Вина

Сушене

Любомир Бояджиев 01 март 2007, 11:35

Съхненето на дървения материал за бъчви продължава между 9 и 36 месеца и позволява влажността в дървесината да сведе от 60% до около 16%. Дървеният материал може да съхне по естествен и изкуствен начин. При естественото сушене първите десет месеца представляват интензивно дехидратиране, а след това идва ред на съзряването на дървесината. Въздействието на дъжда, въздуха и редуването на влажни и сухи периоди позволяват бавното развитие на характерните съединения, като някои от тях напълно изчезват.

Окисляването на веригите лигнин (след продължителен контакт с вода) води до освобождаването на малки количества ароматни алдехиди и летливи феноли. Сред тях най-силно ароматни са ванилинът и евгенолът, което води до появата на аромати на ванилия и карамфил. По време на естественото съхнене намалява съдържанието на фенолни съединения в дървесината, а също стипчивостта и багрилната материя. Съхненето в изкуствена среда не позволява протичането на подобни процеси и сухата дървесина е винаги по-горчива и с по-голямо съдържание на танини. Бързото съхнене и съкратеният период на отлежаване не спомагат за благоприятното развитие на химическия състав в дъбовата дървесина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK