С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Д'ефектните вина

Юлия Костадинова, Яна Петкова
23 Юни 2008, 15:57
Share Tweet Pin it Share

Виното, създаването на което е изпълнено с магически звучащи думи, като liqueur de tirage, degorgement, remuage, perlage, виното, което става от друго, вече готово, вино!
Ценителите обаче като че ли са поуморени да слушат за откривателя на пенливото вино - слепия монах Дом Периньон, който провъзгласил откритието си с: "Аз пия звезди!" - и повечето от тях вече са наясно, че монахът не е открил шампанското, че не е бил сляп и че всъщност не се е радвал на мехурчетата във виното си. В увода към тематичната ни дегустация не бихме искали да се спираме толкова на технологични подробности, колкото да ви разкажем нещо по-интересно от историята на това винаги модерно вино.

Да започнем с един малък тест. Оградете правилните отговори.

Шампанското:
а) е било любимо питие на руските царе
б) е създадено с решаващото съдействие на бургундските монаси
в) е британско откритие

Верните отговори са а), б) ... и в). И в)?

Невъзможно е да се каже с точност кога е създадено първото пенливо вино, тъй като по всяка вероятност това е станало несъзнателно. Дълги години на газираността на виното се е гледало като на грешка, по подобие на корка или оксидацията днес. Факт е обаче, че първото френско писмено споменаване на пенливо вино от Шампан е през 1718 г., докато първото английско е датирано с 20 години по-рано. Пенливото вино не само е било познато в Англия преди Франция, но и публиката е била луда по него, а поетите са го възхвалявали в творбите си. Първият документ, с описанието на това, което по-късно ще стане известно като methode champenoise - прибавянето на захар към вино с цел газирането му - се намира в Лондон, не в Ремс или Еперне, в архивите на Royal Society, където се съхранява от 17. 12. 1662 г. до днес. Написано е шест години преди Дом Периньон изобщо да стъпи в абатството Овийер.

Някои теории в психологията твърдят, че не е важно кои са родителите ви, а в каква среда израствате. В детските си години шампанското преминава през здравата, амбициозна и ... тевтонска опека на търговците от Шампан от XVIII век (над 90% от къщите за шампанско са основани от германски търговци). Без тях то никога не би било това, което е днес: рядко евтино, често декадентско и елитарно, но винаги празник - за семейството или за сетивата ни.

От Франция перлите на лукса се разпръсват по цял свят и днес върховете на пенливото вино съвсем не са само в Шампан. Едни от най-приятните ви срещи могат да бъдат на места и с вина, от които не очаквате да погъделичкат езика ви: италианската Franciacorta, френското Limoux, елзаските Cremants, испанската Cava, австралийски и новозеландски sparkling wines, южноафриканския Cap Classique, лимитираните серии Sekt на немските и австрийски изби.

След това предисловие е време да се насочим към същината. И така, това бе една от най-приятните ни дегустации изобщо. Всеки един от комисията е страстен любител на пенливите вина и си представете с какво удоволствие подходихме към това, което обикновено наричаме проби.  В този случай за нас бяха вина, при това от много добро качество. Тук е мястото да отбележим, че почти нямахме разочарования и всички дегустирани бутилки ни предложиха положителни, а в някои случаи - изключителни емоции (както е видно и от оценките). Целта ни отново бе да обхванем максимално асортимента, който може да се намери на пазара у нас, но все пак припомняме, че участието в дегустациите на "Бакхус" е въпрос единствено и само на добра воля, т.е. това е селекция от вина на онези от вносителите и производителите, които я проявиха. Казваме го само, за да обясним факта, че много популярни марки липсват. Както се казва - за фирмената политика или добро, или нищо.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »