С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Висша кулинария отвъд клишетата

Съдържание от Grand Hotel Millennium Sofia
30 Май 2025, 17:58
Share Tweet Pin it Share

С високо прибрана руса коса, безупречна работна униформа и пронизващ поглед, шеф Цветелина Йорданова често може да бъде засечена в някое от десетте заведения на петзвездния Grand Hotel Millennium Sofia. Шеф Цвети, както е позната сред екипа на хотела, поема позицията Executive Chef на емблематичния хотел през 2022 г. и вече над три години ръководи екип от над 160 души в шестте кухни, които приготвят храната не само за популярните заведения, но и за Millennium Milestone Convention Centre, конферентният център на хотела, който вече над 5 години е домакин на най-престижните мероприятия в столицата.

Цвети Йорданова е от хората, които разбиват клишета не само на думи, но и с действията си. Стартира кариерата си в два от най-елитните петзвездни столични хотела, приема предизвикателството да готви в постоянното представителство на България в Европейския съюз, преподава на млади готвачи, стига до ледените фиорди на Норвегия и се връща в България, за да поеме шестте кухни на Grand Hotel Millennium Sofia.



Шеф Йорданова определя себе си като « човек на действията » - дръзка с думите и откровена в комуникацията си, така управлява и екипите си - директно и безкомпромисно. Редом до нея стоят главните готвачи на хотела - всички до един обиграни майстори в кухнята. Заедно с тях шеф Цвети изгражда концепциите за менюта, експериментира с нови продукти и най-вече готви, защото кулинарията остава голямата й любов.



Вече няколко години екипът на Grand Hotel Millennium Sofia заедно с шеф Цвети разбиват клишето, че изисканата кухня е бутиков процес. Даже напротив, успешно преплитат техники от висшата кулинария в своите менюта за специални събития. Всяко меню в Millennium Milestone е изградено на този принцип, но дръзката комбинация между вкусове, техники и концепции се вижда най-ярко в менюто на The Sphere Lounge - феноменалният частен салон на етаж 30, точно под хеликоптерната площадка на хотела. The Sphere отваря в летните месеци като летен бар за широката публика, но целогодишно е сцена за събития на най-високо ниво. Точно тук се проявява умението на шеф Цветелина Йорданова да се заиграва с продукти, вкусове и комбинации. В менюто на The Sphere се преплитат продукти, техники и умения от различни кухни, за да създадат неподражаеми кулинарни композиции, с които всеки път да изненадват гостите на небесния лаундж.

Добре познатите средиземноморски вкусове на шеф Светослав Серафимов от Mediterrra Restaurant & Wine Bar се срещат на едно място със смелите екзотични идеи на шеф Теодор Танков от Spectrum Restaurant. Заедно с тях са и небесните изкушения на шеф Владислав Христов от Ozone Skybar & Lounge и класическите хапки от Vienna Café & Restaurant.



На пръв поглед парадоксално, но на практика напълно постижимо, тази дръзка композиция на вкусове преминава географските граници, за да предложи авангардно кулинарно изживяване, създадено с най-автентичните продукти. Шеф Цвети и екипът й така умело успяват да комбинират предложенията в The Sphere, че гостите да имат възможността да съчетаят по свой вкус хапки със средиземноморски изкушения с тигрови скариди, миди Сен Жак, черен хайвер от есетра, перуанско севиче, разнообразни суши вариации с кралски рак, омар или змиорка или други познати или нови вкусове.



Да бъдеш перфекционист, е особено предизвикателно, когато готвиш в огромни мащаби, но когато любовта към работата и непрестанната страст към подобрение са движеща сила, резултатите са налице. Шеф Цветелина Йорданова и златните момчета от екипа ѝ го доказват всеки ден със своите гастрономически изкушения в Grand Hotel Millennium Sofia и безкомпромисно рушат клишето, че висшата кулинария и големите мащаби не могат да вървят ръка за ръка.



5 години отвъд очакванията



Да надхвърлиш очакванията на гостите, е едно от най-големите предизвикателства в сферата на кулинарията, но да оставиш следа на кулинарната сцена е рядко умение, което само най-големите майстори усвояват. Тази година Grand Hotel Millennium Sofia празнува своя пети рожден ден и шеф Цветелина Йорданова и екипът ѝ не пропускат да отбележат празника с тематични менюта във всяко от заведенията на хотела. Специалните менюта "5 години отвъд очакванията" съчетават най-добрите предложения на шеф Светослав Серафимов в Mediterrra Restaurant & Wine Bar, шеф Теодор Танков в Spectrum Restaurant, шеф Владислав Христов в Ozone Skybar & Lounge и класиките на Vienna Café & Restaurant.

Grand Hotel Millennium Sofia

Phone: +359 2 445 75 95
Email: [email protected]

Instagram: @grandhotelmillenniumsofia

Share Tweet Pin it Share