С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Винени бури напролет

Любомир Бояджиев
16 Април 2008, 14:47
Share Tweet Pin it Share

Става дума за вино от най-ниската категория с цена около и под 2 евро/л. Разследването на вестника показва, че въпросните бутилки или картонени опаковки съдържат съвсем малко вино: "максимум една трета, а понякога и по-малко". Останалото представлява опасна смес от "вода, химически вещества, торове и дори капка солна киселина"... В скандала са замесени двайсет италиански фирми, а по време на извършените през септември 2007 г. проверки в складовете на една от тях са намерени "съдове със солна киселина, сярна киселина и със захар", разкрива още L'Espresso. Тези киселини се използват, за да се прикрие забраненото от закона добавяне на захар. Естествено, аферата достигна до Брюксел и от европейската комисия по въпросите на здравето поискаха обяснения от италианските власти.
Като че ли този скандал не бе достатъчен и прокуратурата в Сиена започна разследване на 13 производители на прочутото Брунело ди Монталчино, което представлява контролирано и гарантирано наименование за произход (DOCG). Този път поне не става дума за вино опасно за здравето. 13-те производители са заподозрени, че са добавяли грозде от мерло, каберне совиньон и други сортове в Брунело ди Монталчино, а изискванията за това може би най-престижно наименование е да съдържа 100% от сорта санджовезе. В рамките на разследването бяха иззети бутилките от реколта 2003 на тези 13 производители.
С това обаче пролетните скандали с виното не приключиха. Следващата изненада дойде от изследване, проведено от няколко различни лаборатории по инициатива на европейската мрежа за действие срещу пестицидите Pan-Europe. Проучването показва, че всички традиционни вина, които се предлагат на пазара, съдържат следи от пестициди. От 40 анализирани бутилки в 34 са открити пестициди, а единствено биовината са се оказали безопасни. Средно във всяко едно от вината е имало по 4 различни вида пестициди, а при някои те достигнали дори до 10!  Това важи както за вината от Германия, така и за тези от Бургундия, където са открити по девет различни пестициди в едно вино. В изследването на независимите лаборатории са били включени още вина от прочутите винарски райони Сент-Естеф в Бордо, Долна Австрия, Райн-Хесен в Германия, Пиемонт в Италия, Доуро в Португалия… Интересно е, че три от проверените френски бутилки са били на стойност над 200 евро. Чрез това изследване от Pan-Europe се надяват да окажат натиск върху земеделските производители и Брюксел за налагането на много по-малко замърсяващи лозарски практики. Реакцията от страна на производителите не закъсня и от Copa-Cogeca, органът представляващ европейските земеделци, разкритикуваха изследването, като го обявиха за прекалено ограничено, за да се правят изводи. Основният аргумент на производителите е, че най-високите установени нива на пестициди не надвишават максимално допустимите за гроздето. От Pan-Europe пък подчертават, че нивата на пестициди в масово произвежданото вино надвишават многократно допустимите норми за чешмяната вода например. Специалистите са категорични, че максимално допустимите стойности са различни за всеки вид пестициди, затова и производителите все по-често използват коктейл от различни вещества, за да не достигат позволените праговете. От Pan-Europe си дават сметка, че пестициди има навсякъде, но не е възможно да спрем да ядем и пием. Това, за което настояват хората от асоциацията е да бъдат забранени най-опасните за здравето вещества. Моментът съвсем не е случайно избран, тъй като в Европейския съюз вече се обсъжда реформа на законодателството за пестицидите. Проблемът не може да ни е безразличен, защото предполагам всички ние искаме да пием вино, а не химия.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Anonymous
    cialis
    12, 04, 21 Юли 2009, 12:04

    onH6xj ssjxfgfy zauykztr yomezepi

    !

Реклама »