В искрящия на слънцето лед розовеят котлети от прясна риба тон, а над тях
висят графичните пипала на октоподите. Едрият ирански червен хайвер е зад
витрина заедно с деликатесните птичи гнезда, вадени от пещерите на
Югоизточна Азия, а до тях са чувалите със сушени скариди. Свежи, осолени,
пушени или консервирани, стотици видове риба блестят с люспите си в
сутрешната светлина. Коремчето от акула е внимателно подредено в
полупрозрачен куп. После се появява острата миризма на конско месо от
саламите. Пушен свински бут, студено печено телешко и бурканчета консервиран
хрян, домашни пастети и кървавици и бурканчета с каперси са разнообразявани
от стъкленици с нефилтриран, ръчно пресован зехтин, оцет от младо вино и
бутилирани предишната вечер в избите вина. Десетки видове тапенада,
отлежавали в пепел пресни кози сирена, отглеждани в замръзналата лава на
Етна гигантски артишоци и патладжани и след тях - чувалчета с лешници,
калъпи с халви, сушени смокини, сладолед с орхидеи, обляна с мед баклава,
мармалад от фурми, марципани и захаросани ядки и планини от червени
портокали. Вихрушката от цветове и аромати е допълвана от говор на десетки
езици, универсални викове, тътрене на крака и колички и от звука на
брадвичките на месарите.
На идеалния пазар многообразието на живота на Земята изглежда съизмеримо с
космическата безкрайност. И макар той да е само в сънищата на гастрономите,
фрагменти от него са пръснати по света. Деликатесите на всички светове и
времена са разпределени по континентите с неоспорима, географска
справедливост. Ето дванайсет от тях:
Бороу маркет, Лондон, Великобритания
Възникнал през XI в. като пазар върху Лондон бридж - единствения мост,
свързвал по онова време града с Южна Англия, пазарът днес е един от
най-големите за храна в света и най-добрият в Лондон. Голямото разнообразие
и отличното качество на повечето продукти го правят изключителен. Ако се
чудите къде пазарува Джейми Оливър, това често се случва именно тук. Пазарът
работи всеки ден, но на едро. На дребно - само в четвъртък, петък и събота.
Египетският пазар в Истанбул, Турция
Известен като Misir Pazar на турски, той е едно от най-забележителните места
за пазаруване на редки подправки - истински ирански шафран, грудки от
орхидеи, използвани за салеб (напитка или сладолед от мляко, който някога е
продаван и в България), или мастиха - добивана на остров Хиос смола (няма
нищо общо с произвежданите от анасон напитки от рода на мастиката). Тук
човек може да намери и локуми, ядки, халви и сушени плодове с изключително
качество, макар и цените да са понякога туристически. Пробвайте почти
черните на цвят сушени кайсии от Малатия.
Подвижните пазари на Ардеш, Южна Франция
Летящите пазари на Ардеш са институция за хиляди европейци, които се връщат
всяко лято тук почти само заради храната. Те се състои във всеки ден от
седмицата в различни села и са една от най-изключителните витрини на тероара
на Лангедок. Стига да научите графика, можете всеки ден да посещавате пазар
в различен декор, за да се ориентирате из десетките местни сирена, салами,
пастети и непретенциозни, но изключително приятни и евтини вина. Един от
пазарите се върти в селата около Баржак, на южната граница на Ардеш, из
селата Сан Амброа, Сен Жан де Марежол и Рошгуд.
Китайският пазар в Банкок, Тайланд
От лунни сладкиши с лотосови семена до шкембе, черни пилета и стогодишни
яйца, сушено-пушено патешко и миди-нокът, помръдващи в легените с вода, това
е един от най-екзотичните пазари в света. С миризмите, температурата и
обектите на своята търговия този пазар в Сампенг, Банкок, е място, където
може и да не ядете, но ще го запомните завинаги. Ако успеете да преодолеете
културния шок и да изядете нещо, продавано тук, най-вероятно то няма да
остане само едно.
Сред великолепието на някогашната имперска столица и само на метри от музея
на сецесиона, Нашмаркт е не само най-добрият пазар за храна на Виена, но и
отлично място за ядене. Той съществува от XVI в. и от XVIII в. на практика е
международен - тук са се продавали стоки, достигали до града по Дунава. Днес
на него може да се купи всичко от кебап до суши, включително свежи
подправки, десетки сирена и забележителните Kaiserschmarrn, пухкавите
виенски палачинки, щедро полети с черешово сладко.
Женският пазар, София, България
Въпреки разбитите улици, непрестанните промени и несполучливите опити за
модернизиране Женският пазар си остава най-добрият в България за храна.
Качеството на продуктите не е нещо, на което човек винаги може да разчита,
но пък цените са адекватни и разнообразието е сравнително голямо. Плодовете
и зеленчуците си остават най-евтини тук и освен носените от борсата тук-там
все още могат да се намерят домашни градински. Към това се добавят дивите
горски гъби, пресните подправки и множеството арабски и турски магазини и
ресторанти, залети от баклава, халви, хумус, ядки и сушени плодове. Два от
най-добрите етно ресторанти в България - иракски и турски, са в уличките
покрай пазара.
Пазарът на Катания, Сицилия, Италия
Вулканичната пепел на Етна е превърнала района на Катания в един от
най-плодородните в Европа и на пазара се стичат гигантски на размер, с
наситен вкус зеленчуци и плодове: артишоци и лук с размерите на агнешки
главички, пръскащи се от сочност червени портокали, черни на цвят патладжани
и огромни домати. И риба, риба, риба. Върху лед, сушена, извита на дъга и
закрепена с пръчка, сякаш още се мята във вълните. Сред виковете на
продавачите и блъсканицата в горещината човек забравя, че е в Европа,
по-скоро се озовава в някаква гротеска на богат на стока, но и небрежен от
бедност арабски пазар. От време на време само някоя "Веспа", подпряна на
стената между кашоните, ви връща в Италия.
Пазарът "Модиано", Солун, Гърция
Култово място за мнозина българи през последното десетилетие, пазарът
"Модиано" е не само източник на тенекии със зехтин, буркани евтина аншоа и
тавички за коледни сладки, но и алтернативно място за ядене в Солун. Тук по
Коледа, на пресечката на две малки алеи на пазара, се събира цигански
оркестър и настава най-дивото веселие в града - хора танцуват по масите и
между тях, често с шапки на Дядо Коледа, и ядат наденички, сервирани направо
на хартиените покривки. Риби, агнешко, маслини и подправки, пазарът никак не
е лош, още повече че е в средата на един от най-посещаваните от българи
градове извън страната.
Чанди Чоук, Делхи, Индия
Нищо не може да ви подготви за Индия, ако не сте били там, освен може би
Пакистан. Невъобразимият хаос на Делхи и агресивната среда са стряскащи, а
звуците на търговията - оглушителни. Все пак списъкът с различни видове
масала тук е като от енциклопедия, могат да се намерят автентични,
необработени за европейския вкус индийски чайове, невъобразимо количество
подправки, и великолепни сезонни плодове - всичко това почти без пари,
въпреки че най-вероятно ще платите четиридесетина пъти повече, отколкото
покупките биха стрували на някой местен.
Меркат де ла Бокериа, Барселона, Испания
Това е мястото, където топ готвачите на Барселона си пазаруват
средиземноморски продукти, дивеч и зеленчуци. Възникнал някога на един от
входовете в града, той сега е преместен върху достатъчно площ и покрит.
Разнообразието от продукти е огромно, те са предимно испански, но не само.
Вина, пресни, солени и сушени риби, меса, салами, сирена - погледът към
кухнята в този край на Испания е панорамен. В допълнение тук се организира и
кулинарно училище.
Гастроном "Елисеевский", Москва, Русия
Този магазин е забележителен с две неща - с невъобразимо помпозната си
архитектура (разположен е в емпориум, строен през 1901 г. от петербургския
търговец милионер Григорий Елисеев) и с хайверите си. Да си пазаруваш в него
е все едно да гребеш с шепи от царска съкровищница, макар и да излиза
по-скъпо, отколкото подобно удоволствие е струвало на руския цар. Магазинът
предлага невероятна и рядко срещана колекция от храни, много от които идват
от бившите съветски републики.
Рибният пазар "Цукиджи", Токио, Япония
Медиите често определят този пазар за продажба на едро най-голямата борса за
рибни продукти в света - над 2500 тона от 450 вида дневно сменят
собствеността си тук. Туристическият интерес към това място е огромен и
снимащите до такава степен пречат на работата, че в началото на годината
управата на пазара беше наложила забрана за посещения. Все пак по-късно тя
бе отменена. Освен рибата, която туристите обикновено не купуват, тук има
забележително прясно суши.