С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

Taste Bordeaux: опитай най-известния регион на 30.09.

Съдържание за CASAVINO
21 Септември 2023, 16:49
Share Tweet Pin it Share

Бордо привидно е един от най-лесните за разбиране региони: вината са почти винаги червени, правят се от 3 основни сорта - мерло, каберне совиньон и каберне фран, и на вкус са в мощния регистър, с който сме свикнали в България. Дели се на два бряга - ляв и десен, и да, може и да има много имена и апелации, но стилистиката им е почти идентична (за разлика от огромното разнообразие на Лоара, например).

И както обикновено се случва с привидно лесните понятия, и тук се оказва, че това е "само наужким", за да цитираме онази лятна песен.

Няколко фактора, които правят Бордо специален регион.

- Историята му. Официално в книгите тя започва през 1855 г., когато класификацията на най-важните производители на левия бряг оформя пейзажа - и икономическия, и културния. Неофициално регионът има много за разказване още от много по-назад във времето.
- Десертните вина. Апелацията Сотерн е толкова част от Бордо, колкото Шабли е от Бургундия - да, географски и законово попадат в съответния регион, но в ума на винените ентусиасти и професионалисти са надскочили тези граници и са възприемани (с право!) като нещо свое. Видите ли Sauternes на етикета, но също и Barsac, знайте, че пред вас е бутилка десертно вино с цвят на злато, с вкусове и аромати, неоткриваеми почти никъде другаде, постигнати с помощта на благородна плесен.
- Белите. Има такова нещо като бяло Бордо, но е по-скоро рядкост. Водещи са сортовете семийон и совиньон блан, то се съчетава чудесно с храна, а някои от представителите му се продават на доста високи цени. У нас в България почти не се знае за бялото Бордо (малко като бялото Кианти)... което го прави още по-интересно за пробване.Това са нашите 3 водещи фактора да сме нетърпеливи за 30 септември, но сме напълно наясно, че вие може да имате свои причини. А не е като да няма такива: тогава във Vivacom Art Hall ще се проведе Taste Bordeaux Wines - специална дегустация на CASAVINO, посветена на богатия облик на Бордо, a билетът включва вход за събитието и ваучер за покупка на вино на същата стойност. Това, нас ако питате, си е причина сама по себе си да отиде човек - по идентичен начин по-рано тази година опознахме и дегустирахме Калифорния (през зимата) и пенливи вина (през пролетта)

Както обещават организаторите, "събитието ще събере вината на региона такива, каквито не сте ги опитвали досега. Ще ви покажем колко сложна категория вино е всъщност Бордо като регион, класификация, история, връзки, интриги и търговски принципи."

На нас ни звучи много провокативно, защото ще има всичко: от структурирани и класически вина, доминирани от каберне совиньон в Медок, до суперзвезди на базата на мерло в Померол и Сент-Емилион, през пищните червени и бели вина в Грав, нектара на Сотерн и достъпните цени на Антр-дьо-мер, Бордо предлага всичко.

  • Кристина Иванова, CASAVINO, в подготовка за събитието

    Кристина Иванова, CASAVINO, в подготовка за събитието

Мастъркласовете

Taste Bordeaux Wines включва в програмата си (но се изисква отделен билет за достъп до тях) три мастъркласа, които ще се проведат паралелно на основната дегустация, но в отделна зала. За тях билети се купуват отделно и ги води Джоел Б. Пейн. Той е американец - емигрант, който живее в Европа от 1979 г. насам, първо във Франция, сега в Германия и Италия, три пъти е печелил признанието за най-добър сомелиер на Германия.

Има дълга кариера като винен байер, консултант и управляващ директор на две големи négociant компании в Бордо, бил е активен журналист повече от 30 години, включително за изданията Falstaff, Vinum, World of Fine Wine, Decanter, също пише за различни издания в Китай, Корея и Япония.

По време на основната дегустация, в друга зала той ще проведе три майсторски класа.
Bordeaux Essentials Left Bank/Right Bank - забележителна разходка по левия и десния бряг, които условно разделят вината и апелациите в Бордо.
Big Guns - дегустация на вината с най-голяма власт и влияние, да, включително и Premier Cru.
White Bordeaux - dry and sticky - поглед към белите и сладки вина

Важно:
Билетът за вход в общата дегустация е и ваучер за покупка на вино по време на събитието със същата стойност. Билетите са дигитални и могат да бъдат намерени във всеки магазин на CASAVINO, както и на уебсайта casavino.bg. Ако изберете да посетите един от майсторските класове, с входа към тях имате достъп до дегустациите в основната зала, но не получавате ваучер за пазаруване в магазина.

Билети: ТУК

Share Tweet Pin it Share

Реклама »