С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

На море преди ароматa на печени чушки

Рада Иванова
18 Август 2025, 14:56
Share Tweet Pin it Share

Вторник е, софийската жега се отдалечава от нас, а ние бавно бързаме по измислените завои на Хемус - онези, които в мислите ти са по-гладки, отколкото в действителност - и след осем часа асфалт, бензин и спирания за кафе най-после ни прегръща бризът на Шабленското море. Въздухът тук е по-солен, по-лек и с обещание за нещо прясно от мрежата. Юли и август е време за сафрид, чернокоп и още няколко дребни, но славни морски обитатели.



Ако сте като мен, всяка вечер от ваканцията ви е малко гастрономическо приключение. Северното Черноморие не е пренаселено с добри ресторанти, но тези, които си заслужават, се броят на пръсти - буквално. От Дуранкулак до Варна има такива, някои ще откриете в новото издание на Бакхус 100 (линк), но сега ще ви разкажа за два от тях - и двате, скромни и без претенции, до самия плаж - точно толкова, колкото да събудят сетивата за море.



Уловът на деня и сладък финал



Първата препоръка е ресторант с име на марка кафе - Лаваца (Шабла), няма как да го забравите. Препоръчан от приятели, които разбират от вкус, Лаваца оправда всичките ни очаквания: улов на деня, поднесен без излишна украса, салата от розови домати с българско сирене и десерт, който спокойно може да ви разплаче от удоволствие. Шоколадова торта с маскарпоне - плътна, почти греховна. Сладък финал на вечерта, за който все още си говорим.


Мидената супа, за която се връщаш



Двадесет минути на юг до морската зона на Каварна търсим Дуковата къща. Още от вратата знаем защо сме тук - мидената супа. Интернет препоръките не са ни подвели и този път: ароматът на миди, пикантна саламурка, току-що изпеченото домашно хлебче с чесън заема челните позиции в любими вкусови комбинации.
Менюто е кратко и изцяло посветено на морето. Пробвахме филе от лаврак с паста, оцветена с мастило от сепия и аспержи; ципура с черен ориз, шафран и аспержи, както и домашната им нуга със сладко от смокини. Всичко е вкусно, но супата супата е от онези неща, заради които променяш маршрута си.
И така, оставаме на брега - с мисълта, че Северът не е просто дива природа и вятър, а и вкус. Вкус, който се намира трудно, но когато го откриеш, става част от летните ти ритуали.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »