От Рим до София: Пътят на един JRE шеф
Шеф Николай Попов: "Мисията в живота е да предаваме нататък" |
За него кулинарията не е просто професия, а пътешествие през вкусове, култури и спомени. Роден в България, но прекарал над 23 години в различни градове на Италия, главният готвач на ресторант Unica - шеф Николай Попов, е човек, който носи в себе си дълбокото разбиране за италианската кухня във всичките ѝ нюанси. Кулинарният му път започва в Рим - градът, който го учи да улавя и балансира духа както на южната, така и на северната част на страната. "Там се научих да готвя и се развих", казва той и добавя: "но винаги съм носил българския дом със себе си." Именно тази връзка между две култури оформя неповторимия му стил - едновременно автентичен и смело интерпретиран.
Преди пет години Николай Попов получава покана да оглави амбициозния проект Unica - част от кулинарното съзвездие на групата "Космос". Не се колебае дали да я приеме и се връща в България. Въпреки че ресторантът отваря врати официално преди три години, работата по него започва много по-рано - с две години на внимателно планиране, подбор и вдъхновение. Всеки детайл - от избора на плочките до кухненските уреди и логиката на движение в пространството, минава през неговия поглед и ръце.
"Щастлив съм, че станах част от JRE само на 30 години" |
Съвсем скоро шеф Попов се нареди сред имената, разпознати от JRE - Jeunes Restaurateurs, водещата международна асоциация, която обединява млади и талантливи шеф-готвачи от над 15 страни, с мисия да насърчава обмена на опит, вдъхновение и кулинарни иновации. Именно философията на свързване между традиция и творчество резонира силно с неговата кухня и го нарежда, наред с ресторанта Unica, сред най-добрите на световната кулинарна карта.
Как описвате личния си стил на готвене, коя е вашата "запазена чиния"?
Личният ми стил е различен, цветен, иновативен, същевременно по-прибран и минималистичен. Основната ми идея е да показвам храната в нейната същност и простота, но да търся дълбочината във вкуса. Какво приемам за иновативно може да се съди по това, което правим тук с екипа на Unica, а именно - използваме класическата база на традиционни италиански рецепти и я превръщаме в нещо по-специално, интересно и по-красиво за окото.
Казвате, че Unica не е поредният италиански ресторант. Какво го отличава?
Какво винаги запазвате?
Това са три-четири ястия, които не можем да махнем. Едно от тях е нашата "Меландзане ала пармиджана". Ако трябва да оприличим Unica с някоя ястие, то е точно това, емблемата, която демонстрира какво искаме да правим. Представлява традиционно италианско ястие - печиво от Северна Италия с патладжан с доматен сос и еспума от български овчи кашкава, който придава остра нотка на вкуса и го прави специален. Друго такова ястие е тартарът, който лично на мен ми е любим, а третото е Тирамисуто с амарена, истински обожаван от клиентите десерт.
Какво означава за вас и ресторанта членството в JRE?
За мен то е голямо постижение по стълбата, по която вървя. Много съм щастлив, че го постигнах само на 30 години. Огромна чест е да съм член на асоциацията, а ресторант Unica да е едно от четирите места в България, носител на такова отличие.
Какво означава и как членството ще се отрази на бъдещото развитие на ресторанта?
JRE е асоциация, в която членуват много престижни имена и е на световната кулинарна карта от дълги години. Да си член на JRE не се забелязва само в локален контекст, а навсякъде по света. Всеки чужденец, който е любопитен и търсещ, може да ни открие лесно и да ни посети, което е голям плюс. Също така си мисля, че е време в България да си отворим очите и да видим, че и тук разполагаме с добри таланти и имаме много какво да покажем. Това е един от начините, които да допринесат за развитие на нашия туризъм и икономика.
Как бихте описали мисията на Unica в контекста на философията на JRE: "Talent & Passion"?
Мисията в живота е да предаваме нататък, за да растем заедно, а не да пазим дадено знание или умение за себе си. Израствайки и учейки се на различни места в Италия, аз държа да прилагам кухня от различните специфични региони в страната и да покажа, че италианската храна е много повече от паста и пица. Затова се надявам Unica да има образователна функция. Надявам се и клиентите да ни позволят да направим следващата крачка, като ни се доверят, а ние - експериментираме, да показваме нови, екстравагантни и щури, техники. Клиентите са наши гости, дошли да видят кои сме и какво правим, те трябва да се отпуснат и да позволят преживяването в ресторанта да го погълне.