С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Република Аржентина

Веселина Маринова
01 Май 2007, 13:50
Share Tweet Pin it Share

Аржентина е най-големият винопроизводител в Южна Америка и от 1990 е сред най-динамично развиващите се винарски страни в света. Със своите 15.5 милиона хектолитра за 2004 тя е петият производител в света след Франция, Италия, Испания и САЩ. А през октомври 2006 е отбелязан ръст на износа в сектора над 30% спрямо същия месец на предходната година. Въпреки това като износител страната е на второ място в континента след Чили. Производителите на качествени вина са около 200, въпреки че общо действащите изби са над 1000. Площта, засадена с лозя, също е най-обширната на континента, около 200 000 хектара. А консумацията на вино, между 26 и 30 литра годишно на човек, е най-високата в целия нов свят. Логично е, все пак жителите на Аржентина са основно потомци на испанци и италианци.

Първите аржентински лозя са създадени от испански монаси с тяхното пристигане в страната в началото на XVI век. Първата винарска област е долината на река Мендоса по източните склонове на Андите. Тя и до днес е най-важният винарски център в Аржентина. Тукашните лозя се намират на доста голяма надморска височина (между 600 и 1600 м) и откровено се напояват, тъй като валежите са крайно оскъдни. В някои по-северни райони има лозя дори до 2400 м височина. Температурата нощем пада рязко и това е причината гроздето да развива изключително силни ароматични и багрилни характеристики. Почвите в повечето аржентински лозя са с високо минерално съдържание, което придава комплексност на вината.

Малбек е емблематичният за Аржентина сорт, отглеждан на всички ширини и височини в страната. В Бордо и в Югозападна Франция се е отглеждал малбек в продължение на стотици години, но филоксерата го унищожава навсякъде освен в Каор. Преселници от Европа донесли първите пръчки в Аржентина в средата на XIX век, след което той веднага изпаднал в забвение. За да се възроди отново преди около 15 години и да прослави цяла една страна с виното, което дава. Днешният малбек от Мендоса обаче няма нищо общо с онзи от Югозападна Франция. Той дори изглежда различно от първия си братовчед в Каор - с по-малки зрънца и с по-стегнати и дребни чепки.

Аржентинските топ вина от малбек са пищни, плътни и плодови с аромати на касис, черна боровинка и синя слива, преплетени с безгрешно разпознаваем нюанс на сочно месо и пикантни подправки. Дъбът им влияе изключително благоприятно - в най-добрите си проявления снабдява вината с вкусни аромати на препечено и шоколад, омекотява текстурата им и уравновесява киселините и танините.

Най-върховно качество малбекът достига в т.нар. Zona Alta на Мендоса, която определят като primera zona (нещо като premier cru). Бонарда е друг характерен за Аржентина сорт, разпространен в Мендоса и във втората по значение винарска област Сан Хуан. Типичен за страната е и белият торонтес, от който се получават относително фини вина със силни мускатови аромати. Каберне совиньон, мерло, шираз и темпранийо (който тук се нарича темпранийа) са други разпространени червени сортове, които достигат и забележително качество.

На италианските имигранти страната дължи и сортове като санджовезе и барбера. През последните години започват да се изявяват и каберне фран, пти вердо и пино ноар. Качеството на белите вина също е във възход, а най-успешните сортове са шардоне, совиньон блан и шенин блан. Доста разпространен е педро хименес, който тук е различен от отглеждания в Андалусия. От него правят бързо окисляеми трапезни вина, но най-вече служи за купажи.

Разпространени са и т.нар. червени сортове с бледо оцветяване, наречени още розови сортове, които заемат около 30% от засадените с лозя площи. Сред тях са криойа гранде, сереса, москател, розе и гевюрцтраминер. Последният е предназначен за подобряване на качествените вина. Като цяло те се използват за бели вина и са водещи в непретенциозната категория на трапезните вина, известни като blanco escurrido.

Класификация

Аржентина е единствената страна в Южна Америка, която има нещо като система за контролирани наименования за произход (DOC), макар и твърде слабо развита. Всъщност контролираните наименования за произход са само две, и двете в Мендоса: San Rafael и Lujan de Cuyo. А производителите от най-южната област са възприели собствена индикация за произход на вината, които наричат Los Vinos de la zona fria, или вината от студената зона.

Региони

Винарските райони в тази огромна страна се простират от Салта на север, почти на Тропика на Козирога, чак до Алто вайе в Рио Негро, на 39° южна ширина. Всички винарски зони са в най-западните земи, по протежение на Андите. Прочутата Мендоса заедно с втората по значение област, Сан Хуан, дават 90% от цялата винопродукция на страната.

В района Мендоса са обособени няколко отделни подрайона:

- Районът на Северното поречие е най-престижният, първокласната зона, позната с високото качеството на вината. В тази част на Мендоса се намират Lujan de Cuyo, Maipu, Guaymallen и Godoy Cruz.
- Районът на Горното поречие от гледна точка на горната ценова категория е най-важният регион в Мендоса. Тук е царството на най-качествения малбек и се намират и истински реликви за аржентинските измерения - лозя с малбек на над 40 години.
- Районът на Източното поречие е най-големият производител по количество в Мендоса. Там са департаментите Junin, Rivadavia, San Martin и Santa Rosa. В този най-обширен микрорайон е и най-голямото сортово разнообразие.
- Районът на Южното поречие на Мендоса включва микрорайоните San Rafael и General Alvear и се простира до самите поли на Андите. Той е известен с продукцията си от шенин блан - добри плодови вина с плътно тяло и отличен баланс между алкохол и киселинност, но се произвеждат и други бели и червени вина, между които трябва задължително да отбележим шардоне, каберне совиньон и малбек - отново с едни гърди пред всички останали.
- Долината на Уко се намира на югозапад от град Мендоса и има потенциал да произвежда класни вина, тъй като гроздето (традиционно малбек и семийон) е богато на естествени киселини и дава на виното голям потенциал за отлежаване.

Най-добрите зони в Сан Хуан са долините на Ullun, Zonda и Tulum. Останалите региони са La Rioja; Salta, Jujuy и Cata и най-южната и студена област Rio Negro и Nequen, в Патагония, чиято звезда изгря благодарение на нови изби като Bodega del Fin del Mundo и Noemia, изградени в полите на Андите в Alto Valle del Rio Negro и произвеждащи елегантни вина от малбек. А още по-на юг, чак на 1600 км от Мендоса, известната изба Weinert е засадила пино ноар и шардоне на най-южните лозя в континента.

Аржентина и особено Мендоса бе благословена със силни реколти от 2002 насам, включително 2004, която доминира на пазара. 2005 пък е най-добрата след 2002.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Аржентина, вино

Реклама »