Финалите на Bar Masters 2024
За шеста поредна година, с подкрепата на Кока-Кола ХБК България, съществува този
автентичен за страната формат, създаден като пресечна точка между състезание за
професионалисти и коктейлни ентусиасти, и обучителна програма, сплотяваща
общността. След няколко кръга с десетки pop-up барове в различни градове, лагер в
Солун и предизвикателство да се създадат напитки с автентични вкусове от южната ни
съседка, до финалите на 2 октомври стигнаха 17 бармани от цялата страна. С титлата
Bar Master за 2024 година си тръгна Цанислав Ангелов от бар Brick във Варна, а
второто място зае двукратният шампион на състезанието от предишни години Петър
Божинов. Благодарение на Schweppes, тази година Bar Masters се превърна и в
международен форум по време на Атина Бар Шоу, където българският победител и
първият му подгласник участваха в коктейлно предизвикателство с колеги от 8 други
държави.
Финалите на Metaxa Twelve Bartenders Competition
"Зевс се завръща" беше лайтмотивът на състезанието тази година и звездата беше
лимитираната серия на известната напитка. В търсене на коктейла за 2024 г.,
предизвикателството пред барманите беше да ползват вдъхновяваща история с един от
12-те олимпийски богове и да създадат своя аперитивна вариация на класически
коктейл, подходящ за начало на нощта, с неочакван подход, дързък вид и усещане.
Победител в локалния финал на 8 октомври стана Алекзандър Симеонов от 5L
Speakeasy Bar, който впечатли журито със своя Aphrodite Fizz - вариация на
класическите French 75 и Metaxa Tonic.
Whiskеy Fest Sofia
Ирландия, САЩ, Япония, Тайван, Индия, Мексико и др. Дебют направи първото
българско сингъл малц уиски Isperitus, създаден от дестилерия "Исперих".
Произведено е от 100% малцуван български ечемик и отлежало 3 години в
рециклирани силно обгорени бъчви от американски дъб. След това завършва своето
съзряване в дъбови бъчви съответно от коняк, марсала и ром, които добавят
допълнителна дълбочина и комплексност. Според Младен Василев, организатор на
феста и уиски експерт, Isperitus Cognac Cask Finish е една от бутилките, които би
включил в колекцията си.
За първи път на пазара беше представено Kinahan's - сингъл малц ирландско уиски
отлежало в т.нар. хибридна бъчва. Терминът е въведен за съдове, които са направени от
различни видове дървесина, като в случая са ползвани 5 - португалски, американски,
френски и унгарски дъб, и кедър.
Третият акцент на Whisky Fest Sofia беше значителното присъствие не само на
вносители на уиски, а и на уиски барове с големи колекции, които са разпознаваеми за
професионалисти и любители като "СандъкЪ" и Whisky Library от Пловдив, Tasting
Room от Варна и Caldo от София.