С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Иван Кютукчиев - шеф-готвач на "Отвъд алеята, зад шкафа"

Любомир Бояджиев
01 Май 2006, 09:11
Share Tweet Pin it Share

Човекът, който вдъхна нов живот в кухнята на артистичния софийски ресторант на ул. "Будапеща", готви професионално едва от десет години. Започнал късно и малко случайно, но явно имал силен афинитет към занаята. "В първите размирни години на демокрацията човек се чудеше с какво да се захване и тогава завърших кулинарната школа на Асен Чаушев", споделя Иван. "Запалих се много и започнах да си търся работа. Трябваше непременно да вляза в кухнята - каквато ще да е, просто да видя как са нещата отвътре." В "Радисън" за първи път вижда фюжън кухня, със семпли, но много ефектни техники.

"Вече бях спечелен за каузата на по-авангардната кухня", твърди майстор-готвачът. Няколко пъти пътищата му се кръстосвали с тези на Емил Минев. "След две-три пресичания с него той просто ме изтласка нагоре за тази професия. Смених много ресторанти, което може би не е добре. Но аз търсех..." Преди да започне в "Отвъд алеята", Иван натрупал интересен опит и в Малта.

Шеф-готвачът вярва, че класическите рецепти трябва да се развиват, докъдето е възможно. "В "Алеята" има ястия, които са се утвърдили сред клиентите и са станали емблематични. Тук кухнята има средиземноморска и леко източноориенталска насоченост. Има и класическа кухня. Стремежът ми е да я олекотим и да я приспособим към хората с по-модерно мислене. Не се старая винаги да е истински фюжън, но искам нещата да изглеждат по-просто, а да имат страхотен ефект и прекрасен вкус, естествено. Може дори да е същото ястие като преди, но погледнато през друга призма и приготвено по съвсем друга техника."

Когато започва тук преди две години, му прави впечатление фактът, че изобщо не се използват класическите похвати в готвенето. Затова се опитва да предаде на екипа, че трябва да се владеят до съвършенство основите.

Иван има влечение към италианската кухня и особено обича пастата - и да я приготвя, и да я консумира. Твърди, че няма предпочитания към определени ингредиенти. Любимите му продукти са качествените. "Изпитвам голямо удоволствие при правенето на сосове. За мен сосът е нещото, което завършва ястието и може да му придаде блясък. В "Алеята" работим само с редуцирани сосове и не използваме брашнени смеси."

Според Иван ние все още нямаме училища за готвачи и липсва основната подготовка. А добрата подготовка помага да се справиш с някои неща и без кой знае каква материална база. "Когато обаче искаш да минеш над едно определено ниво, тогава вече ти трябва оборудване. Ако имаш познания, но нямаш оборудване, стигаш донякъде и спираш там. Обратното също е валидно - самото оборудване без добрата подготовка на готвача не означава нищо."

Шеф-готвачът на "Алеята" казва, че хората у нас не са свикнали да мислят сезонно. "Въпреки че амбициозните готвачи вече обръщат повече внимание на сезонното меню и държат да не пада качеството на продуктите като цяло. Съществува обаче проблемът с доставчиците - качеството не е постоянно. Превръщаш се в администратор и постоянно звъниш по телефони."  

През пролетта екипът на кухнята променя около 30-40% от ястията, като следи какво се предлага на пазара. Иван се опитва да експериментира, без да стига до крайности, тъй като клиентите са доста консервативни и не са подготвени да се сменя често менюто. Май се налага сам да си слага спирачки, тъй като новаторството му е в кръвта. "Аз например не се придържам към това едно ястие да изглежда всеки път по един и същ начин. На мен ми харесва да експериментирам, защото по този начин мисля."

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Иван Кютукчиев

Реклама »