Основано през 1976 г., Wine Spectator днес е най-влиятелната световна медия за вино - списание с 3 милиона читатели, авторитетен сайт и серия от престижни събития. От самото си начало изданието изгражда своята репутация върху няколко основни принципа: независимост, безпристрастност и професионализъм.
"Ние не сме гласът на винената индустрия. Ние сме водачът на винения консуматор," подчертават редакторите на Wine Spectator. Всеки винен рейтинг се прави чрез независими "blind tasting" дегустации, при които над 15 000 вина годишно се оценяват без да се знае производителят или цената. Екипът на изданието съчетава журналистически стандарт за обективност с дълбоки познания, като поставя контекста на виното - от тероар и стил до кулинарно съчетаване и винена култура.
Какво представляват наградите на Wine Spectator
През 1981 г. медията стартира Restaurant Awards - единствената глобална програма, която оценява винените листи според ясни и строги критерии:
- Пълна и точна информация: всяка селекция трябва да съдържа реколта, апелация и правилно изписани имена на производителите.
- Съответствие с кухнята и концепцията на ресторанта.
- Достъпност за различни типове любители на виното, от ентусиасти до колекционери.
- Професионално винено обслужване и експертност на екипа.
Наградите имат три нива:
- Award of Excellence - минимум 90 селекции и балансирана винена карта;
- Best of Award of Excellence - над 350 етикета и впечатляваща регионална дълбочина;
- Grand Award - върховното признание за винени листи с над 1000 селекции и най-висок стандарт на винено обслужване.
Mediterra - новото българско име в глобалния винен клуб
През 2025 г. Mediterra Restaurant & Wine Bar в Grand Hotel Millennium Sofia се нарежда сред 1704 ресторанта в света, получили Award of Excellence.
-
Награда за отличие (Award of Excellence)
Valere и Mediterra са българските представители на класическото ниво Award of Excellence, което показва внимание към контакт с винена култура и качествен избор.
aEstivum в Zornitza Family Estate се отличава с по-високо ниво - Best of Award of Excellence - свидетелство за винена селекция с регионална широта, вертикална дълбочина и впечатляващо винено обслужване.
За екипа на Mediterra признанието е символ на нов етап за българската винена култура. "Това отличие ни поставя сред лидерите в света и доказва, че България може да бъде дестинация за винен и кулинарен туризъм," казва Михаела Козанова, мениджър "Бизнес развитие" в Grand Hotel Millennium Sofia.
Винената листа, която впечатли света
Главният сомелиер Валентин Рударски създава селекция от над 400 етикета, която комбинира класически региони и редки открития:
- Vega Sicilia Único 2006, 2017 и 2018 - три велики реколти, достъпни за вертикална дегустация;
- Amarone della Valpolicella Classico Giuseppe Quintarelli 2016 и 2019 - изключително рядко вино за българския пазар;
- Ornellaia и Sassicaia 2019 - легендите на Супер Тоскана;
- Ca' del Bosco Annamaria Clementi Brut DOCG 2016 - емблематично за Франчакорта.