С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

Анасонлийка в анасоновия свят

Платена публикация
09 Юни 2010, 17:01
Share Tweet Pin it Share

Анасоновия свят

Анасонът е една от най-старите известни на човечеството подправки използвана за кулинарни и медицински цели. Той е познат на изкусните фармацевти в Древен Египет преди повече от 1500 г.пр.н.е. и е препоръчван като афродизиак. Плодовете и етеричното масло на анасона имат антибактериално действие и подпомагат храносмилането.

От ХVІ век до днес анасона се използва при производството на някои руски водки от времето на Петър І, френските напитки pastis, absinthe, anisette, гръцките ouzo, tsipouro, испанските ojen, anis, италианските anesone и sambuka, арабската arak, египетската kibib, американската herbsaint и много, много други. Всички те, в хармония с местния вкус, съчетават доброто качество на алкохола с аромата на тази билка-лекарство.

В зависимост от начина на производство анасоновите напитки са два вида: двойно и еднократно дестилирани. Първата група обикновено са направени от грозде или други плодове и преди втората дестилация се добавят цели семена на анасон. Представители на тези напитки са българската Анасонлийка, арабският arak, турската raki и гръцкото tsipouro.

При еднократно дестилираните анасонови напитки към чистия алкохол (с различен растителен произход) се добавя само основното масло на анасона – анетол. В тази група са средиземноморските анасонови напитки (pastis, sambuca), а също и гръцкото ouzo.

Анасонлийка

Анасонлийка е българската анасонова напитка. Към момента на нашия пазар има само една марка, която произвежда традиционното питие по оригиналната му технология – Анасонлийка "Едно Време". За производството на един литър се използва 9-10кг първокласно грозде от лозя, разположени в Розовата долина. Ферментацията е бавна и протича известно време с люспите на зърната, за да може ферментиращият гроздов сок да поеме максимално от аромата на гроздето.

Дестилацията се извършва по метода "прекъснатата дестилация". Това е същият процес, при който от розите се получава розово масло. Тя е около 10 пъти по-скъпа от  ­

непрекъснатата, но е и единствената, по която може да се получи качествен дестилат. При такава технология се произвеждат качествените уиски, коняк, грапа и т.н.Най-отличителната съставка на Анасонлийка "Едно Време" е българският анасон. Добавят се само добре почистени и зрели семена.

Втората дестилация допълнително пречиства алкохола, но по-важното е, че при нея се извличат полезните съставки от анасона и неговия аромат. В дестилата се разтваря малко количество сакъз (мастикова смола) и се разрежда с балканска изворна вода до 54˚ - градус при който анасоновия екстракт и сакъза се запазват най-пълноценно.

Ритуалът

Консумацията на Анасонлийка е изкуство, което се е запазило непроменено през годините. Всъщност, пиенето на Анасонлийка е церемония, съчетаваща в себе си спомена за минало и традиция, изпълнена със спокойствие и безметежност. Това превръща Анасонлийка в съзаклятие, в символ на принадлежност към едно общество на истински ценители.

В класическия ритуал Анасонлийка се пие разредена с ледена вода. Обикновено съотношението е 2:1 в полза на водата. Получава се прозрачен бял цвят със синкав оттенък. Вкусът е деликатен, не толкова сладък и завладяващ сетивата със своята мекота и приятна свежест.

Противно на общоприетите схващания, че подобна напитка е приоритет на мъжете, независимо дали разредена с вода или под формата на летен коктейл, Анасонлийка е идеално питие за представителките на нежния пол.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »