Безспорно есента е сезонът, който ни поднася едни от най-вкусните и разнообразни храни. Възможностите за експерименти в кухнята са безброй и точно тук възниква въпросът с какво вино да ги комбинираме. Един от основните предразсъдъци е наложената сезонност във виното, а именно че се обръщаме повече към червените вина, когато температурите навън започнат да падат. Истината обаче, както често се оказва, е някъде по средата. Ето защо подбрахме пет интересни комбинации на вина с типични продукти, за да разнообразим менюто през тази есен, както и да опровергаем мита, че виното има сезонност.
Вионие и тиква
От всички сезонни зеленчуци, нито един не се асоциира толкова с есента, колкото тиквата. И има защо! Тиквата дава изненадващо много възможности за приготвяне на най-разнообразни ястия като супи, салати, пайове, къри или дори паста. Полезните компоненти, които се съдържат в нея, я правят и чудесен съюзник в здравословното хранене, а вкусът ѝ е деликатен и чист, което я превръща в универсален избор за всички предпочитания. Каквото и ястие с тиква да приготвите, ароматното вионие е ултимативният съюзник за едно истински вкусно кулинарно изживяване. Известно със своите нотки на праскова и цитрусови плодове, вионието е вино, което крие няколко лица. Всичко зависи от ястието, което решите да приготвите. За сладките рецепти с тиква най-добре би подхождало по-сладко и наситено вионие, а за солени ястия - по-леко вионие с по-наситени киселини.
Сира и овчарски пай
Овчарският пай е абсолютната есенна класика, която намира все по-често място и в българските домове. Сгряваща, сърдечна храна, пълна със зеленчуци. Основата често е от мляно месо, а отгоре се покрива с кремообразно картофено пюре. Това богато ястие логично се нуждае от вино, което може да му устои добре, но същевременно да запази класическо, традиционно усещане. Е, тук вече, разбира се, се обръщаме към червените вина и сирата е може би най-правилният сорт. Независимо дали паят е с агнешка или телешка кайма, сирата е идеалният акомпанимент. Наричана сира във Франция или шираз в страните от Новия свят, това е червено вино с прекрасен, дълбок вкус, а пикантните нотки на сини и червени плодове, карамфил и сладък корен в комбинация с кадифени танини и средна плътност вървят прекрасно с богатите вкусове на овчарския пай.
Два универсални представителя няма как да не си подхождат идеално! Негово височество пилето, което можете да приготвите по всякакъв начин. Богата и ароматна пилешка супа с много зеленчуци, печено пиле с хрупкава златиста коричка или нестандартна рецепта за пай - всичко това носи аромат на златна есен. Която и рецепта да изберете, най-добрият придружител без съмнение е шенин бланът. Сортът е прочут със сочната си, мека текстура и аромати на зрели жълти плодове като златни ябълки и сочни круши. Право в десетката!
Пино ноар и паста "Болонезе"
Паста "Болонезе" - любимата рецепта от ботуша на малки и големи! Надали има дом, в който това ястие да не се приготвя поне веднъж в месеца. Отново богата на вкусове рецепта, а една от главните роли е поверена на доматената пасата. Често доматът е сложен за комбинация с вино поради високата си киселинност, придружена от наситен аромат и лека сладост. В случая на спагетите "Болонезе" доматът се съчетава с телешка кайма и микс от разнообразни подправки. Всичко това би отишло на следващото ниво, що се касае до истинско гурме удоволствие, когато прибавим Краля на червените сортове - пино ноарът! Благодарение на землистите аромати, които се комбинират с тези на червени плодове и пикантни билки, това универсално червено вино ще контрастира възхитително с вкусовете на соса "Болонезе".
Ризлинг и ябълки
След тиквата, ябълките може би са следващите най-често асоциирани с есента. Ябълков пай, ябълков сладкиш, щрудел, печени ябълки или просто хрупкава прясна ябълка - тези плодове са най-добри през това време на годината и има невероятно вкусни разновидности. Е, немците са го измислили - ако приготвяте десерт на основата на ябълки, ризлингът е вашият съюзник. Ароматите му на круши, ябълки и цитрусови плодове, в комбинация с високи киселини и лека остатъчна сладост, се съчетават абсолютно феноменално със сладостта и деликатността на ябълковите десерти.