С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal 2006

"Бакхус"
01 Март 2006, 13:20
Share Tweet Pin it Share

През последните години българските ресторанти се развиват изключително бързо, достигат сравнително добро качество и вече дори го запазват във времето. Петте години съществуване на конкурса "Ресторант на годината" са достатъчни, за да направим равносметка за общото състояние на ресторантьорството, което определено върви напред и нагоре. Като следва ритъма на това развитие, "Бакхус" отчита нуждата от промени в правилата за класация на ресторантите и провеждане на конкурса.

От началото на тази година ще разпределяме заведенията, които оценяваме, в следните три нови категории: Класен ресторант, Добър ресторант и Вкусно място. В първата, най-висока категория, ще влизат ресторанти с отлична авторска кухня, адекватен подбор на напитките, качествено обслужване и изискана обстановка. Втората категория ще включва ресторанти със собствен стил и атмосфера и с професионално отношение към храната и виното. В третата категория ще попадат непретенциозни заведения, които обаче се отличават с вкусна храна и най-важното - разумно съотношение качество/цена. С отделни знаци ще се отличават отделните категории бар енд динър и винен бар.

Защо се налага тази промяна? Заведенията от типа "вкусно място" досега оставаха встрани от вниманието на "Бакхус", а сред тях има много места, които определено си заслужават посещението. За всеки е ясно, че в ресторантите от най-висшата категория не се ходи всеки ден. Местата, които се посещават най-много, са в категориите "добър ресторант" и "вкусно място". За уточнение, заведенията от категорията "вкусно място" ще носят символи за: ресторант/бистро, пицерия, бирария, кръчма.
От следващия брой "Бакхус" започва да публикува кратки ревюта на заведения от трите категории. В оценките си ще наблягаме изключително на личната ангажираност на собственика, мениджъра и готвача и, както през изминалите години, основният критерий ще бъде качеството на храната, без обаче да пренебрегваме останалите елементи.

Досега конкурсът протичаше, като се правеше широка селекция на заведения, от които в края на годината номинирахме десетката на най-добрите ресторанти, а от нея се излъчваше и ресторант на годината. Тази година въвеждаме нов подход в подбора на участниците. Конкурсът "Ресторант на годината" и класацията по категории се сливат, т.е. ресторанти от всички категории ще имат възможност да участват в конкурса. През ноември ще обявим номинациите на "Бакхус" за ресторант на годината, без да ограничаваме броя на водещите до десет, както беше досега. Водещите съвсем логично ще са ресторанти от най-високата категория, но това не изключва възможността сред тях да попадне и някой от втората категория.

За по-лесно ориентиране категориите ще се отличават с цветове, специални символи и ще бъдат публикувани на последните страници на "Бакхус". Със символа "бутилки" ще бъдат означавани ресторантите с особено впечатляваща винена селекция. Всеки ресторант, фигуриращ в една от трите категории, ще получи съответен стикер на "Бакхус". Оценката, разбира се, ще се отнася за периода на посещенията, макар понякога и няколко дни да са достатъчни за влошаване на качеството. Възможно е да се случи закъснение в отразяването на движението от по-ниско ниво към по-високо, особено когато то става по-бързо от обичайното. Фактът, че дадено заведение присъства в таблицата ни, означава, че "Бакхус" го препоръчва и стои зад изразеното мнение.
Още за конкурса: радостни сме, че нашето партньорство с Chivas Regal ще продължи - то вече е превърнато в традиция. Наред с големите награди в категориите ще запазим наградата за дебютен ресторант, както и наградата на читателите на "Бакхус". Бъдещият ресторант на годината ще получи към наградата конвектомат от фирмата "Пиеро".

Екипът на "Бакхус" високо цени професионализма на българските ресторантьори. От тяхна страна се надяваме на повече активност за успешното провеждане на конкурса. За нас е от значение директният контакт: очакваме новите или по-малко познатите да ни известяват за присъствието си в бранша. Нашето намерение е да се занимаваме не само с високата категория ресторанти, а да отдаваме дължимото признание на онези, които обичат работата си и посрещат клиентите с любов.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Ресторант на годината

Реклама »