С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Бургундия

Любомир Бояджиев
01 Април 2007, 10:43
Share Tweet Pin it Share

Тероар и сортове
Бургундия е областта, която дава едни от най-вълнуващите вина в света. Не цялата област Бургундия обаче произвежда вина. Между Шабли (Chablis), на север, и Бон (Beaune), на изток например лозя се срещат по-рядко. Сърцето на винарската Бургундия са масивите в Côte d'Or, носещи имена на прочути селища, като Meursault, Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin и много други, които правят най-добрите вина. По на юг, в Кот Шалонез (Côte Chalonnaise), Маконе (Mâconnais) и в Божоле (Beaujolais) винопроизводството също представлява основна дейност. Въпреки различията бургундските вина се разпознават по основните сортове: шардоне за белите и пино ноар за червените. Единствено в Божоле използват сорта гаме. Червените вина от Chambertin или белите от Montrachet пък представляват истински бижута. Трябва да се знае обаче, че бургундските вина могат и да разочароват любителите, тъй като са доста разнородни. Това се обяснява от една страна с раздробяването на лозовите масиви на малки парцели и от друга с променливия климат и трудните за отглеждане сортове.

Типичното за червените бургундски вина са ароматите на пино ноар. Едва след тях изплуват характерните особености за всеки район (cru) и година. Младите вина от пино ноар рядко могат да се похвалят с интензивния цвят и мощността на вината от каберне совиньон и сира. По време на отлежаването най-добрите вина стават по-комплексни и богати, като развиват мощни аромати. В Бургундия бялото вино е синоним на шардоне - сорт, който обаче може много да варира по отношение на ароматите и вкуса в зависимост от винификацията, отлежаването и тероара. Типични за белите вина от Côte d'Or са нотките на масло и препечен хляб, заради отглеждането им в дъбови бъчви. Големите бургундски бели вина трябва да са плътни, с нотки на мед и ядки. Най-важните характеристики на тези вина са концентрацията и комплексността.

Във винарско отношение Бургундия се разделя на шест области:

Chablis и Yonne
Изолирани на север, лозята на Шабли (Chablis) и Йон (Yonne) дават бели вина от шардоне, чиито стил се доближава до този в Côte d'Or, но са по-сухи. Шабли дава може би най-прочутите френски бели вина по света. Някои райони в Йон - Coteaux de Joigny (Кот де Жоани), Auxerrois (Оксероа), Tonnerois (Тонроа), Vézelay (Везле) - правят и добри червени вина. Интересно е да се знае, че областта Йон граничи с Шампан и не е много отдалечена от Лоара, която се намира по на запад.

Côte d'Or

Côte d'Or е прочуто място за големи червени и бели вина и именно тук се правят най-комплексните, най-скъпите вина, както и тези, които могат да отлежават най-дълго.

Hautes Côtes

Този район е разположен западно от основното плато на Côte d'Or, а лозята му са разположени в места, защитени от залесените височини. Вината тук са по-семпли и могат да бъдат наречени "по-грубоватата" версия на тези в Côte d'Or.

Côte Chalonnaise

Този район представлява група от селища, които са продължение на Côte d'Or в южна посока. Тук се правят червени и бели вина с характер и с много добро съотношение цена/качество.

Mâconnais

Тази обширна област, разположена още по на юг и западно от град Макон, предлага леки и плодови червени вина, но също така и бели вина. Някои селища като Pouilly-Fuissé (Пуи-Фюисе) и Saint-Vérand (Сен-Веран) са прочути с качествените си бели вина.

Beaujolais

Голяма област, която се простира почти до Лион и предлага леки е непретенциозни вина. Това е единствената област, която вместо пино ноар използва гаме.

Наименованията в Бургундия
Трябва да признаем, че Бургундия има доста сложна йерархия на наименованията. Преди всичко трябва да се прави разлика между областта Бургундия и наименованието Бургундия (Bourgogne AOC). Някои вина, като например совиньон от Saint-Bris и Régnié (cru в Божоле), нямат право да изписват наименованието Бургундия на етикетите си, което обаче не им пречи да са много добри. За вината, които имат право да използват името Бургундия системата от наименования представлява 4-степенна йерархия:

1. В основата стоят най-общите, регионалните или подрегионални наименования. Те представляват 54,5% от производството на бургундски вина, като наименованията (AOC) са 23. Например наименованията, които се отнасят до даден регион (région): Bourgogne, Bourgogne Aligoté, Bourgogne Passe-Tout-Grains или тези, които се отнасят до част от регион: Mâcon Villages, Bourgogne-Hautes-Côtes de Beaune, Bourgogne Epineuil. Наименованието Bourgogne AOC покрива цялата област Бургундия, като лозовите масиви се простират в 385 селища. Качеството на вината от това наименование варира изключително.

2. Една степен по-високо са общинските наименования (appellations communales), които са 44 и представляват 34 % от производството на вино. Например Chablis, Nuits-Saint-Georges, Beaune, Mercurey, Pouilly-Fuissé.

3. Третата категория се отнася също до appellations communales, но лозята на всяка община (селище) са разделени на парцели (или cru), които там наричат climat, а някои от тях са класифицирани като Premiers Crus. Тези Premiers Crus носят името на населеното място, термина Premier Cru, следван от името на парцела (cru). Например: Chablis Premier Cru Fourchaume, Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Cailles, Beaune Premier Cru Les Grèves, Mercurey Premier Cru Clos du Roi. Общо тези наименования представляват 10% от вината в Бургундия, а лозовите масиви (climat) в категорията Premier Cru са 562.

4. Четвъртата най-висока категория в класификацията на Бургундия са AOC Grands Crus. Това са най-добрите сред най-добрите вина, на чиито етикети не се посочва името на лозовия масив. Те представляват едва 1,5% от продукцията и общият им брой е 32 в Côte d'Or и 1 в Chablis (със 7 масива или climat). Например: Montrachet, Corton, Musigny, Chambertin, но при седемте от Chablis трябва да се изписва и Grand Cru - Chablis Grand Cru Les Clos. 56 % от наименованията Grand Cru са червени вина, а 44% - бели.

Реколти на червени вина в Côtes de Beaune


Реколта Точки Потенциал
2005 96 Hold     
2004 91 Hold
2003 90 Hold
2002 92 Hold
2001 86 Drink
2000 83 Drink
1999 89 Drink
1998 85 Hold
1997 87 Drink  
1996 90 Drink
1995 87 Drink
1994 85 наклонена чаша

Забележителни реколти: 1990, 1985, 1971, 1966, 1964, 1959, 1953, 1949

Реколти на червени вина в Côtes de Nuits

Реколта Точки Потенциал

2005 96 Hold
2004 91 Hold
2003 91 Hold
2002 94 Hold
2001 89 Hold
2000 85 празна чаша
1999 91 празна чаша
1998 89 празна чаша
1997 87 Drink
1996 94 Drink
1995 90 Drink
1994 85 наклонена чаша

Забележителни реколти: 1990, 1985, 1971, 1966, 1964, 1959, 1953, 1949

Реколти на бели бургундски вина

Реколта Точки Потенциал
2005 96 Hold
2004 92 hold
2003 87 Drink
2002 94 Hold
2001 89 празна чаша
2000 89 празна чаша
1999 88 Drink
1998 89 Drink
1997 89 Drink
1996 94 Drink
1995 92 Drink
1994 87 наклонена чаша

Забележителни реколти: 1978, 1966

Реколти в Шабли


Реколта Точки Потенциал
2005 93 Hold
2004 92 hold
2003 87 Drink
2002 91 Hold
2001 93 празна чаша
2000 89 празна чаша
1999 87 Drink
1998 89 Drink
1997 89 Drink
1996 93 Drink
1995 90 Drink
1994 88 наклонена чаша

Забележителни реколти: 1978, 1966

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Бургундия, вино

Най-четени статии // за Септември

Реклама »