С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

S.Pellegrino - италианска класа за всеки

Любомир Бояджиев
01 Юни 2006, 19:31
Share Tweet Pin it Share

Минералната вода S.Pellegrino блика от сърцето на италианските Алпи, в подножието на Доломитите и в невероятно красивата долина на река Брембана, близо до Бергамо. Градчето Сан Пелегрино Терме е разположено на 350 м н.в. в долината на Брембана и заради невероятната красота на природата наоколо си е спечелило репутацията на перла на италианските Алпи.

Районът, откъдето се събира водата, е разположен на 2000 м височина. В продължение на 30 години водата се филтрира през вулканичните скали, като достига дълбочина от 700 м и оттам излиза под налягане на повърхността. Дългият път на S.Pellegrino през скални образувания на повече от 180 милиона години й придава неповторим вкус и същевременно представлява гаранция за изключителната чистота на водата. S.Pellegrino е много добре балансирана и естествено пенлива минерална вода, която идеално подхожда към всяко ястие.

Популярността на тази вода се дължи на рядко сполучливата комбинация от богати на магнезий и калций минерали плюс естествения въглероден двуокис. Приятният и освежаващ вкус на деликатно пенливата S.Pellegrino е признат по целия свят и затова неслучайно наричат водата от прочутия италиански извор "шампанското на минералните води". Връзката със света на виното и висшата кулинария съвсем не спира дотук, тъй като S.Pellegrino е обявена за официална вода на Международната асоциация на сомелиерите. След дълги изследвания е установено, че профилът на водата е изключително подходящ за  дегустации на вино.

Водата в Сан Пелегрино е била позната на хората от древни времена. Градчето е известно още през ХІІІ век, когато вестта за неговата магическа вода се разпространила надлъж и нашир. Запазени документи твърдят, че дори Леонардо да Винчи, който се занимавал с изследвания на водата, посетил градчето Сан Пелегрино, за да изпробва лековитите й свойства. Историята на марката S. Pellegrino започва три века по-късно, когато фамилията Паладзоло построила сграда около извора. По това време Сан Пелегрино вече се превръща в притегателно място за туристи от цяла Европа. Истинската слава на S. Pellegrino обаче идва през 1899 с пускането на фабрика за бутилиране.

През ХХ век, благодарение на енергията на Чезаре Мадзони, президент на Societa Anonima delle Terme di San Pellegrino, дружеството, управляващо извора, водата с фини мехурчета намира своето заслужено място на най-добрите маси в големите метрополи от Сидни до Ню Йорк през Рим и Париж. В началото на ХХ век, за да посреща Сан Пелегрино постоянно растящия брой гости, е открит прочутият Grand Hotel с казино, където тече ценната минерална вода. Голяма заслуга за международното налагане на S. Pellegrino имат италианските имигранти, които независимо къде се установяват, отнасят със себе си това кътче от Италия. От 1925 до 1957 начело на компанията застава Ецио Гранели, а с него идва и период на невиждан разцвет.

Благодарение на него производството изцяло се модернизира, разширява се гамата на предлаганите напитки и започва активното участие на S. Pellegrino като спонсор на атрактивни спортни състезания. През 1970 името на компанията става S. Рellegrino и разцветът продължава, като в капитала на групата навлизат нови акционери, сред които и Nestlé. През 1998 швейцарският гигант купува марката S. Pellegrino, която се превръща в една от емблематичните марки на Nestlé Waters.

S. Pellegrino се е утвърдила като предпочитаната марка пенлива минерална вода за изтънчената кулинария. Името и логото на S. Pellegrino са познати навсякъде по света като символ на италианския начин на живот и елегантност, които толкова добре се описват с думите долче вита. Независимо в коя точка по света се пие, водата S. Pellegrino напомня за Италия. Затова и съвсем естествено е присъствието й на най-престижните модни ревюта и ветроходни регати. В наши дни се изпиват по 400 милиона бутилки S.Pellegrino на година.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »