С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

За начинаещи

Дегустаторът в мен. Стъпка 8: Винените области на Франция

Юлия Костадинова
16 Май 2009, 15:37
Share Tweet Pin it Share

В необятния винен свят има толкова много прочути винени области, че е трудно дори да се изредят на една страница. Достатъчно е човек да си представи малката България с нейните толкова различни вина от Сакар до Видин, за да добие представа за многообразието на планетата.

Условно географията на винената карта следва тази на физическата. По следите на Колумб делим света на Стар и Нов - Европа и останалите континенти без Азия и Африка.

В началото е Франция

Без никакво съмнение французите са бащите (какви ли са тогава италианците?!) на съвременното винарство и са първите, които установяват система за качествено разпределение в лозята си. Ще обърна внимание само на най-значимите райони, които всеки прохождащ ценител трябва да познава поне като имена:

Бордо


Освен че е най-прочутата винена област в света, Бордо е начело и по площ (115 хил. Хра????). В днешно време всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино. Независимо в коя посока ще се отправите, излизайки от град Бордо, ще се озовете сред лозови масиви. Въпреки че всички вина от тази област носят наименованието Бордо (Bordeaux), всеки замък (сhâteau), всеки парцел (cru), всяко наименование се отличава със строга индивидуалност и характер. Основното разделение на областта Бордо е на ляв и десен бряг на река Гарона, която се влива в естуара Жиронд. В самото начало на естуара се влива и Дордона, като районът, заключен между двете реки, се казва Entre-deux-Mers, "между две морета". Каберне совиньон преобладава в купажите на левия бряг, десният е бастион на мерлото. Медок (Médoc) и Грав (Graves) са на левия бряг, а Померол (Pomerol) и Сент-Емилион (Saint-Emilion) - на десния. В югоизточната част на Бордо, от двете страни на Гарона, се правят десертни вина в прочутите райони Сотерн (Sauternes) и Барсак (Barsac) на левия бряг и в по-малко известните наименования на десния бряг Сент-Кроа-дю-Мон (Sainte-Croix-du-Mont) и Лупиак (Loupiac).
Класическите сортове за Бордо са каберне совиньон, мерло, каберне фран и в по-малка степен пти вердо и малбек. Основен сорт за сухите бели вина и най-големите сотерни е семийон, като се купажира най-често със совиньон.

Бургундия

Това е областта, която дава едни от най-вълнуващите вина в света. Не цялата Бургундия обаче произвежда вина. Сърцето на винарската Бургундия са масивите в Côte d'Or, носещи имена на прочути селища, като Meursault, Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin и много други,
които правят най-добрите вина. По на юг, в Кот Шалонез (Côte Chalonnaise), Маконе (Mâconnais) и в Божоле (Beaujolais) винопроизводството също представлява основна дейност. Въпреки различията бургундските вина се разпознават по основните сортове: шардоне за белите и пино ноар за червените. Единствено в Божоле използват сорта гаме. Червените вина от Chambertin или белите от Montrachet пък представляват истински бижута. Трябва да се знае обаче, че бургундските вина могат и да разочароват любителите, тъй като са доста разнородни. Това се обяснява, от една страна, с раздробяването на лозовите масиви на малки парцели и, от друга, с променливия климат и трудните за отглеждане сортове.
Бургундия се разделя на шест винени области: Шабли (Chablis) и Йон (Yonne), Кот д'Ор (Côte d'Or ), От Коте (Hautes Côtes), Кот Шалонез (Côte Chalonnaise), Маконе (Mâconnais) и Божоле (Beaujolais).

Рона

Долината на Рона, или Côtes du Rhône, е в Югоизточна Франция, на юг от Божоле, между Лион и областта Прованс. Разделя се на северна и южна част.
В основата на големите червени вина от южните райони на Côtes du Rhône стои сортът гренаш. На него се дължат ароматите на малина и понякога на сухи треви. На север основният сорт е сира, който дава по-силно оцветени вина с повече танини. При отлежаването на тези вина се получават нюанси на подправки и виолетки. Сред останалите сортове се използват сензо и мурведър.

За белите вина долината на Рона се разделя на две части при вливането на притока й Дрома. На север ароматите на праскова от сорта вионие доминират в Condrieu (Кондрио), докато в Hermitage (Ермитаж) водеща роля имат сортовете марзан и русан.

Над 80% от вината с наименованието Côtes du Rhône идват от южната част на областта. Повечето от използваните тук сортове (гренаш, каринян,мурведър) са донесени преди векове от Испания. Най-прочутото винарско място в долината е Châteauneuf-du-Pape.

следва

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Anonymous
    татяна
    13, 20, 10 Ноември 2009, 13:20

    якоооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо

    !

Реклама »