С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

О, Мостар!

Албена Шкодрова
13 Октомври 2008, 10:52
Share Tweet Pin it Share

Не пропускайте

Минете по Стария мост
Колкото и да сте го виждали по снимки, нищо не може да се сравни с реалността. Ако някой се заеме да прави класация на 50-те най-живописни места на планетата, това би трябвало да е сред тях. Освен че е колоритен, старият мост над Неретва е нещо като икона на града във всякакъв смисъл. Местните хора преживяват разрушаването му през 1993 г. при ожесточена престрелка между бошняци и хървати като смърт в семейството. Сега той е възстановен напълно в автентичния си вид и си е възвърнал функцията на естетически, а и смислов център на Мостар. Чаршията около него, макар и туристическа, е приятно място както за пазаруване на безсмислени предмети, така и на пиене на дълги кафета.

Качете се в минарето на джамията Коски-Мехмед паша

Изкачването в минаре е преживяване, което си струва, ако никога не сте го правили. По тясната вита стълба нагоре човек има чувството, че се катери по комин на фабрика,  но пейзажът, който се разкрива от площадката на върха, съвсем не е индустриален. От там можете да видите как каньонът, през който Неретва тече във вътрешността на Херцеговина, се разтваря в полегата долина. След като мине под Стария мост.

Отбийте се до Почител

Този консервиран отомански град на 30 км (половин час) на юг от Мостар е изоставен напълно след Югославската война и сега е нещо като архитектурен резерват край пътя. Отдолу изглежда голям и зашеметителен, но много скоро след като човек започне да се катери по склона му, открива, че не може да проникне навътре. Пътеките между къщите са затворени заради опасност от срутвания. Две джамии и една къща са реконструирани и отворени за посещения, мястото е в списъка на ЮНЕСКО от световно архитектурно наследство. Има няколко приятни ресторанта.

Обядвайте при извора Благай
Водните пространства са една от изключителните красоти на Босна, и този извор е сред най-странните от тях. От дупка в скалите изтичат около 40,000 литра на минута, слагайки началото на река Буна. Над водата е построено дервишко теке, което и сега е използвано от вярващи, но може да се посети и като музей. От другата страна на образувалото се гладко езеро е разположен приятен рибен ресторант, в който можете да пробвате от босненските ущипци (малки мекици, сервирани с бучки бяло сирене), пъстърва, отглеждана при извора, босненски сирена с орехи и сушени плодове и  десерти със смокини. Мястото е на половин час на юг от Мостар.


Как да стигнете?

Мостар може да бъде достигнат за между 9 и 11 часа с кола от София. Разстоянието е 670 км през Кралево и 820 км през Белград.

Къде да отседнете?
Мостар е пълен с малки хотели в стари отомански къщи. Твърди се, че петзвездният Bevanda e най-добрият в Босна. Цените са от 240 КМ (около 125 евро) за двойна стая.
По-евтин вариант е Pansion Most близо до Стария мост. Двойна стая със закуска е 75 КМ (37 евро).

Къде да ядете?
Едно от местата с най-добра гледка към моста е Babilon (Taphana). Масите му са на няколко тераси над реката. Намира се малко трудно, макар да е съвсем близо до моста - за да стигнете до него, трябва да пресечете бумтяща дискотека във вътрешността на нещо като конак.
 

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    автор
    13, 59, 30 Септември 2010, 13:59

    как ли няма да хукна да си харча парите при тези рязани амуджи и па и да им гледам джамиите ?! и всичко заради некъв си стар турски мост.Плюс тва си го имам в къщи на гоблен,даже изглежда по-добре..

    !

Реклама »