С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Испания

Любомир Бояджиев
01 Април 2007, 10:49
Share Tweet Pin it Share

В Европейския съюз, а и в целия свят Испания е страната с най-много земя, заета с лозя (1 154 000 ха за 2005). Въпреки този факт тя е едва на трето място по производство на вино след Франция и Италия. Причината е в ниските добиви, заради горещия и сух климат, характерен за Пиренейския полуостров. Въпреки лекия спад по отношение на обемите в износа за 2006, благодарение на успеха на качествените вина като стойност износът за миналата година е рекорден.

Като стилове и качество на виното Испания в момента преживява истинска революция. Ценителите днес търсят не само легендарните вина от Риоха, Рибера дел Дуеро, Херес и пенливото кава, а оценяват високо продукцията на всички наименования за произход (DO), а те са вече 64 и броят им продължава да нараства. В началото на март прочутият Робърт Паркър за пръв път оцени пет испански вина с по 100 точки.

Испания днес се дели на 17 автономни области, всяка от които отразява общи исторически, културни, климатични, кулинарни и винарски традиции. Климатът и кулинарията на северните области Галисия и Еускади (Страната на баските) са силно повлияни от Атлантика и вината са бели, сухи и леки - типичен сорт за Галисия е албариньо. Риоха, Навара и Арагон, също в северна Испания, си поделят земите край горното течение на река Ебро. Вината им са в по-голямата си част червени, благородни, с потенциал за отлежаване. Това е царството на  емблематичния испански сорт темпранийо. Произвеждат се и бели вина с плътно тяло, а също и чудесни наварски розета от сорта гарнача (гренаш). 

Днес лозята на Каталуня са може би най-разнообразните в страната, а и в Европа дори, като сортове и като типове вино. Наред с много местни сортове като макабео, пареляда и темпранийо, тук отдавна са внесени и виреят чудесно  каберне совиньон, шардоне, пино ноар, мерло, ризлинг. В Каталуня има цели девет DO и вината на областта варират от мощни, с плътно тяло и голям потенциал за отлежаване (Пенедес, Приорат), през деликатни розета, изискани бели вина, елегантна пенлива кава до великолепни сладки вина.

Кастиля и Леон е областта с такива важни апелации като Рибера дел Дуеро, Торо и Руеда. Това са земите по долината на река Дуеро (Доуро в Португалия). Червените вина са плътни и мощни, а белите са изискани, но също с плътно тяло. Въпреки традицията на местните сортове стилът на вината носи донякъде френско влияние. Именно каберне совиньон е сортът, дал характер на Vega Sicilia. В последните години обаче вината на Торо например доказват, че местният сорт тинта де торо има огромен потенциал за класни вина. А съседната Руеда печели все повече овации с чудесните фини бели вина от сорта вердехо. Кастиля ла Манча и областта на Мадрид също имат значителни площи с лозя. Тук е характерен издръжливият на континенталните крайности в климата бял сорт айрен. В последните години тези области също произведоха някои забележителни с качеството си вина, а и там се засаждат интересни нови сортове. Същото се случва и в Екстремадура, чието откриване за качествените вина предстои. Леванте обединява областите на Валенсия и Мурсия - там също се произвеждат вече много качествени и интересни вина. Типичните местни сортове са бобал и монастрел.

Андалусия е обширна автономия и е родина на специфичните и високо ценени хересни вина или шери, наричани от испанците vinos generosos, тоест "щедри" вина. Те са въпрос на специална култура. От ароматните сухи, направени от сорта паломино, до мазните матови сладки от сорта педро хименес, те са аристокрацията на андалуското винарство. Балеарските и Канарските острови също имат едно малко винопроизводство. Първият архипелаг дава едни по-скоро свежи и сочни червени вина, а белите са плодови и свежи. А почвите на Канарските острови са изцяло вулканични, което определя един твърде специфичен характер на техните вина, някои от които доста качествени. Островите Лансароте и Ла Палма са известни със сладките вина малвазия.

Класификация

Основната категория вина в Испания e Vino de mesa (трапезно вино). Такива вина могат да произхождат от която и да е зона в страната, без да се споменава географският произход или реколтата. Обаче на трапезно вино може да е изписана и общината (мястото), откъдето произхожда. Това е една междинна категория, която често наричат vinos comarcales. Това обозначение се използва и за вина, които не влизат в системата на апелациите. Понякога такива вина може да имат същото или дори по-високо качество от онези с наименование за произход (DO).

