С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

В Китай празнуват Нова година

Бакхус
26 Януари 2009, 18:00
Share Tweet Pin it Share

След предварителни приготовления свързани с почистване, подреждане и украсяване на домовете, с купуване на нови дрехи и дори с различни прически като символ на ново начало, вниманието се насочва към храната.

Често новогодишната вечеря, на която се събира цялото семейство, продължава и след полунощ. Хората вярват, че така охолството и късметът се пренасят и в новата година. Много от празничните ястия риба, пиле или патица -, се сервират цели, което символизира единното и здраво семейство. Приготвянето на храната трябва да приключи по-рано, за да не се използва нож на празника китайците вярват, че с ножа отрязват късмета си.

Изобщо новогодишната маса е отрупана не само с храна, а и с благополучие символично значение носят и самите ястия, и техните съставки. Почти винаги се поднася риба, тъй като китайската поговорка означаваща "да имаш охолство всяка година" звучи съвсем подобно на израза "яж риба всяка година". Оставят малко риба до края на вечерята, която да осигури изобилие в предстоящата година.

Някои храни си заслужава да бъдат опитани дори само заради имената им кантонската дума за мандарини например звучи точно като "злато". А черните водорасли fat choi съвпадат по звучене с пожеланието за благополучие, използвано на Нова година. В комбинация със сушени стриди, тези храни заедно означават "успешен бизнес и забогатяване".

Типични за Северен Китай са новогодишните пелмени, оформени като кесийки с пари и съответно носещи богатство на хората.

Сладкишът от ряпа и новогодишният кейк са традиционни празнични нястия за южните райони на Китай и за Хонг Конг. Лепкавата текстура на кейка символизира сплотеност и дава надежда за близки връзки в семейството. Обичайно го принасят в дар на бога на кухнята, който докладва пред небесата за положението в семейството през последната година със лепкавия кейк искат да запушат устата на бога-доносник или да го убедат да разкаже само сладки неща.

Нито един китайски дом не минава без "подноса на задружието" с осем отделения с различно съдържание: например семки от пъпеш за охолство, корени от лотос за плодородие, или в по-модерно време разни сладости като шоколадови жълтици за сладка нова година. Празникът на пролетта продължава 15 дни и приключва с Празника на фенерите хората хапват оризови пелмени със сладък пълнеж от сусам или смлени фъстъци, докато съзерцават красивите фенери, символ на съвършенство.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Китай, празник, храна

Реклама »