С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Химици в кухнята

текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
17 Март 2011, 14:01
Share Tweet Pin it Share

Течен азот, ниска топлинна обработка, дехидратация, сферификация, еспума. Ядливо злато, ядлива хартия, черни трюфели, гъши дроб и щраусово филе. Но също и бъркани яйца, салата от крокмач, гаспачо, мариновано цвекло и пюре от целина. Висшата кулинария днес смесва свръхмодерни похвати от молекулярната гастрономия и луксозни продукти, от една страна, и завръщане към по-семпли и местни вкусове, от друга.

Хубавото е, че наскоро именно така прозвучаха те и в България - на състоялия се на 22 и 23 февруари кулинарен форум "Концепции 2011". Двудневното събитие се проведе в София за втори път, по инициатива на българската секция на европейската кулинарна асоциация Евро-ток. Макар и по-скромен - и откъм участници, и откъм продължителност - в сравнение с "Концепции 2009", тази година форумът все пак не отстъпи по отношение на демонстрирания талант.

Участници бяха 18 шеф-готвачи с натрупан опит в класни ресторанти по света, половината от които бяха българи. Другите деветима представяха седем страни от два континента - Европа (Белгия, Испания, Италия, Люксембург и Румъния) и Северна Америка (САЩ и Мексико).

Всеки един от тях разполагаше с половин час, в който да демонстрира кулинарните си умения, желателно в две ястия. Като резултат на преобразената в професионална кухня сцена в софийския хотел "Рейнбоу плаза" беше показано буквално всичко - от класика до модернизъм, от комплексни съчетания до вкусова семплост, накрая се стигна дори до лабораторни постижения. Сходства също имаше, най-вече сред използваните продукти. Учудващо популярно се оказа цвеклото, което беше поднесено под формата на карпачо, чипс, карамелизирани късчета, мариновани резени и пюре. Чести появи имаше и целината - най-вече под формата на пюре с ябълки, превърнато в един случай в изсушени кухи тръбички. Забулени пъдпъдъчи яйца също се срещаха на няколко места. В същото време храни като галангал (тайландският братовчед на джинджифила) и качествено филе от синьопера риба тон пък се оказаха трудни и дори невъзможни за намиране на българския пазар според работещите у нас готвачи Андреас Флекенщайн от САЩ и Робин Виляреал от Мексико.

Началото на форума показа, че пикът на молекулярната гастрономия все още не е отминал - ефектни похвати от тази сфера демонстрира кулинарят със седемгодишен опит в Испания Борис Петров. След ордьовър от мариновани в сол и захар пресни жълтъци, последва ципура, опечена в слой от популярния в професионалните среди азиатски желатин от водорасли агар-агар. Агарът издържа топлинна обработка от 160 градуса, без да загуби формата си, запазвайки соковете на рибеното филе. За десерт на сцената се появи купа с течен азот, в чиито 169 градуса за кратко се озоваха парчета цитруси. Превърнати в трохи от шоково изстудяване, те послужиха за "панировка" на сладоледени късчета - по думите на Борис Петров. Подобни десерти могат да бъдат опитани в столичния ресторант TeQuiero, където работи в момента.

  • снимка: Драгомир Ушев


Валери Нешов

Към "молекулярни" техники учудващо прибегна и Валери Нешов - готвач, прочут колкото с професионалните си отличия, толкова и с увлечението си по български автентични продукти, които в момента популяризира в предаването си "Полуостровът на съкровищата" по Фиеста тв. В неговите ръце традиционната салата от домати, печени чушки и крокмач се трансформира в комбинация от охладена с азот крокмачова пяна с течен център, ярък "хайвер" от редукции на червена чушка и спанак, потопени в разтвор от калцик, допълнени от доматено конфи и билково олио. Второто му ястие, "Стек 4 в 1", пък се състоеше от филета от свинско, патешко и телешко, обвити около желиран с агар-агар крокмач и слепени с ензимно лепило.

Младият и крайно талантлив Стефан Иванов, в чиято професионална биография вече присъства цялата палитра от мишленови звезди благодарение на места като британскияресторант Le Gavroche и белгийския Commechezsoi, пък обяви, че България не е готова за молекулярна гастрономия. Вместо нея той показа изчистени вкусове, добавяйки "малко фюжън в аранжирането". Семплата му откъм състав салата от пушена сьомга, леко запържени миди Сен Жак и тигрови скариди върху желе от пасирана краставица например беше допълнена от причудливи фигурки, "издухани" като от стъкло от захарния дериват изомалт.

Друга нашумяла кулинарна тенденция - използването на подчертано местни продукти и вкусове - показа датчанинът Мортен Томсен. Освен че участва за втори път в "Концепции", Мортен е многократен финалист на всевъзможни национални конкурси, както и двукратен носител на престижната награда Bocuse d’Or. Неговото сложносъставно и много красиво поднесено предястие с датски вкус включваше сурово-пушена треска от Северно море, мариновани ябълки и краставички, сол от хрупкава датска шунка, настърган хрян и кресон.

Някои готвачи се заеха да модернизират класиката. Сред тях беше люксембургецът Жилбер Велтер, който създаде олекотен вариант на бъркани яйца с гарнитура от пресни трюфели от Перигор, както и карпачо от цвекло. Интересното при Жилбер е, че в ежедневието си той всъщност създава фюжън кухня между класически френски ястия и азиатски вкусове, на които се е научил при стаж в страни като Япония и Тайланд. Осъвременена класика представи и готвачът от Черноморието Владимир Стоичков. Неговото гаспачо на практика придоби формата на коктейл, след като беше пасирано и прецедено (и сервирано в чаша за мартини), а гарнитурата се състоеше от "бонбони" от сирене и кисело мляко, сферифицирани с алгин. Американецът Андреас Флекенщайн, който в момента ръководи Кулинарната академия HRC в Добрич, избра да направи привидно семпъл "сандвич със свинско" с мраморно филе, мелба тост и азиатски привкус от тайландско къри, кокосова майонеза и мангово чътни. Шеф Андреас беше и един от най-непринудените презентатори на форума, но за съжаление многократните му опити да въвлече публиката в готварския процес завършиха без особен успех.

По-оживена реакция, поне от страна на някои от професионалните готвачи, получи единият от двамата дебютанти на форума - 20-годишният Ангел Василев, който запече пъдпъдъчи бутчета в маслено тесто с плънка от гъши дроб и пресен спанак.

  • снимка: Драгомир Ушев


Брехт де Конинк

А най-коментиран навярно стана енергичният белгиец Брехт де Конинк, който беше представен като "една от сладкарските изненади на Европа". В хода на първата от двете си появи на форума той се зае да създаде многокомпонентен десерт, включващ сладолед, лимоново граните, мус от лайм, шот от фреш от краставица и ябълки с джин и кокосово-шоколадов пандишпан. Макар блюдото да стана готово след повече от час, 26-годишният Брехт по-късно увери, че в тризвездния ресторант Hof van Cleve в Крюсхутен, където го е сервирал, то винаги е идвало навреме. Коронното му ястие обаче беше поднесено на официалната вечеря след края на форума - то побираше в себе си цели 13 рецепти.

  • снимка: Драгомир Ушев


Шоколадовият милфьой на Ивайло Рангелов

Не толкова ефектни, колкото "молекулярните" ястия, но далеч по-любопитни от тях се оказаха блюдата, които не следваха конкретна тенденция. Ивайло Рангелов, който в момента ръководи ресторант Le Bouquet в хотел Les Fleurs, създаде "равиоли" от филийки бланширана целина, между които помести тартар от говеждо филе, мариновано с горчица и див лук, и ги гарнира с бонбони от гъши дроб. Негов беше и най-апетитно изглеждащият десерт - вариант на милфьой от пластове желиран шоколад с мерло, пълнени с мус от маскарпоне и пресни малини и с лист от ядливо злато за украса. Шеф-готвачът на варненския "Мусала палас" Велин Великов пък създаде хляб от копър и кисело мляко като допълнение към черноморски лаврак, гарниран със замразен тарама хайвер и пюре от червено цвекло и мисо. Мексиканецът Робин Виляреал - пилот по образование, но и дипломант на школата Le Cordon Bleu, както и настоящ готвач в столичния "Бодега", направи три варианта на карпачо от щраусово филе с настъргани сурови аспержи и фенел за гарнитура.

Единственият готвач, който можа да покаже освен кулинарни и научни постижения, беше испанецът от Мурсия Фиро Васкес. Собственик на ресторант за традиционни ястия "Оливар" и съучредител на местния Орден на производителите на зехтин през половината от времето си, другата половина той посвещава на лабораторни изследвания на разработената от него ядлива хартия. Зародишът на идеята е дошъл преди десетина години във вид на рисунки с мастило от сепия върху листове от картофено брашно. Следва издание на "Дон Кихот", от страниците на което лъха на чесън, когато става дума за Санчо Панса, и на бадемов цвят, когато се появи Дулсинея. През 2007 г. Васкес успява да създаде хартия с вкус и аромат на завършено ястие - в случая на агнешка плешка. После идва неговото "ядивно меню", а след това и най-различни брашна от цели ястия, които могат да бъдат превърнати в хартия или в други ястия, като например кекс. На форума покрай две традиционни испански блюда готвачът показа и кекс от брашно от картофена тортиля, украсен с ядливо листче с рецептата му.

За съжаление професионалистите, които бяха в състояние подобаващо да оценят цялото това кулинарно разнообразие на сцената, се оказаха по-малко от очакваното - залата на "Рейнбоу плаза" така и не се напълни докрай през нито един от двата дни. Остава надеждата, че качеството на това издание на "Концепции" ще опровергае всяко колебание за ползата от провеждането му.

Share Tweet Pin it Share
14 Коментара
  • Anonymous
    автор
    13, 43, 27 Април 2011, 13:43

    батко ми не само че ми стига, но пращам и на жена ти, защото ти и кремвирши неможеш да си купиш,ти явно си болен,имаш липса на калций в организма,със съпруга ти от 10 години си го слагаме и тя ти кръшка, а все още не са ти поникнали рогата.имаш спешна нужда от калций

    ! Оценка
        +1
  • Anonymous
    алекс
    15, 46, 10 Април 2011, 15:46

    Много си интересен стига ли ти заплатката от 600 лв за да си купуваш цигарки и евтини кренвирши за да не умреш от глад,както и за билетчета в градския транспорт)

    ! Оценка
    -1
  • Anonymous
    алекс
    23, 37, 07 Април 2011, 23:37

    незнаех че та правиш свирки е бизнес но щом те влече духай кълъв смотан

    ! Оценка
    -1
  • Anonymous
    Батко Ви
    15, 31, 07 Април 2011, 15:31

    Не съм готвач Алекс и не ми и трябва да се уча да готвя-тва е ебати смешната професия-имам си бизнес,така че оставям готвенето на палячовци като теб,бастун такъв

    ! Оценка
    -1
  • Anonymous
    Алекс
    10, 33, 06 Април 2011, 10:33

    всички го виждаме особенно по учениците му като Живко Иванов и Боцко ,и ти батко ви,страшни некъдърници и палячовци само упорочавате професията и пишете глупости по форумите.Батко ви ,по добре спри да пишеш по форума глупости и отиди някъде да се научиш да готвиш и тогава пиши по форумите.
    Алекс

    !
  • Anonymous
    Батко Ви
    22, 05, 05 Април 2011, 22:05

    Смешници такива недоучени-Емил Минев е най-добрия всички сте блед опит за копиране и лишени от индивидуалност,така че дерзайте и презентирайте това което видите по книжките или в интернет като нещо Ваше,по важното е че това повишава самочувствието и дава усещането че сте нещо голямо като копираши и плагиатсващи,нали

    !
  • Anonymous
    Боцко
    08, 09, 04 Април 2011, 08:09

    Пишете,пишете)ще видите кой ще остане на финала на "Лорд.."който последен се смее най-добре се смее)

    !
  • Anonymous
    автор
    12, 37, 31 Март 2011, 12:37

    Фенси е едно напудрено местенце,което струва на собственика си Милан Миланов роден през 1972г.,страшноо много пари.Така е защото няма никакъв контрол и особено в кухнята майка която е в Младост 4 заведението до боулинга в оутлета,управителите(доста хитри,особено женската)успяват да прибират големи суми от заигравка с доставчиците.На фактурите пише едно,а в същност се плаща друго.Измами със заплати на персонал транспорт и тн.Главният технолог е толкова зле с представите си за кухня,че човек се чуди как такъв човек може да е начело на такава верига.Живко Иванов е ученик на Емил Минев и работи при него като барбекюрист и почистващ хладилната база.По думите [...]

    Read the full comment на Минев,това е най-некадърният готвач,който просто не е роден за тази работа.Ястията,които се представят всеки месец се свалят от интернет благодарение на Стоян Сейменски,помошникът на Живко Иванов.Най-лошо е положението със сервитиорите във Фенси Младост.Застаряваща Циганка,която се опитва да се интегрира в което няма лошо,но с пискливият си глас и миризмата на тамян,не мисля,че би била наета да сервира на което и да е друго място.В ресторант Фанси е доста скъпо.Има идея в тази верига,но собственика и е поверил управлението и в доста некадърни и крадливи хора.

    !
  • Anonymous
    Митко Талисман
    10, 00, 31 Март 2011, 10:00

    Боце ,как какво ще правим???? ще се учим от Живко и от теб,моля ви да ни вземете на работа че умираме от глад и не искаме да късаме марулки и да бъркаме яйца в хотелите,моля ви със живко да ни помогнете хора като вас с тези умения ще ни научите и ние да сме известни и добри като вас!!!!!

    ! Оценка
        +1
  • Anonymous
    Боцко
    07, 48, 29 Март 2011, 07:48

    ееееее големи специалисти сте от "Талисман" всички а сега като залезе кулинарния авангард какво правите-бъркате яйца по хотелите и миете и късате грижливо зелени салатки в "големите'хотели за да не умрете от глад-професионалисти пфуууу...че и критикувате Живко на всичкото отгоре

    ! Оценка
        +1
  • Anonymous
    Митко Талисман
    22, 20, 21 Март 2011, 22:20

    Е от бате ви Живко едва ли има какво да се научи, но опонента му не се е предствил за да знаем кой е и да се учим от него,но определено Живко е един смешник и тук подържам мнението опонента му от коментар 2.
    С Живко работехме заедно в Талисман с Емил Минев,Валери Нешов,Ники Пехливанов,Венко и още много знаини и незнайни колеги. единственото нещо което се научи Живко е да се подмазва и да злобее по адрес на колегите си ,Първо направи Емил да се скара с Валери Нешов и Емил уволни Валери Нешов,след това направи така [...]

    Read the full comment че и Николай Пехливанов беше отстранен,и остана Живко да ни ръководи и да е замесник на Емил,за съжаление Емил замина за арабския свят и остана Живко Иванов,и какво стана??? е Талисман фалира,то на Живко в ръцете труп да къпе ще го удави !!!Стига съм ви давал информация от кухнята че Живко ще ми се сърди пък и за колега или добро или нищо,личното ми мнение за Живко е нищо.
    Поздрави на всички бивши колеги от Талисман
    Митко

    ! Оценка
        +1
  • Anonymous
    йонко дяков
    16, 53, 21 Март 2011, 16:53

    стига сте се обиждали.гордейте се и се учете едни от други,помагайте си и не се плуите един друг,всички сме говачи.

    ! Оценка
        +1
  • Anonymous
    твоята съвест
    14, 54, 20 Март 2011, 14:54

    готвачът копира,а добрият готвач краде,за съжаление ти живко не си от нито едните , ти си просто един злобен и завистлив интригант ,а навсичкото отгоре си и супер некъдерен и некомпетентен, рано или късно ще се напишат доста неща за теб който са факти и истини и повярвай ми няма да ти е никък приятно ,защото истината боли ,а ти си комплексар и няма да я понесеш.и това че участваш във формата на слави по бтв ,не те прави компетентен и по къдърен тъкмо всички ще ти се посмеем заедно и ще се види колко си жалък.

    !
  • Anonymous
    Живко Иванов
    21, 57, 19 Март 2011, 21:57

    какъв течен азот,какви глупости пишете крио-готвенето се прави от 6 години в БГ,доста готвачи преди това са показвали техники с азот включително и най-вече Емил Минев-човека беше подготвил и семинар-демонстрация през 2006.Тия измислените готвачи ви правят фокуси и вие нали сте си невежи им се връзвате

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »