С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Утре излиза новият брой на "Бакхус"

Албена Шкодрова
03 Септември 2009, 01:00
Share Tweet Pin it Share

Ехото на това пренебрежение, наблюдавано най-вече в европейските страни с южняшки начин на живот, се долавя и до днес. Навиците се променят, културите се смесват, но сутрешното ядене си остава измъчена работа от София до Мадрид и от Атина до Ница. Донякъде обяснимо - след като си вечерял разточително до полунощ, или дори до ранните часове на деня, е трудно да проявиш ентусиазъм за нещо повече от чурос с горещ шоколад (в Мадрид), кафе със северина или кроасан (Париж) или в българо-сръбско-гръцкия вариант - нещо тестено в повечко мазнина, когато утрото започва да преваля към обед. Точно по тази причина Южна Европа всъщност е останала встрани от един разгорял се през последното столетие епохален спор - коя е най-добрата закуска.

Днес напрежението между най-известния в ­историята  ПР на бекона, Едуард Бернайс, и войнстващо проповядващия зърнените каши д-р  Келог се е разпръснало заради вмешателството на множество нови концепции  от различни краища на света. Хората вече не са монотеисти по отношение на религията за вида на закуската, много от тях по-скоро са последователи на един нов, закусъчен екуменизъм.

Трите дами, които  поканихме да опишат в този брой любимите си места за ядене сутрин, са добра илюстрация на това. Ваня Райнова, първият редактор на месечното приложение Month2Come на Sofhia Echo, закусва с радост с италиански сандвичи и фрешове с джинджифил, докато си спомня хранителни преживявания с хала с канела в Бъркли, Калифорния, и вдъхновена от американския филм "Лунатици" закуска, която е яла на остров Тасос. Тя с умиление разказва и за традиционна ирландска закуска в София. По подобен начин Надя Младенова, автор на Списание 1, изпитва нежни чувства както към наръсени със захар пържени филийки, така и към английските мъфини. Колко сложен е модерният свят обаче разбрахме най-добре от Екатерина Геловска, главен редактор на ХоРеМаг. Тя знае всичко за стандартите в бизнес закуската и отдавна наблюдава дилемите на хотелите, които трябва да отговорят на всеки вкус. В "Хилтън", казва тя, за да ви ориентират в морето от храна на масата, са изобретили цветови гайд. Привърженици сте на д-р Келог? Намерете цвета на здравословните храни и го следвайте - ще се предпазите от хаоса и няма да се натъкнете на нито едно скандално за вас ястие.

Но за някои  закуската е много повече от въпрос какво да сложите в стомаха  си сутрин. Подобно на вечерята в  едни култури тя може да бъде ритуал (обикновено в други култури, в  един ден не се побират толкова много ритуали!)

В съвременна Германия например се опитват да възстановят  викторианската традиция на закуска сред природата по един нетрадиционен, черен начин.

Накратко, този брой на "Бакхус" е вашият пътеводител  в сложния свят на закуските. Стига някой ден да не вечеряте, на следващата сутрин ще сме ви много полезни.

Албена Шкодрова
Главен редактор


Търсете новия брой на "Бакхус" от 4 септември заедно с актуалния вестник "Дневник" на цена 2,80 лв.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »