С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Дегустаторът в мен. Стъпка 1: Всеки ли може?

Юлия Костадинова
26 Септември 2008, 12:53
Share Tweet Pin it Share

Сред най-често отправяните към мен въпроси са "как станахте дегустатор", "лесно ли е да се дегустира вино" и... "всеки ли може". Първо, едно уточнение: не се считам за завършен дегустатор. В живота си съм опитала над 7000 вина, и все пак не мисля, че това ме прави "научена". Според мен до такова състояние не достига никой дегустатор - необятният свят на виното предлага огромен брой, всъщност безброй комбинации от места, производители, сортове, стилове и типове вина...
И все пак това е занаят като всеки друг, което ще рече, че може да се научи.
Как се става дегустатор? Отговорът е много простичък - с практика. Въпрос е на голямо количество отворени (и често недопити!) бутилки. Дали има число, след което вече се броите в редиците на дегустаторите? Това е все едно да попитате някого колко километра трябва да избяга, за да се състезава на пистата с опитни атлети... Зависи. Тук се намесват някои индивидуални моменти - какви са сетивните ви възможности, колко често се е пиело вино в семейството ви, дали изобщо виното ви вълнува и дали го усещате. Имайте предвид, че само сортовете грозде са над 600, от които 30-ина са световноизвестни и изискват по-задълбочени познания. Няма ориентировъчен набор вина, които задължително опитвате и след тях вече сте си проправили път към професионалистите в бранша. За мен това са били може би 500 - 700 бутилки с различни вина, а за друг са достатъчни и 200.
Дали е лесно да опитвате вино и да откривате в него различни тънки нюанси от аромати, също е субективно. Може би сравнението със света на парфюмите тук не е лишено от логика. Така както за някого даден парфюм е като прочетена книга - той долавя ясно изразени цитрусови тонове, или сандалово дърво, или муск, за друг той просто е "приятен" или "не толкова приятен". Действително в откриването на тези нюанси има щипка талант.
И все пак всеки може да тренира сетивата си. Ако отначало започнете да обръщате внимание на ароматите в природата (или докато готвите например), а постепенно си поставите за цел да ги отривате в парфюм или вино, вие вече сте на половината път до крайната цел - дегустатор. И разбира се, че всеки го може. Вярно, че е скъпо хоби, но пък удоволствието си струва. Съветът ми е - обръщайте внимание на всеки аромат, и се опитвайте да го сравните с нещо, или наречете. Това може да бъде изключително забавно преживяване, което да направи живота ви много по-богат на усещания и интересен.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, дегустации, хоби
5 Коментара
  • Profile preview
    петър палчев
    05, 24, 28 Март 2012, 05:24

    СПОРЕД МЕН ТРЯБВА ДАСЕ ЗАПОЧНЕ С ДВЕ ТРИ МАРКИ ВИНА.

    !
  • Profile preview
    Meister Eckhart
    14, 54, 26 Февруари 2011, 14:54

    Виктор,малко книжки..

    the devil is in the data

    !
  • Anonymous
    Виктор
    19, 16, 12 Февруари 2009, 19:16

    Най- вероятно всичко казано е вярно. Обаче аз като опитвам усещам някакъв вкус и нямам думи да го опиша. Питам фругите, те са по- зле и от мене- нищо не усещат. Значи имам език и небце, но нямам опит. И да продължавам, полза няма. Сега като нямам думи и след 200 бутилки пак няма да имам какво да кажа, освен, че виното е ..... по- така.

    !

Реклама »