С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

О! Хисаря

Албена Шкодрова
12 Февруари 2009, 15:19
Share Tweet Pin it Share

Защо Хисаря?

Заради мекия зимен климат, 22-та минерални извора, красотата на римските руини, покрити със сняг, с издигаща се между тях пара, и заради
мистериозните тракийски постройки в района. Ако смятате, че това не е достатъчно, най-вероятно вие сте в грешка, а не Диоклециан.

Хисаря е българското Памуккале - място, което римляните забелязват заради минералните му извори. Някои народи строят градовете си край пътища, други на укрепени възвишения, трети - край реки, пазари или дори университети. Римляните издигат своите около бани. Точно така става и с Хисаря - споделяйки характерното за римската цивилизация поклонничество към водата и свързаните с нея ритуали и удоволствия, Диоклециан основава града някъде във втората половина на І век. Колко ценно трябва да му се е виждало мястото, личи по стените, с които нарежда то да се огради - 11 до 13 метра на височина, и според някои източници едно от най-сериозните и архитектурно ексцентрични укрепления в Европа.

Днес Хисаря е популярен СПА център с множество хотели, които използват минералните води, за да предлагат всевъзможни терапевтични и разкрасяващи процедури. Освен да се насладите на тях,

Не пропускайте

Парка около почивната станция на Министерския съвет
Елегантното и просторно имение, собственост на държавата, е достъпно за посетители и като се изключи районът на крепостните стени, е най-привлекателното място за разходки в Хисаря. Дълги алеи криволичат из големи и добре поддържани зелени пространства и въпреки че през зимата сладката миризма на орлов нокът и люляци отсъства, красотата на мястото е в тишината.Станцията работи и като хотел и в делнични дни или с предварителна резервация можете да наемете някой от просторните соц апартаменти. Ресторантът работи само с предварителна заявка и храната е далече от съвършенството, но е евтина, и най-важното - сервирана с изглед към великолепния парк.

Старосел
Дори да сте ходили преди години, си струва да посетите тракийското селище отново. То е в процес на разкопки и реставрация, и непрекъснато излизат нови находки. В момента могат да се видят основната гробница, съоръжение от побити в кръг каменни блокове, което се смята, че е използвано като астрономическа обсерватория, и още няколко руини.

Тук в продължение на осем години работи един от най-известните български археолози, Георги Китов, и Старосел стана сцена както на неговия професионален триумф, така и на личната му трагедия - през лятото на миналата година той почина на мястото на разкопките. Дни по-късно екипът му намери златен обков в гроба на предполагаем тракийски аристократ и го провъзгласи за последен подарък от Георги Китов.

Винарска изба "Старосел"
Това е сравнително нов винен производител, чиято изба беше завършена и открита през лятото на 2007 г. Концепцията му е да обединява винен туризъм със СПА възможностите в района, а и с археологическите открития за винарските умения на траките по българските земи. В комплекса освен дегустационна зала има хотел, ресторант и СПА център.

Винарската изба разполага със собствени лозови масиви и произвежда както класическите отлежали вина, така и вина в нов стил - с изявен плодов вкус и плътно тяло.

Как да стигнете?
По-краткият, но и по-бавен начин да стигнете до Хисаря е старият подбалкански път през Златица и Карлово. По-добрият е да използвате магистралата София - Пловдив и да се отбиете на север към Хисаря и Карлово при Пловдив. Така ще пътувате 180 км, и ще ги вземете за малко повече от два часа.

За Старосел подминавате Хисаря и продължавате по единствения път. Тракийският комплекс е 21 км по-нататък.

Къде да отседнете?
Най-луксозната опция е четиризвездният СПА хотел "Хисар", където има закрит и открит минерален басейн (www.hotelhissar.com, 0337 62 768). Сред тризвездните подобно е положението в реновирания мастодонт "Аугуста" с близо 600 легла (www.augustaspa.com, 0337 62 244), а в по-малкия хотел "Гергана" има закрит басейн, който не е за плуване (www.banya.hit.bg, 0337 62 467). По-бутиков вариант е тризвездният семеен хотел "Рай", в който няма басейн. Има открито джакузи с минерална вода, което работи през лятото (hotelrai.hit.bg, 0337 655 21).

Къде да ядете?
Хисаря не е място за гурме туризъм, но има множество ресторанти, които можете да опитате. С най-големи амбиции е "Ловен дом", (www.lovendom.com, 0337 65 574), може би с най-добре поддържана градина е "Чинар" (rest-chinar.com, 0337/62 370). С най-много положени усилия за винената листа е "Централ" (www.spaclubcentral.com, 0886 404 840).

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    Местен
    12, 50, 27 Февруари 2009, 12:50

    Написалият статията не е стъпвал в нашия град!

    !

Реклама »