С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Враговете на виното: светлина, вибрации, температурни колебания

Веселина Маринова
01 Октомври 2006, 11:40
Share Tweet Pin it Share

Една от най-скъпите винени грешки на всички времена допускат през 1986 семейството американски издатели Форбс, които на търг на Christie’s в Лондон се сдобиват с бутилка Château Lafite от реколта 1787! Фактът, че по-късно възникват съмнения относно автентичността на това вино, не повлиява върху цената му на търга, която възлиза на сегашни около 210 000 евро.

Семейство Форбс обаче излагат този скъпоценен шедьовър в частния си музей, осветен от мощни прожектори в продължение на няколко месеца - докато корковата тапа се свила дотолкова, че паднала вътре в бутилката...

Не бива да се третират така вината, дори и да са далеч по-евтини от онзи рядък екземпляр. В частен дом мястото, където се съхранява виното, трябва да отговаря на определени условия: да бъде възможно най-тъмно; да не бъдат изложени вината на вибрации или разтърсвания; да няма никаква силна светлина (това е проблем най-често в супермаркетите), да се поддържа по-висока влажност, да няма наблизо други продукти, излъчващи силна миризма, и да се избягват резките промени в температурата.

Често препоръчват да се поддържа постоянна температура от около 10°С, но това не става без хладилник, специален климатик или оборудвано подземно помещение. Виното се съхранява добре и на по-топло, но е изключително важно да се избягват резките колебания в температурата. Ако температурата през зимата пада до 0°С, а лятно време се качва до над 20°С, ще има проблеми дори с най-устойчивото вино с най-голям потенциал на отлежаване.

Може би в недалечно бъдеще архитектите ще откликнат на все по-интригуващия и моден свят на виното, ще отчетат нарасналия брой ценители-колекционери и ще проектират подземните пространства така, че всеки апартамент да има подходящо помещение за изба. Ще трябва тези места да бъдат далеч от гаражите например, с техните изпарения на газове и работещи двигатели.

Най-неподходящото помещение за съхранение на вино в къщата или апартамента е кухнята, където заради печката температурата и влажността често се променят. Едно простичкото решение е вината да се пазят в спалнята, където се предполага, че е най-прохладно. И, естествено, ценителите с възможности могат да си купят специализиран шкаф за вино, който същевременно може и да е една изящна мебел.

Напоследък в Щатите, а както се оказва, и на някои места в Европа, като Виена например, се предлага съхранение на вино като услуга срещу заплащане. В голямата страна отвъд океана има прекрасно климатизирани складове и сейфове за съхранение на ценни бутилки. Във Виена, под старите кооперации, някои мазета са приспособени за същата цел - там наемаш собствена подземна клетка с изолирани стени и постоянна температура и съхраняваш в нея по-специалните си вина. Всъщност много полезна услуга.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино

Реклама »