С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Храни, враждебно настроени към виното

Веселина Маринова
01 Декември 2006, 12:31
Share Tweet Pin it Share

Чесън, чушки, артишок, аспержи, суров лук, горчиви зеленчуци като репички, цикория, ендивия и краставица, сурови плодове, кисело мляко и сладолед - ето някои основни продукти, които не позволяват да се оценят добре вкусът и ароматите на виното. Но те са неприятели на виното, само ако вкусът им в дадено ястие е преобладаващ или "нахален". За аспержи, артишок и чушки изключение прави белият сорт совиньон блан, който създава забележителни съчетания с тях.

Силните сосове като горчица, соев, табаско и други подобни също затрудняват възприемането на виното и изкривяват характеристиките му.

Подправките обаче като черен пипер, босилек, джоджен, анасон, мента и много други създават мостове за съчетаване с храната, тъй като много от тях се откриват в различните сортове или типове вино като нюанси в аромата и вкусовия аромат.

Жълтъкът на твърдо сварено яйце обвива вкусовите папили в устата и притъпява способността ни да възприемаме вкуса на виното.

Лютото, ако не е съвсем леко загатнато, определено е в противоречие с виното. Прекалено лютите храни изгарят вкусовите луковици и ставаме напълно нечувствителни към сложните аромати и особено към вкуса на виното.

Какво да говорим за азиатските ястия, като къри или различни кисело-сладки сосове и прочие. Или пък за винегретите към салатите.

Тук засягаме един важен въпрос. Съвременната кухня силно акцентира върху зеленчуците, които често се използват в суров вид. А и хората все повече наблягат на салатите в ежедневното си хранене. Трябва да се знае, че повечето зеленчуци съвсем не са несъвместими с виното. Всъщност киселината в заливката за салатата е компонентът, който най-вече пречи свежите салати да се съчетават добре с вино. Ако салатата или изобщо зеленчуковото ястие е овкусено специално, за да подхожда с вино, тогава комбинацията е може да е сполучлива. Разбира се, за салати или други леки зеленчукови предястия по-скоро бихме избрали някакво свежо бяло вино като пино гриджо или совиньон блан, или розе, или червено вино с по-лека структура от типа на пино ноар например. Последното би подхождало най-вече, ако в салатата има кореноплодни.

Не бива да се забравя, че става въпрос за общи принципи. Както при вината, така и при храните разнообразието е безкрайно. Затова често може да има изключения.  Горе споменахме суровите плодове като неприятел на виното. Но при тях зависи от вида на плода и начина му на използване. Плодовата салата едва ли се съчетава добре с вино. Може би единствената възможност е шампанско. Но малко сурови горски плодове, добавени към гарнитурата или в соса на фино приготвен дивеч биха спомогнали ястието да се съчетае великолепно с всяко плодово и сочно червено вино.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, храна

Реклама »