С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Вината, които ще пием тази есен

Бакхус
25 Октомври 2013, 14:38
Share Tweet Pin it Share

Някои от тях скоро ще бъдат представени. Някои вече са на пазара. Някои дори скоро ще бъдат изпити. Ако сте решили да изследвате по-обстойно какво се случва с българското вино тази есен, вярната стъпка е бързото проучване/дегустиране и спешното набавяне на избраните вина. Приберете ли веднъж скъпоценните бутилки в избата си, дори и тя да е съвсем импровизирана и малка, после ще можете да напредвате с удоволствието от тях спокойно.

През септември "Бакхус" надникна в помещенията за отлежаване на няколко разнородни, влиятелни по различен начин винарни, и събра любопитна картина – и пъстра, и представителна за тенденциите в българското вино.

Cool&Trendy


Тази есен две нови серии вина предизвикват авантюристично настроените български ценители.
Едната от тях е на "Домейн Бойар", които провокират с идеята за стихиите на природата, затворени в бутилка. Тяхната нова, интригуваща серия се казва Elements – огън, земя, вятър, лед. "Червеното, Fire, носи силата на огъня - стопля те, задвижва те и те възпламенява. С нежния полъх на ароматите си розето – Earth, те пренася в разцъфнала пролетна градина, където усещаш събуждането на земята. Бялото вино, Wind, носи порива на лятото, на вятъра, който те разхлажда и повежда към пътешествия... С него кръстихме една яхта и дадохме старт на регата в началото на юни. Спечелихме сърцата на ветроходците и пуснахме във въздуха пожелание за попътен вятър на винените любители", казва Елина Спасова, маркетинг директор на избата. Четвъртият елемент в колекцията е Ice – един от малкото модерни български опити за качествено полусладко вино, от късен гроздобер, купаж от добре узрели гевюрцтраминер, семийон и совиньон блан. Той е съвсем лимитирана серия – с по-малко от 1000 бутилки, и това практически го превръща в колекционерско вино.

Освен с концепцията си, Elements се откроява и с интересните си блендове, които включват много нови за България сортове. Розето например е купаж от санджовезе, пино ноар, малбек и сира, от реколта 2012. Червеното е създадено в две разновидности, като първият от блендовете е изкупен буквално за месец, и в момента на пазара може да се намери вторият – от малбек, мерло, марселан и темпранийо, реколта 2011. Бялото вино е едносортово, но е асемблаж от три различни шардонета от избрани лозови масиви в Кортен, Меден кладенец и Асеновец, реколта 2012.

"Elements е проект, осъществен с идеята да се предложат уникални вкусове. Лозята с екзотичните ни сортове, които използаваме в тези купажи, сега са достигнали своята добра възраст и са готови да покажат високите си качества," казва Елина Спасова.

Опитът на избата сочи, че хората, които купуват вина от средния и високия ценови клас, обикновено са пътуващи, търсещи, отворени към експерименти.

Elements, със своето новаторство и многообразие, e серия, предназначена за тях. И тя не е единствената, която "Домейн Бойар" са насочили към тези вкусове. Докато тя изследва потенциала на блендовете, един друг от топ брандовете на избата – Platinum, търси най-успешните прояви на сортовете. Тези вина се правят само от добри реколти. Едно от открояващите се вина в колекцията е каберне франът. "Нашите енолози работят много добре с този сорт, като миналата реколта направихме впечатляващ каберне фран и в серията ни Quantum. Най-високата топка е в серията Solitaire - Каберне фран 2008. Ако човек наистина обича да пътува във виното, може да си купи от всичките и да изследва градацията."

С Quantum, които за разлика от Platinum се правят всяка година, са вината, с които избата иска да поддържа отлично съотношение между цена и качество в средния ценови клас. "Оставаш приятно изненадан, че това вино, което ти предлага качество за над 10 лв., всъшност струва 8... Това е философията ни във всеки ценови клас – добра цена за впечатляващо качество" казва Елина Спасова.
Друга любопитна серия тази есен пуска на пазара "Катаржина" – още една изба, която често прави впечатление с идеите си. Серията носи името на полския композитор Шопен, прекарал част от живота си във Франция. Хрумването за този бранд е на собственика на избата Кристоф Ттрилински, който също е с полски произход.

 През август се появи Шопен Соната 2012 – купаж от совиньон блан и шардоне в средния ценови клас, който беше първият от серия, кръстена на полския композитор. Следващото вино от нея, което се очаква на пазара, е във висок клас – от този на Question Mark Gold. "Работихме по този проект две години и половина и сега ще го пуснем. Виното ще се казва Шопен Кончерто, реколта 2011. Купажът ще е от каберне совиньон и сира", казва Цветелина Николова, изпълнителен директор на "Катаржина" и на "Белведере груп България". Серията ще има и своето червено вино в средната ценова категория – Шопен Ноктюрн 2012. Цветелина Николова казва, че е найна идея избата, където отлежават вината, да е озвучена сега с музиката на Шопен. Това сигурно е първият последователен опит в България да се облъчи вино с музика – любопитна практика, която според някои практикуващи я енолози се отразява върху индивидуалността на виното.


С фокус върху характер и тероар

И малките бутикови изби, и големите производители с амбиции да работят и с висок клас вина, през последните години един след друг се обръщат към идеята за минимална намеса във виното и търсенето на възможно най-невъзпрепятствана проява на тероара и сортовете. Сред всички тях напоследък в България работи малката и много радикална в това отношение винарна Rossidi. Вината й не могат да бъдат намерени по големите магазини и във всяка винена листа. Но усилията човек да стигне до тях си струват.

