С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Южна Африка

Любомир Бояджиев
01 Май 2007, 13:21
Share Tweet Pin it Share

Тероар и вина
Лозарството и винарството на тази страна са концентрирани в южната част на областта Cap. Югозападната част на района се отличава с доста по-свеж климат, отколкото се предполага за тази географска ширина. Атлантическият и Индийският океан, както и студеното течение Бенгела, което идва от Антарктида и следва брега на север, оказват силно влияние на климатичните особености. Като цяло климатът прилича доста на този в Средиземноморието с тази разлика, че сезоните тук са противоположни на европейските.

Основните валежи падат между май и август. През януари започва лятото, активният сезон на гроздобера е в периода февруари - април. Обикновен лятото в тази част на Южна Африка е топло и дори много топло в централните райони, зимата е мека, а сланите редки. Гроздето в най-топлите места на Cap страда от горещините и често узрява прекалено бързо, но ако дъждовете паднат в подходящия момент и в достатъчно количество, проблеми няма. Затова и напояването тук е необходимо и оправдано. Почвите варират изключително много не само в югозападната част на Cap, но и в рамките на различните лозя на една и съща област. Пясъчните почви с гранитни скали се срещат в крайбрежните райони, а в равнините и долините преобладават пясъчни и силно плодородни почви.

Преобладаващите сортове в Южна Африка са бели, но през последните години усилено се засаждат и червени. Основните бели сортове са шенин блан (наричан тук steen), александрийски мускат (известен като hanepoot), коломбар, совиньон и кейп ризлинг. Напоследък се наблюдава сериозен подем на шардонето. Най-разпростреният шенин блан се използва за широка гама вина, като се започне от сухите бели вина с подчертано жив характер (ферментирали при ниска температура) и се стигне до полусухите, сладките и понякога ботритизирани вина. При червените основни сортове са сензо, каберне совиньон и пинотаж (кръстоска между сензо и пино ноар от 1926). През последните години все по-популярни стават шираз, мерло, каберне совиньон и пино ноар. Освен пинотаж (пуснат на пазара през 1961) има още пет кръстоски, но единствено тази между сензо и пино ноар успява да се наложи на международната сцена като сорт, а също и символ на южноафриканското вино. Както в Америка и Австралия, най-често вината се предлагат с името на сорта, като производителят заема важно място върху етикета.

През 1973 в Южна Африка се въвежда системата на вината с произход или Wines of Origin (WO) и лозята се разпределят в няколко официални региона (regions), дистрикти (districts), зони (wards) и изби (estates) в низходящ ред според площта. Системата WO отделя по-специално внимание на сорта. За да се изпише само един сорт върху етикета, той трябва да представлява най-малко 75% от виното и 85 %, ако виното е за износ. Когато върху етикета е отбелязана година, отново 75 % от съдържанието на бутилката трябва да е от тази реколта и 85 %, ако виното е за износ в ЕС. Всяка бутилка вино в търговската мрежа има специален номер, който позволява да се проследи произходът й чак до смачкването на гроздето.

Винарски региони
Най-обширни са лозовите насаждения в Worcestor (16,5 %), като от тази област идва и най-голямото количество вино (22,7%). Следват Paarl, Stellenbosch, Robertson, Olifants River, Orange River и Klein Karoo. Основните винарски райони са разположени югоизточно от Кейптаун. На север има няколко изолирани зони покрай реката Ориндж.

Coastal Region WO
Това е най-важното наименование, което обединява шестте най-често срещани върху етикетите дистрикта от областта Cap:

Constantia district WO

Разположен югоизточно от полуострова Cap, този район се радва на средиземноморски тип климат, като лозовите насаждения не се нуждаят от напояване. Тук се отглеждат основно шардоне, совиньон, ризлинг от белите, а от червените каберне совиньон и сира. Белите вина от совиньон са доста мощни.

Durbanville district WO

Този район е разположен върху гранитните плата на планината Dortsberg, в североизточните покрайнини на Кейптаун. Тук се правят червени вина от пинотаж и шираз.

Paarl district WO
Този район е разположен на 50 км североизточно от Кейптаун и тук се намират едни от най-динамичните производители в страната. Климатът е от средиземноморски тип, а напояването се налага само в най-сухите години. Въпреки че този дистрикт се е специализирал в белите вина с много добри примери от шенин блан, совиньон и шардоне, не бива да се подценяват и червените от каберне совиньон и пинотаж. Paarl district включва зоната Franschhoek WO (френско кътче), която е запазила френския си характер от ХVІІ век. Вината тук отлежават в дъбови бъчви, а и тук се прави най-доброто пенливо вино.

Stellenbosch district WO

В този дистрикт са съсредоточени най-много изби с качествени вина. Основните сортове тук са каберне совиньон, каберне фран, мерло и сира, но в Stellenbosch се правят и някои от най-добрите вина с пинотаж. Няколко от най-големите вина са купажи, отлежали в дъбови бъчви.

Swartland district WO
В повечето случаи напояването тук е наложително. В Swartland се правят много добри подсилени вина, както и мощни червени от сензо, тинта барока, пинотаж и шираз, както и добри нескъпи бели от ризлинг и коломбар.

Tulbagh district WO

Климатът в този район, заобиколен от три страни с планини, е топъл и относително сух. Напояване се налага при песъкливите почви в долините, но не и при по-влажните плата.

По-важни производители:

Buitenverwachting, Groot Constatntia, Klein Constantia, Fairview, Glen Carlou, Bellingham, Boschendal, Dieu Donné, Beyerskloof, Delheim, De Trafford, Kanonkop, Twee Jongegezellen.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, Южна Африка

Реклама »