха на нея безрезервно.
Една година по-късно и супер много къртовски труд вече може да твърдим, че етап 1 е завършен. На табелата на входа пише "Chilli Hills, Светът на лютото". Това е нашият свят и искаме да го споделим. Това е в основата на концепцията ни: ако си фен на лютото, ще може да намериш всичко необходимо при нас. Разходка между екзотични видове чушки, интересни факти, изложени по оригинален начин, магазин с продукти и възможност за дегустации, фуудтрък с люта храна. Семинари на различни люти теми, разсади, семена и всичко останало.



И там, при оранжериите, видях надпис "Музей на лютото". Какво е това, как така музей?
Това е нашата гордост. Много се радвам, че успяхме да реализираме тази идея. През годините ни канят в предавания и семинари да говорим за различните ползи на лютото, как работи, какво представялява... Така че решихме да направим един музей, където може да се разходиш сред редица видове люти чушки, да прочетеш информацита за тях, да разбереш интересни факти, да се потопиш в дълбокия им свят и да обогатиш културата си.
Сигурно си видяла, че по средата на музея имаме една голяма маса, на която планираме да провеждаме работилници на различни теми - именно там сред растенията с люти чушки.
За мен беше доста любопитно да разбера, че в цяла Европа няма музей на лютото.. е, вече има.



Не е тайна, че съм участвала във ваши люти надяждания, даже веднъж ме разпозна човек на улицата заради тях. Извън купона и многото болка тези надяждания са си сериозна работа, правят се в цял свят. България има ли някакво участие там, изобщо българите как сме откъм издръжливост?
Да, ние организираме люти надяждания още от самото начало на бранда. През далечната вече 2013 година направихме люто надяждане с 1 чушка Тринидад скорпион. Никой не се осмели да я изяде. Толкова бяхме зле тогава. Няколко години по-късно на едно от първите издания на Бакхус StrEAT Fest 14 човека изядоха по един цял скорпион.
През последните години провеждаме състезания, в които победителите изяждат по над 10 чушки Каролина рийпър. Дали ние бяхме изпревалили времето, или родната сцена изоставаше - нямам идея.



В събитието за 7 октомври сте обявили, че ще има екстремно люто надяждане за пръв път в България, което е част от Световната лига по люти надяждания - League Of Fire. Какво е това?
League of Fire е свтовната лига на люти надяждания. Базирани са в Англия, но провеждат състезания по цял свят, през последната година лигата набира сериозна скорост. За наша огромна радост те се свързаха с нас и ни предложиха да сме техния оторизиран партньор за България.
Неслучайно дебютът на лигата ще се проведе на откриването на новата ни ферма - какъв по-добър повод от това?! Награтата е доста сериозна: победителят ще спечели специално изпратения ни от Англия колан на шампионите, както и ранг в Световната купа с правото да участва в Европейския финал през 2024. От догодина София ще бъде задължителен кръг от световната купа и всички претенденти ще трябва да минат от тук.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »