С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Как и с каква храна да сервираме совиньон блан

Юлия Костадинова
01 Юни 2006, 19:50
Share Tweet Pin it Share

Няма кой знае какви правила при сервиране на совиньон блан. Поначало този свеж, фин сорт не позволява дълго съхранение и виното се прави, за да бъде консумирано младо.

Това е първото правило, що се отнася до сухите совиньони: колкото по-нова реколта, толкова по-добре. Освен това, веднъж отворена, бутилката трябва да се изпие до ден-два, защото (освен в някои случаи на по-плътни и концентрирани вина) той е лесно податлив на оксидация.

Второто правило касае температурата на сервиране. Най-добре ще му се насладите, ако е много добре охладен (7-10°С) и поднесен в подходящите чаши.

И накрая: с каква храна се съчетава най-добре совиньон блан? Изборът на подходящи хапки е наистина огромен, но като правило се приема, че той най-добре се комбинира с морски дарове, супи от морски дарове, всички видове раци и риба, всички зелени листни зеленчуци (в салата, в лазаня, в суфле), аспержи, печени патладжани, пушени сирена, фондю и абсолютно всяка пикантна азиатска храна, където участват зеленчуци или морски дарове. С две думи: кисело, люто и пикантно!

Share Tweet Pin it Share

Реклама »