С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

Българските сирена: кратка биография

текст Дария Манова
17 Март 2011, 14:15
Share Tweet Pin it Share

"Тази малка по площ страна има късмета да се намира в изключително откъм климат и география място в Европа. Високопланинските й пасища и отлични породи овце и крави са сред причините за истински неподражаемите й сирена." Звучи познато, нали? Извадката обаче е от статия за Швейцария. Все пак фактът остава, че подобно изказване напълно би могло да се отнася и за България. Климатичните и географските предпоставки са налице, както и вековните традиции в производството на млечни продукти - по нашите земи сирена са правили още траките (ако вярваме на древногръцкия географ Страбон).

Нашите "вековни традиции" обаче са ни отвели в друга посока от тази, по която са поели страни като Швейцария. Вместо "по 17 сирена на кантон" при нас и до днес сиренето е останало в единствено число, с приставката "бяло саламурено". Същото се отнася и за кашкавала, който се дели на подвидове само според вида използвано мляко.

Това може да се разгледа като недостатък - особено ако извиква в съзнанието унили картинки на тебеширени субстанции, плуващи в саламура, мощен дъх, изригващ от опаковки с надпис "Витоша", и сивкави пушени кръгчета, готови за "туристическа закуска" - но не непременно. Защото миналото на българското сирене и кашкавал крие далеч по-интересни моменти - планински произход, "османска" популярност, родопско разнообразие... Не е съвсем скучно и настоящето им - на пазара започват да прозират тенденции, съзвучни с европейските, което от своя страна дава надежди за приятни изненади по рафтовете в бъдеще.


Пълния текст на статята можете да прочетете в новия брой 134 на списанието, който излиза на пазара в петък, 18 март.

Share Tweet Pin it Share
5 Коментара
  • Profile preview
    Meister Eckhart
    14, 01, 04 Септември 2011, 14:01

    "трябва да затворят цикъла на производство " абсолютно съм съгласен.В България това е единственото решение за постигане на качество в този бранш,говоря за бутиково качество,защото в Алпите достигането на това качество започва от високото качество на храната и условията за животнните.После идва високото качеството и контрол при производството, за да се стигне до това високо качество на крайния качествен продукт.

    the devil is in the data

    !
  • Profile preview
    Anton Angelov
    21, 45, 24 Април 2011, 21:45

    и накрая сами ще си го ядат сиренето ?

    !
  • Profile preview
    Anton Angelov
    21, 45, 24 Април 2011, 21:45

    затваряне на цикъла -най-бързия път към фалита

    !
  • Profile preview
    Благой Благоев
    08, 45, 24 Март 2011, 08:45

    Аз винаги съм смятал,че животновъдите трябва да затворят цикъла на производство и вместо да продават суровината прясно мляко да продават краен продукт като сирене,кашкавал и тн.Така печалбата от техният изнорителен труд ще остава при тях ,а не в прекупвачи и търговци.Ефекта за потребителите също ще бъде голям,защото ще ползваме по-качествена стока на по-ниска цена.

    Благо

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    miet
    14, 55, 18 Март 2011, 14:55

    Не трябва да оставаме само със спомените за миналото на българското сирене , а да възстановим производството на прясно мляко от екологично чисти райони , а оттам и на уникалното българско бяло саламурено сирене! Това ще е много търсена и конвертируема стока на международните пазари!Най-важно е , че българското бяло саламурено сирене от чисто краве , овче или биволско мляко ,има огромно значение за здравето и продължителността на живота на българите!

    !

Реклама »