С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Младите български винари: Пламен Козарев

Юлия Костадинова
21 Април 2008, 15:25
Share Tweet Pin it Share

Кое е виното (или вината), което най-много ви е впечатлило?

Всички хубави вина ме впечатляват, но наистина има едно вино, което остана в съзнанието ми. Опитах го на една вечеря в много добър ресторант в Дюселдорф. Още си го спомням и никога не бих го сбъркал, бих го познал и сега. Виното бе шабли, рек. 2002, Gerard Trambley Premier Cru Fourchaume.

Световен уайнмейкър, с когото искате да направите вино?

Не искам да е световен уайнмейкър. Искам да правим страхотни вина с колегите ми, с които сега работя, и с Иво Геновски. Това ми носи много голямо удовлетворение.

Българските сортове ще покажат какво могат, но не трябва да бързаме. Не знам дали един човешки живот ще е достатъчен...



Как си представяте едно 100-точково вино?

Представям си, че е много интригуващо, запомнящо се, дори еротично. Да притежава всичко - мощ, въздействие и най-вече да ти оставя траен спомен.

Кой е вашият стил: изява на плода (fruit driven) или изява на тероара (terroir driven)?

Двете неща са напълно съвместими и би трябвало да вървят заедно. Мисля, че тероарът не е просто почва и климат, а преди всичко хората, с които работиш, тоест всичко, което те заобикаля. Специално за мен двете неща са неразграничими и точно това се опитвам да пресъздавам във вината ни.

Виното ли прави пазара или пазарът прави виното?

Много съм мислил по този въпрос и смятам, че вино има и извън пазара. Виното е от древността, има го още в Библията, то винаги е водещото.

Кой е основният проблем на българските вина: посредственото качество или лошата (дори несъществуваща) рекламна стратегия?

За мен при виното не би трябвало да има реклама. Реклама може да има за прах за пране, както неведнъж сме си говорили помежду си с екипа, но проблемът в България е по-скоро недостатъчната конкуренция на добри вина. Това вече се променя.

Кога ще се създаде орган, който да представя българските вина в чужбина, да защитава интересите им и да обединява мнозинството производители и кой би го основал според вас?

Не знам дали има нужда от някакъв орган. По-скоро има нужда от единство в бранша. Само по този начин ще се случат нещата. Ние, винарите, трябва да се поддържаме.

Как виждате бъдещето на нашето вино - то принадлежи по-скоро на големите, индустриални производители или на малките изби?

Те вървят винаги ръка за ръка. Имам предвид, че ще има и големи производители, и малки изби. Естествено, че най-добрите вина идват и ще продължават да идват от малките изби.

Българските сортове - реална възможност за винарите или фиксидея?

Реална възможност! Само че нищо не става от днес за утре, трябва да мине време. Самите сортове ще покажат какво могат, но не трябва да бързаме. Не знам дали един човешки живот ще е достатъчен даже...

Какви са климатичните или технологични причини за това у нас по-трудно да се получава добро бяло вино?

Нямаме достатъчно опит, традиционно не сме от силните производители на бели вина. Иначе България има подходящи райони, така че не мисля, че климатичните условия са пречка. И ми прави впечатление, че с всяка изминала година белите стават все по-добри. Което идва да докаже, че със засаждането на нови лозя и с въвеждането на новите технологии, у нас има бъдеще и за белите вина.

Правилно ли е сегашното регионално винено разделение на България?

Да, смятам, че е правилно.

Кое е виното, което сте направили и с което най-много се гордеете до сега?

Santa Sarah BIN 40, каберне совиньон рек. 2004.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »