С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Международната асоциация на сомелиерите

Любомир Бояджиев
01 Май 2006, 09:35
Share Tweet Pin it Share

Като всяка уважаваща себе си гилдия и сомелиерите си имат своя организация. Международната асоциация на сомелиерите е създадена през 1969 с цел да развива и популяризира професията сомелиер. Международната асоциация организира на всеки три години конкурса "Най-добър сомелиер в света", който се провежда в някоя от общо 40 страни членки. Изданието през 2003, което трябваше да се проведе в САЩ, бе отменено заради войната в Ирак.

Конкурсът съществува под това име от 1983, когато заменя Международното сомелиерско състезание, създадено през 1963. Идеята му е да улеснява и дава тласък на обмена между голям брой професионалисти от ресторантския и хотелиерския бизнес, да провокира една лоялна конкуренция между кандидатите, да ги насърчава към самоусъвършенстване и да създава интерес към сомелиерството. Последният до момента конкурс се проведе през октомври 2004 на гръцкия остров Санторини и в столицата Атина. Следващото, 12-о, издание на престижния конкурс ще се проведе през 2007 в Барселона.

Друга изключително престижна награда в професията е ежегодният "Ruinart за най-добър сомелиер на Европа". Конкурсът се провежда на всеки две години и се организира съвместно от Международната асоциация на сомелиерите и шампанското Ruinart. Всяко издание протича в двата етапа, като първият представлява селекция на национално ниво, а вторият се провежда във Франция. Десетият конкурс ще се проведе тази година на 17 и 18 юни.

В началото на месец май т. г. в Делфи, Гърция ще се проведе и първият Световен конгрес на сомелиерството с участието на 300 ресторантьори, винари и журналисти от цял свят.

Най-добрите сомелиери в света:

Енрико Бернардо (Италия) -  Атина 2004
Оливие Пусие (Франция) - Монреал 2001
Маркус дел Монего (Германия) - Виена 1998
Шиниа Тасаки (Япония) - Токио 1995
Филип Фор-Брак (Франция) - Рио де Жанейро1992
Серж Дуб (Франция) - Париж 1989
Жан-Клод Жамбон (Франция) - Венеция 1986
Жан-Люк Путо (Франция) - Брюксел 1983
Джузепе Вакарини (Италия) - Лисабон 1978
Пиеро Сатанино (Италия) - Милано 1971
Арман Мелконян (Франция) - Брюксел 1969

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  сомелиер

Реклама »