Vino de la tierra произхожда от една от 28-те очертани зони с признат специфичен характер, които са кандидати за статута DO или Denominacion de origen, най-разпространената категория сред качествените вина в Испания. Това е наименование, което се дава на вина, отговарящи на определени изисквания за сортове, начин на отглеждане на лозята и географски произход. DO е общо взето сравнимо с френското AOC или италианското DOC. DOCa e нещо като "супер DO" запазена за вина, които отговарят на много строги критерии за качество, подобна на италианската DOCG. Риоха има тази категория от реколта 1991, а единствената друга зона със статут на DOCa e Приорат, който го получи през 2001.

Традиционните методи на производство са наложили и един начин на квалифициране на испанското вино според възрастта му и степента на отлежаване. Правилата за тези означения зависят от местния правилник на всяка апелация. Vino joven или младо вино е бутилирано непосредствено след избистрянето му. То може да се нарича и vino del ano. Crianza (отлежаване) e ключов термин за испанското вино. Vino de crianza е в общия случай вино, което може да бъде пуснато на пазара след като е старяло две години, от които най-малко шест или дванайсет месеца в дъб. В някои апелации като Риоха или Рибера дел Дуеро е трудно да се намери Vino de crianza, което да не е отлежавало най-малко 12 месеца в дъб. При белите и розетата De Crianza означава, че са отлежали най-малко една година, от която шест месеца в дъб. Reserva са вината, които трябва да отлежават три години в избата, от които най-малко една в дъб. За розетата и белите този срок е две години, от които шест месеца в дъб. Категорията Gran reserva съществува само за най-успешните реколти. Червените вина трябва да отлежават пет години, от които най-малко две в дъб. Това е изключително рядко срещана категория при белите вина и розетата. Те трябва да са отлежавали четири години, от които минимум шест месеца в дъб, и да се пуснат чак на петата година.

Етикетите на испанското вино

Основният етикет дава информация за мястото на виното в йерархията. Но най-полезните данни обикновено са на контраетикета отзад на бутилката, който носи знака на Регулаторния съвет (Consejo Regulatorio) - органът, който ръководи апелациите (DO), номер на заповед за обозначаване произхода на бутилката, често карта на лозето и дегустационна характеристика.

Независимо че отделните райони дават различно преимущество на всяко от означенията, испанските винени етикети разбира се изпълняват нормативите на ЕС, като обозначават марка, производител, наименование за произход, алкохолен градус, вместимост на бутилката, реколта, степен на отлежаване.

Риоха
Легендарната Риоха се дели на Риоха Алта, Риоха Баха и Риоха Алавеса. Червените сортове, позволени в апелацията, са местните темпранийо, гарнача (гренаш), грасиано, масуело, от тази година са включени и матурана тинта, матурана парда и монастрел. За белите вина към досегашните виура, малвазия и гарнача бланка се включиха три чужди сорта - шардоне, совиньон блан и вердехо, заедно с още три местни: матурана бланка, темпранийо бланко и турунтес. Традиционните вина на Риоха бяха с един типичен леко окислен характер.  Но днес в областта се правят качествени вина в по-модерен стил, със запазен характер на плода и сериозен потенциал на отлежаване. Най-младите вина, които би трябвало да се отварят и пият са при резервите реколта 2001, а при крианса - 2004.

Топ производители:

Benjamín Romeo, Artadi, Ramón Bilbao, Luis Canas, Finca Allende, Marques de Caceres, LAN, Sierra Cantabria, Palacio, Viñedos de Páganos, Muga

На нашия пазар:

El Coto De Rioja (BI), Bodegas Beronia (BH), Bodegas Campo Viejo BYB (PR), Vina Diezmo - Primicia Bodegas (PT)

Приорат:

Можем да наречем малката планинска зона Приорат в Каталуня "новото чудо на Испания". Допреди осем години никой извън страната не беше чувал за Приорат. Но група млади винари извършват прелома, като засаждат наново лозя, основно с гарнача и кариньена, но също и с каберне, мерло и сира, понеже разбират, че Приорат има невероятен потенциал за висококачествени вина. И наистина успяват  да постигнат световно качество с модерни технологии от "страдащите" от суша, ветрове и бедни почви лозя. Вината от Приорат са с изключителна концентрация и голям потенциал за отлежаване. Принципно не е добре сега да се пият вина по-млади от реколта 2002.

Топ производители в Приорат:
Clos Mogador, Clos de l’Obac, Finca Dofi, L’Ermita, Clos Martinet, Clos Erasmus, Scala Dei

На нашия пазар:

Capafons Osso (BI)

Рибера дел Дуеро
Основният сорт тук, наречен тинто фино, е всъщност вариант на типичното за Риоха темпранийо. Явно сортът се е адаптирал към климатичните крайности на Дуеро и дава непрогледни, мощни и плътни вина  (понякога с твърде тръпчив вкус) - без помощта на други сортове. Белият сорт албийо понякога се използва в купаж с високо екстрактивните червени вина, за да ги олекотява и да ги прави по-глицеринови. За производството на розе се използва гарнача, а въведените от Vega Sicilia  още преди 130 години сортове каберне совиньон, мерло и малбек също са позволени в апелацията. Добре е потребителите да имат предвид, че не е разумно да бъдат отваряни вина от реколти след 2001, тъй като все още не са достигнали апогея си.

Топ производители в Рибера дел Дуеро:

Vega Sicilia, Pesquera, Aalto, Dominio de Pingus, Alion, Perez Pascuas, Pago de los Capellanes, Emilio Moro, Hermanos Sastre, Dominio de Atauta, Hacienda de Monasterio, Cillar de Silos

На нашия пазар:

Vega Sicilia, Alion (BE)

Херес

DO Jerez-Xeres-Sherry y Manzanilla-Sanlucar de Barrameda се намира в провинция Кадис в югозападния край на Андалусия. Основният сорт за хересните вина се нарича паломино, а другите два позволени сорта са педро хименес и александрийски мускат. Методът на производство на прочутото андалуско вино е в една сложна система  на "криадери и солери". При нея най-младите вина се смесват постепенно, методично и бавно с други, по-зрели. Законът изисква да са извършени най-малко три смесвания, преди да се бутилира едно шери (херес).

Типове хересни вина:

Finos (фини)
Мансаниля (manzanilla)
Амонтийадо (amontillado)
Олоросо (oloroso)
Крийм (cream)
Пало кортадо (palo cortado)
Педро Хименес (Pedro Ximenez)

Топ производители:
Croft, Domecq, Gonzalez Byass, Harvey, Sandeman

На нашия пазар:

Gonzalez Byass (BH)

Кава

Официално кава (cava) се определя като "качествено пенливо вино, произведено в определен район". За разлика от останалите апелации DO Cava не е ограничена в една-единствена географска зона. Терминът cava се използва за пенливи вина, произхождащи от общини в Каталуня, Валенсия, Арагон, Навара, Риоха и Страната на баските. Все пак 95% от годишната продукция на кава (над 200 милиона бутилки) идва от Алто Пенедес в Каталуня. Местните бели сортове макабео, шарело и пареляда образуват триединството в производството на кава. Освен тях от белите е разрешено и шардоне, а от червените - гарнача и монастрел. При производството на кава розе се позволява и използването на пино ноар и трепат.
Кава се произвежда по традиционния метод за шампанско, така че разликата идва от използваните местни сортове. Brut nature, extra brut, brut, seco и semiseco са типовете кава, които Испания произвежда.

Топ производители:
Freixenet, Codorniu

На нашия пазар:
Freixenet (PR)

Производители от други испански региони на нашия пазар:

Miguel Torres - Пенедес (MM), Bodegas Julian Chivite - Навара (BI), Finca Museum - Сигалес (BI), Vincente Gandia  -  Утиел-Рекена - Валенсия (PT), Agricola Castellana - Руеда (AX), Casa de la Ermita - Хумийа (AX), Torre Aguila - (PS), Tapelia - Калатаюд (PS), El Prado - Ла Манча (PS), Añoranza - Ла Манча (PS), Monasterio De Las Viñas - Кариньена (PS), Raices - Валдепеняс (PS), Castillo De Anna - Валенсия (PS), Castillo De Paniza - Кариньена (PS), Campo Eliseo - Торо (BE)

Топ
производители на други вина:
Agnusdei, Alto Moncayo, Alvear, Joan d'Anguera, Artazu, Borsao, Campo Eliseo,  El Masroig, El Nido, Estefanía, Marqués de Griñon, Lagar de Fornelos, Finca Luzón, Mas Gil Catalunya,  Mauro, Mustiguill, Nekeas, Numanthia-Termes, Pago del Ama, Pintia, Telmo Rodríguez, Sandoval, Señorio de Sarria, Dominio de Tares, Toresanas.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, Испания
1 Коментар
  • Anonymous
    Анонимен
    19, 03, 26 Май 2010, 19:03

    Може би трябва да проверите отново какво има на нашият пазар относно испанските вина

    !

Реклама »