С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

ОТ БРОЯ: Халал да ти е!

Съдържание от helal.bg
02 Август 2023, 17:21
Share Tweet Pin it Share

Този материал е част от летния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Buenas Deli.

Колко пъти сме чували някой да каже "халал да ти е" - израз на нещо, подарено от сърце, чийто получател го е заслужил. Всъщност оригиналното значение на думата обаче е друго - идва от арабски и означава "позволено", като може да се отнася до много аспекти на бита, но най-често засяга храна, козметика, лекарства или друго, което слагаме във или върху тялото си. Първото, за което мнозина се сещат, е месото - за да бъде сертифицирано като халал, то трябва да премине специална обработка така, че в него да не остане никаква кръв, трябва да бъде изречена и специална молитва, а свинското е абсолютно забранено. За други продукти това означава, че не могат да включват алкохол.

В България от скоро работи helal.bg - първата халал онлайн борса, като всички продукти са съобразени със сертификата, като могат да се открият всякакви вкуснотии за любопитното небце:

от меса за готвене, варива, баклава и други ориенталски сладки.

Мисията на екипа е да обединят на сайта всички сертифицирани производители от Главно мюфтийство, както и останалите фирми с био удостоверение за храни, така че да е лесно за всеки с интерес към този тип диета да се снабди лесно.
Продължение на ценностите им е и техният ресторант Ikram, където всичко е приготвено с двете важни съставки - любов и халал продукти. Името на заведението идва от арабската дума за чест, почит - отдадени към госта и близките му, с които споделя трапезата си, както и към качествената храна.

www.helal.bg

Share Tweet Pin it Share

Реклама »