С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

О! Велинград

Любомир Бояджиев
07 Ноември 2008, 18:17
Share Tweet Pin it Share

Във Велинград, "СПА столицата" на България, имате избор между 80 хидроминерални находища. Заедно с мекия климат и великолепието на планините наоколо, тук получавате три в едно. Три в едно е формулата, в която Велинград поначало е замислен, когато е създаден през 1948 г. при обединяването на три села и кръщаването им на името на Вела Пеева, партизанка от Чепинския край.
Ясно е, че щом сте във Велинград, ще прекарате известно време в минералните извори, но също

Не пропускайте

Да разгледате соц символите
Безвкусните паметници си стоят на много места из Велинград, излъчвайки неуюта и сивотата на историческия период, в който са създадени. Те или ще ви дадат ден на щастие, че соцът е затворена глава за България, или ще са повод да се позабавлявате с индустриална естетика на обществените пространства от онова време. Вижте мозайката на стената на грандхотел "Абир" и особено, символа на Велинград - емблематичната модернистична скулптура на централния площад в Лъджене, която се предполага, че изобразява чаша. Ако ви смущава далечността на приликата, или пък неугледния й вид, не съдете твърде строго българските скулптори от онази епоха. Ние веднага се сещаме за една автобусна спирка в Ним, правена от Филип Старк, която изглежда също толкова незабележително.

Да направите преход
по пътеките за пешеходен туризъм или планинско колоездене в района. Те започват от Велинград и са добре маркирани из меките склонове на Родопите. На много места из града има табла с карти, и информация, която да ви помогне в избора на маршрут.
На 16 км на северозапад е село Юндола, на 1400 м надморска височина  - пътят до там минава по поречието на река Луковица и е чудно живописен.

Да се разходите до Клептуза
Изворът Клептуза е в квартал Чепино, а едноименният парк с двете си езера е един от символите на града. Клептуза е най-големият карстов извор в страната, като всяка секунда от него извира до 1200 литра студена вода, а на юг се простират вечно зелени борови гори.

Да видите урбанистичната формула три в едно
Трите бивши села, които съставят днешния Велинград, са свързани символично от север на юг с дългия булевард "Съединение".
Чепино е най-южният от трите квартала на града. Преди основаването на града, той е бил село Баня Чепинска, а през 1934 г. е прекръстен на Чепино (на името на Чепинската котловина).
Лъджене е централният квартал на Велинград и в него се всички важни административни сгради. Преди време Лъджене е било голям чифлик, около който, заради минералните извори и баните, възникнало селище. Името му произхожда от думата лъджа, което означава баня.
Бившето село Каменица е възниквало, изчезвало, и отново възниквало по времето на Отоманската империя, и за последно е подновено през 1869 г.


Как да стигнете?

Велинград се намира на 140 км от София и на 85 км от Пловдив. Най-удобно се стига с автомобил, а най-живописно през всички сезони - с теснолинейката. Ако пътувате от София, удобството удобството на магистрала "Тракия" ще ви се стори прекалено кратко, тъй като трябва да поемете по отбивката за Велинград веднага в края на спускането след "Траянови врата". Не особено поддържаният път минава през Карабунар, Злокучене и Септември, преди да навлезе в живописните склонове на Родопите. Теснолинейката е тричасово приключение, което започва. в??? Пътуването с теснолинейката е истинско приключение. Малкото влакче тръгва от Септември, в 9 сутринта, и към 12 пристига във Велинград.

Къде да отседнете?

Хотелите във Велинград са много и буквално никнат като гъби, като често пъти строителните площадки влияят зле на представата за града. Най-популярните и доказали качеството на услугите са "Двореца", "Грандхотел Велинград", "Рич", "Олимп", "Велина" и "Лаит".

Къде да ядете?

Във Велинград не е мястото, където можете да очаквате чудеса в кулинарията, но все пак добре се яде в ресторант "Омар", "Чинарите" и "Милениум". "Алиби" е най-централният (в буквалния и преносен смисъл) бар, където може да се изпие по едно сгряващо или освежаващо (според сезона) питие.

 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »