Вкусът има памет, а кухнята - посока.
Umami винаги е било място, където японската традиция среща съвременното удоволствие от храната. Авторските суши ролки, грилът робата на жив огън, вниманието към продуктите и обслужването, което не се натрапва, но остава - всичко това превърна ресторанта в разпознаваем елемент от високата кулинарна сцена на София.
Днес Umami прави нова решителна стъпка - към една по-смела, още по-вълнуваща и почти непозната територия. С откриването на нова зала и трансформацията на концепцията ресторантът се превръща в първото място в България, посветено на Никей кухнята - културен и гастрономически диалог между Япония и Перу.
"Не искаме просто да нахраним - искаме да създадем емоция." - Станислав Колев, главен готвач на Umami |
Когато сушито срещне севичето
Никей кухнята възниква още в края на XIX век, когато японски имигранти се заселват в Латинска Америка и започват да готвят с нови продукти - чили, лайм, царевица, маракуя, ананас, папая. Резултатът: експресивни вкусове, подчинени на японска прецизност.
"Балансирането между тези два свята е най-трудното нещо", казва главният готвач Станислав Колев. "Но е и най-красивото - когато видиш как всичко се слива в хармония."
"Никей кухнята е предизвикателство - в нея трябва да балансираш между хаоса и прецизността." - Станислав Колев |
Менюто на Umami днес е вълнуващ разказ. Севиче с тигрово мляко, тирадито - между сашими и южноамериканска сурова традиция, антикучо (перуанският якитори), зелени сосове от чили с цитрусова киселинност, японско барбекю на три нива с бавно изпичане... А една от най-любопитните находки: суши със срязана, почти пукаща се царевица, която придава загадъчен опушен вкус.
Всичко се приготвя на място - от доматеното пюре с опушен лют пипер до рамен и удон нудлите, месото за робата, дори собствената марка бира, създадена в партньорство с българска пивоварна. Коктейлите също следват философията на кухнята: съчетания между японски дестилати и писко - перуанският отговор на ракията.
Нова зала - нова глава
Новата зала на Umami е създадена с много зеленина, естествени материали и символични детайли от двете култури - японски решетки, декоративни риби, мотиви, вдъхновени от перуански пазари, сакура и дърво. Атмосферата е интимна, но отворена - към въображението, към другия свят, към това да опиташ нови вкусове.
"Опитваме се да възпитаме вкусове", казва Колев. "Да запознаем публиката с непознатото - и да го направим достъпно, балансирано, красиво. Не е нужно да си бил в Лима или Токио - тук можеш да ги преживееш за една вечеря."
"Гостите ни вече не търсят просто вкус. Искат култура, усещане, история." - Александър Димчев, мениджър на ресторанта |
Ключови думи: никей