С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Да оценяваш виното

Юлия Костадинова
01 Април 2006, 11:06
Share Tweet Pin it Share

Както вече стана дума, двама души могат да открият различни аромати в едно и също вино. Обяснихме, че дегустацията е преди всичко субективен процес. Но защо това е така? Отговорът е много интересен. Всеки индивид притежава специфичен праг на чувствителност към всеки един от петте вкуса: солено, сладко, горчиво, кисело, умами (петият вкус, от японски - вкусно). Ако един усеща киселините в много ниска концентрация, за друг прагът на чувствителност към този вкус е много по-висок и той примерно различава свежестта във виното едва когато то е пред вкисване. Образно казано. Но пък може първият да е по-слабо чувствителен към горчивото. Това означава, че всеки от нас има индивидуален комплект от сетивни прагове, който е толкова уникален, колкото и отпечатъците от пръстите ни.

Има доста странични фактори, които определят този индивидуален комплект от сетивни възприятия за всеки от нас. Такава е например слюнката (и по точно нивото на произвежданата слюнка). Важна е, защото благодарение на нея виното достига до сензорните зони в устата и носоглътката. Досега бяхте ли се замисляли за нивото на слюнката си?

Възрастта е също от значение; сетивата се притъпяват с годините, както и паметта, макар отново всичко да е много индивидуално.

Пол - въпросът с пола е спорен, но се приема, че и той играе роля в чувствителността на нашите възприятия. По принцип се смята, че жените имат по-изострени сетива, а според последните изследвания те са по-чувствителни към флоралните аромати и ароматите на храна, докато мъжете - към петрол, например.

Ако изпитвате глад, най-вероятно сетивата ви са по-изострени. Идеята да оценявате вино на гладно не е чак толкова лоша.
Опитът не е за пренебрегване. Опитайте се сега да си спомните уханието на праскова - един нюанс, който много често откриваме в някои бели вина. Концентрирайте се и си мислете за зряла праскова, току-що откъсната от дървото в горещ летен следобед. Ето сега вече имате дескриптор "праскова" в своята база данни.

И не на последно място стои въпросът с предпочитанията. Съгласете се, че ако не обичате даден аромат (канела, магданоз, кокос и т.н.), вие избягвате храните, в които той участва. Със сигурност няма да ви бъде приятно да пиете и вино, в което го откривате. По същата причина има хора, които обожават вино с аромат на ванилия, получена от нова дъбова бъчва, а други - не. Някои харесват леки, пивки вина с аромати на плод, а други предпочитат силни, тръпчиви вина, които натоварват сетивата. Въпрос на вкус!

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино

Реклама »