С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

О! Ксанти

Албена Шкодрова
12 Февруари 2009, 16:09
Share Tweet Pin it Share

Защо Ксанти?

Защото през февруари на юг от Родопите вече започва да мирише на пролет, стволовете на вишните са варосани в бледосиньо, в таверните на припек температурите започват да се повишават и Ксанти, архитектурно един от най-интересните гръцки градове, се готви за пъстрия си карнавал.

Балканският етнически мармалад тук означава 10 процента помаци и църквите се редуват с джамии с тънички минарета. Завоите на историята са превели Ксанти през някои забележителни моменти, като един от тях е процъфтяването на града като голям производител на тютюн между ХVІІ и ХІХ в. След като две земетресения са го разрушили почти до основи в края на 20-те години на ХІХ век, той е застроен с богатите, разточителни по местни стандарти къщи на тютюнените търговци. Доста от тях са оцелели днес, смесвайки се с къщи в характерния за Османската империя стил (на който българската възрожденска архитектура е вариация), набързо и грозновато издигнатите къщи на преселници и новата архитектура.

Лабиринтът между тях и няколкото площада и улици с ресторанти и кафенета правят Ксанти отлична предпролетна дестинация за дълъг уикенд.

Не пропускайте

Стария град и къщите на някогашните тютюневи магнати
Ксанти е сред най-запазените архитектурно гръцки градове и това веднага личи по разнообразието от стилове, докато човек се разхожда из старите квартали. Центърът се завърта около часовниковата кула и встрани тръгват улиците, където можете да откриете остатъци от най-забележителното строителство - от периода между 1870 и 1910 г. Тогава със замах се изграждат впечатляващи къщи - предимно собственост на търговците с тютюн, църкви, хотели и обществени сгради. От това време са постройките на общината и на общинските музеи и галерии (особено забележителен образец е сградата на Фолклорния музей). В тях европейското влияние личи много, но само две-три преки встрани, в мюсюлманските райони, то почти отсъства.

Тук къщите са едноетажни и почти невидими зад масивните зидове, ограждащи вътрешните дворове, и са образци на онази архитектура, която може да се види на много места в кварталите от същия период в Солун и Истанбул.

Лицата на Ксанти
Хората в този град са забележителна част от атмосферата. Групата, която веднага се набива на очи, е тази на студентите в местния университет - те поддържат и градуса в клубовете, и интелектуалния живот, като редовно импровизират малки галерии и театрални сцени из обществените пространства на Ксанти. Местните гърци, много от които в момента са фермери, са приятно шумна компания из ресторантите, а по улиците гледката на забулени жени от помашката общност напомня за човешкото многообразие на Балканите.

Карнавалът
Тази година той е през първата седмица на март и е ярко, жизнерадостно събитие, в което се натъквате на най-различни преживявания: от срещите с интелектуални авторски преработки на традиционния фолклор до щастливо ядене и бърборене с напълно непознати до същата сутрин хора и целите им семейства.

Програмата на предстоящия карнавал още не е обявена, но пикът обикновено е "последната неделя" на събитието, което в този случай ще означава 8 март.

Местните вина
Северна Гърция горе-долу от десетилетие насам се опитва да подобри качеството на северните си вина и Ксанти е добра изходна точка да проучите доколко производителите успяват в усилията си. На 20 км от града, на входа за Авдера, е винарната Вурвукели. Засадила лозя през 1999 г., тя бутилира и продава от 2001 г. В дегустационната й зала можете да пробвате поредица бели и червени вина, купажи от сортовете мерло, совиньон блан, памид и гръцкия асиртико.

Как да стигнете?

Ксанти е на 400 км от София. Пътят минава през Кулата, Серес и Кавала и отнема около шест часа.

Къде да отседнете?

Ситуацията с хотелите не е блестяща - изборът не е голям, и възможностите са все извън най-одухотворената и приятна част от града. Най-луксозният вариант като че е Elisso, www.hotelelisso.gr, Vassilisis Sofias 9, в посока от стария град към университета, с цени на стаите от 80 евро нагоре. По-ниски цени и добра локация има Democritus, 28-Oktovriou 41, +25410 25111 - двойни стаи от 71 евро. Не лоша алтернатива е Orfeas, Mihail Karaoli 40, +25410 20121.

Къде да ядете?
За щастие ресторантите на Ксанти са по-добри от хотелите и доста от тях са в стария град. Повечето сервират съвсем прилична гръцка храна: октоподи, сушени на слънце, панирани калмари, тарама, маслини и най-различни ястия от патладжани, винаги съпроводени от щедри количества хляб и зехтин. Можете да опитате приятната таверна Erodhios на Ayiou Athanasiou 2, или автентичната Erkolos на Bahtzetzi 18 A.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »