С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Чудният плод

Юлия Костадинова
23 Юни 2008, 17:38
Share Tweet Pin it Share

Сякаш произведено в магическата шоколадова фабрика на Уили Уонка, малкото червено елипсовидно плодче, притежава странната способност да изопачава рецепторите. То кара езика ви да не усеща киселия и горчивия вкус за около два часа.
Как така тогава този чуден плод все още не се е превърнал в суперпопулярен хит. Той далеч не е безизвестен, всъщност. В САЩ се правят изискани соарета, наречени flavour tripping parties (букв. парти с вкусови изживявания). На тях  "дегустаторите" ядат странните плодчета и експериментират доколко сетивата им променят чувствителността си в нова посока. Ако не друго поне е по-безопасно от редица други експерименти със сетивността. Чудният плод е познат и в Япония. В някои ресторанти се сервират крайно здравословни десерти, които често не са особено вкусни, но ако хапнете чудното плодче преди някой диетичен десерт, той се превръща в изкусително апетитен сладкиш.
С една дума плод-мечта и Америка веднага е уловила този момент. С присъщия си сензационен драматизъм пресата вече докладва за зараждащия се култ. Медиите подчертават, че чудото не убива останалите вкусове в храната, просто превръща горчивото и киселото в сладко. Звучи като абсолютна сензация. Тогава къде се е спотайвал толкова дълго?
В Wikipedia е написано, че растението Miracle fruit Synsepalum dulcificum за пръв път е документирано от изследователи през 1725 г. на експедиция в родината му - Западна Африка. Пътешествениците забелязали, че местните племена късат плода на един храст и го сдъвкват преди хранене. Чудният плод расте на храсти високи до 6 м в естественото им местообитание, но не надвишават 3 м, когато са култивирани. То е вечнозелено, цъфти многократно с бели цветове и дава дребни червени плодове, които съдържат миракулин - гликопротеин с дълга въглеводородна верига. Когато се погълне месестата част на плода, тази молекула блокира сензорите върху езика, с които разпознаваме горчивия и киселия вкус, и оставя чувство за сладост. Ефектът трае от 30 мин. до два часа. Чудният плод не е подсладител и сега се използва в медицината, за да подобри вкуса на горчивите лекарства. Правени са опити да бъде превърнат в естествен подсладител за диабетици, които засега остават без резултат, донякъде спъвани и от бизнес интереси.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    16, 08, 07 Април 2013, 16:08

    чудо на природата

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +2
  • Anonymous
    верката69
    08, 46, 08 Май 2011, 08:46

    може ли да се гледа в домашни условия-балкон.

    !

Реклама »