Тази есен "Росиди" е на пазара с няколко вина от реколта 2011 и въпреки че прави вино от 2008 г., според собственика Едуард Куриян това е първата реколта, която изразява търсения от избата стил. "2008 и 2009 г. бяха много опипващи. 2010 не сме бутилирали, защото не ни хареса реколтата. Вината ни от реколта 2011 са много по-изразителни за стила ни и по-фокусирани", казва той. Едуард Куриян работи в екип с технолога си Петър Георгиев – професионалист с опит в "Санта Сара", във винения бизнес в Австрия и напоследък участник в кампаниите в Марлборо, Нова Зеландия. Ако в първите години техните вина са се доближавали по стил до калифорнийските, сега двамата ги насочват много повече в посока Стар свят.

Едно от радикалните решения на Едуард Куриян и Петър Георгиев да подчертаят тероара, е да употребяват диви дрожди. При предходни години те са били смесвани със същото количество култивирани. Тази година обаче намерението е да ги оставят чисти. Друго решение е червените вина от реколта 2011 насам да не се филтрират – избор, който носи известен риск, но от друга страна дава много по-големи възможности на виното да развие своите аромати и комплексност. "Искам да използваме цялата палитра от аромати – първични, вторични, всякакви, които можем да вземем от гроздето."

Sirah Nikolaevo Vineyard 2011 е на пазара от пролетта, а есента излизат и пино ноар, мерло и каберне – три сортови вина от същото лозе, реколта 2011. Сред тях Pinot Noir Nikolaevo Vineyard 2011 е виното, което избата решава да представи през пролетта на Стивън Спъриър по време на дегустация в лондонския Вагабонд Уайнс. Оценката на тази митична във винения свят личност – колко помага за индивидуалността на виното това, че то не е филтрирано, и колко добър е неговият ароматен профил – трогват Едуард Куриян и най-вече му дават увереност, че радикалните му решения постигат търсения резултат.

Още една изба, която избягва филтрирането и избистрянето на червените си вина, е "Мидалидаре". През октомври тя подменя реколтата на двете си двусортови купажни вина – Midalidare Cabernet Savignon & Petit Verdot и Midalidare Merlot & Cabernet Franc – 2011 вече е продадена и на пазара излиза 2012. "Това са коренно различни като стил, но и двете - много интересни вина", казва Александър Алексиев, технолог в избата. Според него серният двуокис в тях е в минимални количества, те не са филтрирани и са добри за отлежаване.

Grand Vintage Malbec и Grand Vintage Syrah 2012 ще се появят също, но вероятно чак през януари – въпреки че реколта 2011 е продадена отдавна. Технолозите са въвели изключително строга политика по отношение на готовността на вината и дори етикетите не се отпечатват, докато те не преценят, че е дошъл моментът за бутилиране. "За да няма компромиси", пояснява Александър Алексиев.

Като че за компенсация в края на тази година се очаква избата да пусне и своя Midalidare Sauvignon blanc 2013 – едно от първите бели вина от тазгодишната реколта, които ще се появят на пазара.

Лозята на "Мидалидаре", засадени преди няколко години, навлизат във все по-подходяща за плододаване възраст и избата, която подбира най-доброто за собствените си вина, има все по-голям избор. Това на практика спасява реколта 2012 и през следващите години се очаква да се доведе до постоянно покачване на качеството.

Вина от изключителни реколти


Открояващата се със стилните си вина "Беса Вали", която се наложи да пропусне реколта 2012 заради бедствени студове, тази есен пуска следващи реколти от цяла серия етикети. През ноември ще се появи Enira Reserve 2008, която според главния мениджър на избата Марк Дворкин е от отлична реколта и по-концентрирана в ароматите и вкуса си от предходната. На пазара се очаква и Cabernet by Enira 2011 – според създателите му "може би най-доброто, което сме правили досега". Ще се появят и BV, Syrah by Enira и Easy/Merlot 2010. Блендът на последното е малко променен в посока Нов свят – "с повече дъб, по-плодов, с повече подправки – пак си е мерло, но се опитахме да го направим малко по-секси", казва Марк Дворкин. Този избор на избата той обяснява с вкуса на българския потребител. "Много е пивко – като розе! Може да се изпие една бутилка за половин час. Е, аз не съм много безпристрастен съдник, не и за виното си!"

Вина за откриване

Разбира се, списъкът от нови вина на пазара ще е значително по-дълъг, това надникване в някои от избите маркира само примери от общата тенденция за подобряване на българските вина – също както и на вкусовете на българските ценители. В този контекст през следващите месеци двама от по-мащабните производители на вино – "Домейн Бойар" и Винпром Ямбол, се очаква да пуснат първите си вина с етикети от новите си, бутикови, изби. Ще се появят такива и от малката изба в Кортен, и от винарната за микровинификация в Ямбол.

Друго вино, което се очаква с любопитство, е подготвяното от технолозите на "Катаржина" шардоне от много висок клас. Виното, което се работи вече от три години, със специални технологии, се очаква през пролетта. Според неговите създатели, близнаците-технолози на избата Свилен и Иван Кисьови, то ще е "без аналог в България", казва Цветелина Николова.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »