С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Дегустацията стъпка по стъпка

Юлия Костадинова
01 Април 2006, 10:48
Share Tweet Pin it Share

Съществуват три подхода при дегустирането на вино.

Първият е пътят на хедониста.
Намирате вино, което страшно ви харесва, и го споделяте с добра компания и вкусна храна. Това е романтика, това е удоволствие. Това е чистата наслада! Ако сега четете тези редове, то вие най-вероятно сте хедонист.

Вторият подход е дегустацията на експерта.
Тогава виното е на изпит пред вас: идентифицирате, го, описвате го и се опитвате да го прочетете в дълбочина. Това е наука. И си е доста работа, за която се изисква много сериозно дългогодишно обучение.

Третият път е пътят на ценителя.
Тогава вие вече търсите виното, което да ви достави удоволствие и едновременно с това да обогатите познанията си. Този подход далеч не е по-лесен от подхода на експерта и определено не означава снобизъм и неоправдани претенции. Това е истинското възхищение и оценяване на виното. Така вие тренирате небцето си всеки ден, а мозъкът ви се наслаждава на всяка глътка от божествената напитка.

Звучи ли ви всичко това твърде схематично?
Сигурно е така, но при нас, като редактори, които в същото време са и дегустатори, си е професионална деформация.
Накратко: на базата на досегашния ни опит установихме, че именно третият подход при дегустацията на вино кара начинаещия любител да стане истински експерт, а обучения дегустатор - да открива все повече нюанси в чашата си. Надяваме се, че след като прочетете следващите редове, вие вече ще сте се превърнал в истински ценител.

Да опитваш виното:
Първо трябва да започнем с това, че дегустацията на вино протича на четири етапа:

Наблюдение:
Използвайки сетивата си, ние помирисваме, вкусваме и чувстваме виното; идентифицираме неговите външни белези, вкусови и ароматни характеристики.

Описание:
Използвайки речника си, обличаме в думи всичко, което сме почувствали по време на наблюдението.

Сравняване:
Извиквайки от нашата мисловна "база данни" същите типове вино, се опитваме да го сравним с подобните нему.

Заключение:
Синтезирайки цялата информация, даваме заключителна оценка на качествата му.

Типове дегустации

Хоризонталната дегустация сравнява вина от една и съща реколта, а обикновено и от една и съща област. Например: Pétrus, Haut-Brion, Mouton-Rothschild, Latour и Lafite Rothschild - всичките от 1961.
Вертикалната дегустация сравнява вина от различни реколти, но често от един и същи производител. Или един и същ сорт. Например: Pétrus от 2001, 1991, 1981, 1971, и 1961.
При сляпата дегустация дегустиращият няма представа какво е виното в чашата.
При полусляпата дегустация се обявява параметър, който е общ за всички дегустирани вина. Например: червено вино от Бордо.


Да почувстваш виното

Едно от най-големите удоволствия, които Бакхусовата напитка ни доставя, са връзките, създадени със значимите неща в живота.

На първо място това е връзката с хората. Забелязвали ли сте някога колко ентусиазирани и щастливи са хората, обединени от любовта си към добрата храна и хубавото вино? Ако не сте - време е да посетите някоя от сбирките на Vintage Club. Сериозно: има стотици примери около нас за това колко приятелства са се създали и са укрепнали покрай бутилка хубаво вино.
На второ място е връзката с храната. Това е факт. Виното и храната са просто създадени едни за други. И тук също множем да изброяваме десетки, стотици примери, но може би най-ярко сега в паметта ми изниква споменът за една очарователна тратория в миниатюрно италианско селце, точно по средата между Венето и Емилия Романя, където ни заведоха наши приятели. Храната - просто приготвена, абсолютно отговаряше на определението "домашна".

Имаше общо седем-осем маси, всички претъпкани с развеселени италианци, които най-вероятно бяха обядвали високоговорители, но по-същественото бяха лингуините с магарешко месо, равиолите с тиква и бадеми, невероятният телешки език и валполичела, и амароне, и речото!

Връзката на виното с лозето е не по-малко важна. Лозята обикновено са разположени в красиви природни местности. Винаги е интересно да посетите нови места и се оказва, че именно чрез винения туризъм много хора практически запълват празнините в познанията си по география. Виното ги кара да опознават нови области и градове, нови страни и нови континенти.

За себе си знам, че ако не бяха шампанските вина, никога нямаше да видя внушителната катедрала в Реймс, макар да е толкова важна от историческа гледна точка (там архиепископите на Реймс са коронясвали повечето френски крале от 498 г. нататък).

Връзката с историята. Има реколти, които ни напомнят за важни събития в нашия живот: раждането на дъщеря ни, годината, в която нашите родителите са се оженили, войната (изненадващо, но в повечето винени райони на Европа успяват да оберат и преработят реколта 1944), дори космически събития като преминаването на ярка комета. Например 1811 е била годината, когато небето над Франция било осветено цели 17 месеца от ярка комета, преминала близо до земното кълбо, а Chateau d'Yquem прави едно истински звездно вино!

Практическата страна на въпроса
Да наблюдавате дегустация е също толкова впечатляващо като да станете свидетел на рисунъка на майстор на четката. Дегустаторът повдига чашата, накланя я и се взира в нея. Завърта я и я помирисва. Отпива глътка и започва да издава странен свистящ звук с уста (нарича се аериране). Пауза. Изплюва. Отново вдъхва аромата на виното, отпива и го изплюва. Записва впечатленията си в дегустационния лист и повтаря същата операция със следващото вино.

Действията са толкова отработени и методични, че напомнят на поточна линия. Защо е така? Защо са нужни тези ритуално повтарящи се действия? Ако трябва да избирате между два компютъра, следва да сравните техните показатели: гигабайти с гигабайти, например. Когато оценяваме вино е същото, сравняваме характеристики: ароматът се сравнява с аромат, тялото - с тяло, завършекът - със завършек и т.н. Повтарящите се стъпки в дегустацията се налагат именно за да съберете еднотипна информация за всяко вино.

Ако се вгледате малко по-задълбочено, ще установите, че това, което казахме за четирите етапа на дегустацията, засяга всъщност четирите основни сетива: зрение, обоняние, вкус и допир (без да изключваме и мозъка ни, който в края на краищата обработва цялата информация и ни помага да я запишем на листа).

Това, което можем да обобщим дотук е, че винената дегустация се осъществява чрез: Визуална оценка, Обонятелен анализ,    Вкусов анализ и Заключение.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино

Реклама »