С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Младите български винари: Светлозар Джуров

Юлия Костадинова
21 Април 2008, 14:52
Share Tweet Pin it Share

Кое е виното (или вината), което най-много ви е впечатлило?

Колкото и нескромно да звучи, вината на избата, в която работя силно ме впечатляват и е истинско удоволствие за мен да ги усъвършенствам. От световните образци ми е трудно да назова нещо конкретно, но бих отличил френския класически стил във винопроизводството.

Световен уайнмейкър, с когото искате да направите вино?

Винаги има какво да научиш от един световен уайнмейкър. А аз имам шанса да работя даже с двама - Александър Канев и Марк Дворкин.

Как си представяте едно 100-точково вино?

Виното е продукт, направен, за да се хареса на хората. И това е много субективно. Системите за оценка според мен не могат да са толкова точни, колкото ни се иска да бъдат. Направени са по-скоро да ни напътстват. Ако приемем, че 100 точки значи перфектно вино, то вероятно ще бъде плътно, интензивно, мощно и с много траен вкус и послевкус. Комплексно, пикантно, дълго, завършено. Ще те накара да го запомниш завинаги и ще ти се иска винаги да отпиеш още една глътка.

Кой е вашият стил: изява на плода (fruit driven) или изява на тероара (terroir driven)?

Фундаменталният принцип (и според мен напълно правилен) е лозе-вино, което е и отговор на въпроса: тероар.

Виното ли прави пазара или пазарът прави виното?

И двете. Несериозно е да се говори, че едното е с предимство. Едно добро вино няма нужда от реклама, за него винаги ще има пазар. И обратното - чрез сериозен и добър маркетинг можете да продадете не чак толкова качествен продукт. Рекламата е част от бизнеса, аз не я отричам, но да, връзката е двояка.

В момента българското вино е много разнолико. Различни изби, които правят много различни продукти...


Кой е основният проблем на българските вина: посредственото качество или лошата (дори несъществуваща) рекламна стратегия?

В момента българското вино е много разнолико. Различни изби, които правят много различни продукти. И една не малка част от тях са с отлични качества. Проблемът е по-скоро в рекламата на нашите вина по света и това, че трябва да сме по-единни. Чрез това единство можем да създадем и организация, която да ни представлява.

Кога ще се създаде орган, който да представя българските вина в чужбина, да защитава интересите им и да обединява мнозинството производители и кой би го основал според вас?

Затруднявам се да кажа кога и кой ще го създаде, но такава организация трябва да има. Дали ще са енолозите или ще са хората, занимаващи се с маркетинга на вина, но имаме нужда от силно обединение, което да работи в полза за българското вино. Ако искаме да продаваме успешно, това трябва да стане бързо.

Как виждате бъдещето на нашето вино - то принадлежи по-скоро на големите, индустриални производители или на малките изби?

Бъдещето за мен принадлежи на по-малките производители със собствени лозя, произвеждащи изключително качествени вина със собствен стил. Според мен те ще са по-гъвкави, с възможност лесно да открият своята пазарна ниша. Разбира се големите винопроизводители, които има трайно дефинирани пазари и съответния финансов ресурс, ще продължат да съществуват.

Българските сортове - реална възможност за винарите или фиксидея?

Според мен - реална възможност. Ние трябва да сме различни с нещо. Да, правим много хубави вина от мерло и каберне, но трябва да хвърлим много повече усилия да направим един наистина добър мавруд например.

Какви са климатичните или технологични причини за това у нас по-трудно да се получава добро бяло вино?

В света на виното всяка година е различна. Както казваме от гроздобер до гроздобер не си приличат, тоест да, мисля че климатичните условия са фактор. Но конкретно за производството на бяло вино технологията е от огромно значение и мисля, че на това по-скоро се дължат причините, ако приемем, че има такива.

Правилно ли е сегашното регионално винено разделение на България?

Да, защо не. Мисля, че е трудно да обясниш на един потенциален купувач някъде по света какво значи регионално вино, какво значи Тракийска низина, затова Северна и Южна България е достатъчно. Колкото по-опростени са нещата, толкова по-добре.

Кое е виното което сте направили и с което най-много се гордеете до сега?

Аз се гордея и обичам всички вина, които сам създал, но най-впечатляващи са "Енира" и "Енира Резерва" от рек. 2004. И двете са превъзходни вина съчетали в себе си потенциалът на една уникална реколта, любовта и работата на енолозите, разкриващи многообразие от аромати, със сочно и мощно тяло и с чудесен финал.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Anonymous
    А.Стоилов
    19, 12, 19 Декември 2008, 19:12

    Поздравления "Енира" и "Енира Резерва" от рек. 2004.

    !
  • Anonymous
    А.Стоилов
    19, 12, 19 Декември 2008, 19:12

    Поздравления "Енира" и "Енира Резерва" от рек. 2004.

    !

Реклама »