С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Сладко вино + десерт = успешен съюз... но не винаги

Юлия Костадинова
01 Декември 2006, 11:44
Share Tweet Pin it Share

Благородно сладките вина са една особена, много пространна тема дори за най-запалените им ценители. Първо те не са вина за всеки ден и второ да се мисли, че те по подразбиране се съчетават добре с всички сладки храни, е погрешно. Такова вино отваряме по специален повод или за много отбрана храна. Ако съчетанието е добре премислено, би могло да ни достави несравнимо удоволствие, но трябва да поставим условието, че това е доста сложна материя. Крем брюле със сотерн се счита за вечната комбинация, но французите всъщност предпочитат да пият сотерн просто като аперитив.

Класическото правило гласи, че при съчетаване на десертни вина и сладкиши виното трябва да бъде по-сладко от храната. По-леки вина като полусух или сладък мускат и сладко бордо подхождат най-добре със семпли плодови вкусове, най-вече десерти на основата на ябълки, круши или праскови (с червените плодове съчетанието е малко по-коварно, освен ако не са част от крема). Студеният оризов пудинг с лимон е чудесен със сотерн, а ако същият пудинг е с кайсии или праскови, най-добре се съчетава с благородно сладко токайско вино.

Шери амонтийадо или олоросо, отлежала мадейра, отлежало тауни порто са вината, които подхождат с ядки и сладкиши на основата на ядки.

За по-богати десерти като, да кажем, нуга, брауни или шоколадови торти отново по същото правило трябва да се подберат още по-мощни сладки вина - порто, ликьорни мускати, червени сладки вина (марсала, малага) и т.н.

Дотук изложените съчетания спазват принципа на подобието. Все повече обаче се налага идеята за контрастните вкусове, които противопоставят заоблената структура и сладостта на десертните вина на острия вкус и аромат на солени и горчиви храни. Например като много успешни гурме съчетания вече са се наложили натурален шоколад с москато д'Асти; сирене мюнстер с гевюрцтраминер от късен гроздобер или с тауни порто; горгондзола с италианско пасито; бяло порто, обикновено тауни порто или пейл-крийм шери с леки кремообразни сирена и пъпеш; отлежала мадейра, шери амонтийадо и отлежало тауни порто с твърди сирена.

Според по-модерните тенденции много сладките вина като германски или австрийски трокенбееренауслезе или айсвайн е най-добре да се консумират самостоятелно.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, десерт

Реклама »